Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ φυσικά ευνοούν τις εισαγωγές του ακριβού , αλλά δεν δέχονται και την ανάπτυξη αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο…
Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αντιληφθούν τους επερχόμενους ενεργειακούς κινδύνους από το embargo στο ρωσικό Φυσικό Αέριο.
Η στροφή σε βάθος χρόνου προς τον εγχώριο λιγνίτη και (συμπληρωματικά) στον εισαγόμενο άνθρακα θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας σε πιο ρεαλιστικές ενεργειακές τιμές.
Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν επιτρέπει συνεχείς επιδοτήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Σήμερα η χονδρική τιμή της MWH είναι 238 ευρώ στην Ελλάδα και μόλις 87 ευρώ στην Πολωνία, το ενεργειακό μείγμα της οποίας στηρίζεται κατά 70% στον άνθρακα και στο λιγνίτη.
Η παράταση για δυο χρόνια της … «ζωής του λιγνίτη» είναι μεν θετική πολιτική επιλογή, αλλά όχι επιχειρηματικά ορθή….γιατί το μέσο κόστος παραγωγής λιγνιτικού ρεύματος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αφού δεν θα γίνονται επενδύσεις επέκτασης και ανανέωσης του παραγωγικού δυναμικού.
Η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει από τους συμμάχους της στην Ε.Ε. να αρθούν οι περιορισμοί σε βάρος του λιγνίτη, με επίκληση των ιδιαίτερων δυσκολιών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Κ. Στεριώτης