Η απάντηση κρύβεται στις οσμές του δέρματός μας.
Είναι αδύνατο να κρυφτείς κάποιος από ένα θηλυκό κουνούπι. Το έντομο θα κυνηγήσει οποιοδήποτε μέλος του ανθρώπινου είδους παρακολουθώντας τις εκπνοές CO2, τη θερμότητα του σώματος και τη μυρωδιά του σώματος. Αλλά μερικοί από εμάς είμαστε ξεχωριστοί «μαγνήτες κουνουπιών» που παθαίνουμε περισσότερα τσιμπήματα από άλλους. Ο τύπος αίματος, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, το να είσαι γυναίκα και να είσαι παιδί είναι όλες δημοφιλείς θεωρίες για το γιατί κάποιος μπορεί να είναι το προτιμώμενο σνακ των κουνουπιών. Ωστόσο, για τα περισσότερα από αυτά, υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα δεδομένα, λέει ο Leslie Vosshall, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Rockefeller στις ΗΠΑ.
Αυτός είναι ο λόγος που ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν τη διαφορετική ελκυστικότητα των κουνουπιών. Η χημική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι εξαιρετικά ελκυστικοί άνθρωποι έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καρβοξυλικών οξέων στο δέρμα τους. Η σχέση μεταξύ των αυξημένων καρβοξυλικών οξέων στη μυρωδιά του ανθρώπινου δέρματος «κουνουπιού-μαγνήτη» και των φαινοτύπων γενετικών μεταλλάξεων στους υποδοχείς καρβοξυλικού οξέος υποδηλώνει ότι τέτοιες ενώσεις συμβάλλουν στη διαφορική έλξη των κουνουπιών. Η κατανόηση του γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί από άλλους παρέχει πληροφορίες για το ποια αρωματικά για το δέρμα είναι πιο σημαντικά για τα κουνούπια και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών απωθητικών ουσιών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν* στο περιοδικό Cell.
*Maria Elena De Obaldia, et al. 27/10/2022. Differential mosquito attraction to humans is associated with skin-derived carboxylic acid levels. Cell, 185 (22): 4099 DOI: 10.1016/j.cell.2022.09.034
*Καθηγητής Γενετικής