Γιατί επιταχύνονται οι εξελίξεις με το μαμούθ έργο των 300 MW στη Δυτική Μακεδονία. Στο παγκόσμιο ράλι των data centers η ΔΕΗ – Η κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε
Η Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που δοκιμάζεται από τη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση, βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία. Η ΔΕΗ, με στρατηγικό όραμα τη μετατροπή της σε μία σύγχρονη powertech εταιρεία, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου data center τεραστίων διαστάσεων, δυναμικότητας 300 MW σε πρώτη φάση, και έως και 1 GW σε πλήρη ανάπτυξη – όταν οι περισσότερες τέτοιες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 30 MW.
Πρόκειται για μία επένδυση που ξεπερνά την απλή οικονομική αναδιάρθρωση της περιοχής. Η ανάπτυξη τέτοιων υποδομών τοποθετεί τη Δυτική Μακεδονία στον ευρωπαϊκό χάρτη των ψηφιακών υπερδομών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η γεωγραφική θέση, η πρόσβαση σε “καθαρή” ενέργεια και η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων μεταφοράς, καθιστούν την περιοχή ιδανική για φιλοξενία μεγάλων διεθνών επενδύσεων στον τομέα των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης.
Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή αμερικανικών δεξαμενών σκέψης, όπως το German Marshall Fund και το CSIS, σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια, τη γεωπολιτική και την τεχνολογική πρόοδο.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας δείχνει τον δρόμο. Εκεί, τα data centers καταναλώνουν ήδη το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ποσοστό που θα φτάσει το 32% έως το 2026, ενώ η χώρα είδε το ΑΕΠ της να διπλασιάζεται. Αντίστοιχες δυνατότητες διαφαίνονται και για την Ελλάδα, εφόσον κινηθεί έγκαιρα και στρατηγικά.
Η ΔΕΗ, με την επένδυσή της, επιχειρεί να τοποθετήσει την Πτολεμαΐδα και τη Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο αυτής της ψηφιακής επανάστασης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αφορά όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την κυριαρχία της χώρας στον ψηφιακό και γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης.