Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΓκρέιπΦρουτ, ιστορία-διατροφικά οφέλη-Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες-προφυλάξεις (Σταύρου Π. Καπλάνογλου γεωπόνου)

0 comment 8 minutes read

ΓΚΡΕΙΠ ΦΟΥΤ – Citrus × paradisi
(Άλλα ονόματα : Πομπελμοσία η βοτρυόκαρπος η απογορευμένος καρπός ή Pomelo )
ΙΣΤΟΡΙΑ- ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ –ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ — ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το γκρέιπφρουτ ( Citrus × paradisi ) είναι ένα υποτροπικό δέντρο εσπεριδοειδών γνωστό για τον σχετικά μεγάλο, ξινό έως ημίγλυκο, κάπως πικρό καρπό του. Η εσωτερική σάρκα είναι τμηματοποιημένη και ποικίλλει σε χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο ροζ.
Ι ΣΤΟΡΙΑ
Το γκρέιπφρουτ προήλθε ως φυσικό υβρίδιο.
Ένας πρόγονος του γκρέιπφρουτ ήταν το γλυκό πορτοκάλι της Τζαμάικας ( Citrus sinensis ), ένα αρχαίο υβρίδιο Ασιατικής προέλευσης. το άλλο ήταν το Ινδονησιακό pomelo ( C. maxima ).
Τόσο το C. sinensis όσο και το C. maxima υπήρχαν στις Δυτικές Ινδίες .
Η προέλευσή του, αποτέλεσε μυστήριο για τους ιστορικούς για χρόνια.
Μια ιστορία της προέλευσης του φρούτου είναι ότι ένας καπετάνιος που έκανε εμπόριο στις Δυτικές Ινδίες τον 17ο αιώνα. ονόματι “Captain Shaddock” έφερε σπόρους pomelo στην Τζαμάικα και καλλιέργησε τα πρώτα φρούτα, τα οποία τότε ονομαζόταν shaddocks .
Το «γκρέιπφρουτ » φαίνεται πως είναι μια σχετικά νέα ονομασία. Η πρώτη ετυμολογία έρχεται από ένα βιβλίο του 1814 του John Lunan, όπου αναφέρεται ότι έχει αυτή την ονομασία λόγω της ομοιότητάς του στη γεύση με το σταφύλι (grape).
Επειδή, όμως, η γεύση του δεν έχει καμία σχέση με το σταφύλι, η θεωρία αυτή δεν επικράτησε.
Η πιο δημοφιλής πεποίθηση είναι ότι η ονομασία μάλλον αναφέρεται στο σχήμα παρά στη γεύση. Τα γκρέιπφρουτ μεγαλώνουν σε δέντρα σε τσαμπιά , μοιάζοντας συχνά εμφανισιακά με τα σταφύλια.
Μέχρι τον 19ο αιώνα, όμως, ονομάζονταν «Το απαγορευμένο φρούτο» και ήταν το 1800 που ένας Τζαμαϊκανός αγρότης έδωσε τη σημερινή ονομασία.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ρουτίδες (Rutaceae)
Γένος: Κίτρος (Citrus)
Είδος: C. × paradisi
Διώνυμο
ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ
–Φυτό
Το γκρέιπφρουτ είναι αειθαλές, καρποφόρο δένδρο αργής ανάπτυξης.
Το δένδρο μπορεί να φθάσει σε μέγιστο ύψος 4,5- 6μ./ και μέγιστη διάμετρο κόμης 3- 4 μ
.Δεν αντέχει στους παγετούς και κατά την καρποφορία του χρειάζεται σωστή λίπανση και πότισμα. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, σε γόνιμα εδάφη και όχι ασβεστούχα.
–Φύλλα
Έχει γυαλιστερά, πράσινα, δερματώδη φύλλα και συμπαγή εμφάνισ
–Άνθη
. Έχει λευκή ανθοφορία την άνοιξη .
Ανθίζει Μάρτιο- Απρίλιο
–Καρποί
Έχει χρυσοκίτρινους ή κιτρινέρυθρους, μεγάλους, σφαιροειδής καρπούς που ωριμάζουν στο τέλος του φθινοπώρου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ/ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Το ωμό γκρέιπφρουτ αποτελείται από 90% νερό, 8% υδατάνθρακες, 1% πρωτεΐνη και αμελητέα λιπαρά
Σε ποσότητα αναφοράς 100 γραμμαρίων, το ωμό γκρέιπφρουτ παρέχει 33 χιλιοθερμίδες και είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C (40% της Ημερήσιας Αξίας ), χωρίς άλλα μικροθρεπτικά συστατικά σε σημαντική περιεκτικότητα.
Ο χυμός γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου το μισό κιτρικό οξύ του χυμού λάιμ ή λεμονιού και περίπου 50% περισσότερο κιτρικό οξύ από τον χυμό πορτοκαλιού.
κρέιπφρουτ, ωμό, λευκό, όλες οι περιοχές
Διατροφική αξία ανά 100 g (3,5 oz)
Ποσότητα Νερό 90,48 γρ
Ενέργεια 138 kJ (33 kcal)
Υδατάνθρακες 8,41 γρ
σάκχαρα 7,31 γρ
Ινα 1,1 γρ
Λίπος 0,10 γρ
Πρωτεΐνη 0,08 γρ
Βιταμίνες………………..
Ποσότητα %DV †
Θειαμίνη (Β 1 ) 3% ,037 mg
Ριβοφλαβίνη (Β 2) 2% 0,020 mg
Νιασίνη (B 3) 2% 0,269 mg
Παντοθενικό οξύ (Β 5) 6% 0,283 mg
Βιταμίνη Β6 3% 0,043 mg
Φολικό οξύ (Β 9) 3% 10 μg
Χολίνη 2% 7,7 mg
Βιταμίνη C 40% 33,3 mg
Βιταμίνη Ε 1% 0,13 mg
Ορυκτά…………………..
Ποσότητα %DV †
Ασβέστιο 1% 12 mg
Σίδερο 0% 0 ,06 mg
Μαγνήσιο 3% 9 mg
Μαγγάνιο 1% 0,013 mg
Φώσφορος 1% 8 mg
Κάλιο 3% 148 mg
Ψευδάργυρος 1% 0,07 mg
Tο γκρέιπφρουτ είναι πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου, πηκτίνης και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γκρέιπφρουτ είχαν υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C, μαγνησίου, καλίου, διαιτητικών ινών και βελτιωμένη ποιότητα διατροφής.
Ενδεικτικά, ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ περιέχει 77 μικρογραμμάρια βιταμίνης C, δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα λαμβάνατε από ένα μεγάλο πορτοκαλί.’
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει περισσότερη βιταμίνη Α από ένα πορτοκάλι
Το μισό γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Α, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από το 4% στα πορτοκάλια, είπε ο Delbridge. Η βιταμίνη Α είναι καλή για τα μάτια σας, καθώς και για την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα. Εκτός από τη βιταμίνη C και τις φυτικές ίνες, λαμβάνετε επίσης λίγο ασβέστιο (3%) και σίδηρο (1%)
Χρησιμοποιούνται οι καρποί και το αιθέριο έλαιο από τη φλούδα και τα εκχυλίσματα ως φάρμακο.
«Έχουν υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών, συγκεκριμένα βήτα-καροτίνη», εξήγησε ο Delbridge. «Έχουν επίσης λυκοπένιο, ένα άλλο αντιοξειδωτικό»
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μιλώντας γενικά, θα λέγαμε ότι η βρώση του Γρειπ φρουτ γίνεται από πολλούς
για απώλεια βάρους, άσθμα, υψηλή χοληστερόλη, καρκίνο και πολλές άλλες καταστάσεις,
Έχει διαπιστωθεί ότι :
–Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα γκρέιπφρουτ είναι μία καλή πηγή βιταμινών Α, C και E, οι οποίες τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
–Δίνει ενέργεια
Έχει διαπιστωθεί ότι τα εσπεριδοειδή γενικά και ιδιαίτερα το γκρειπ -φρούτο λόγω του αρώματος που αναδύει ο μπορεί να δώσει ενέργεια και ζωτικότητα
Για το λόγο αυτό τα αρώματα εσπεριδοειδών γίνονται δημοφιλή στην αρωματοθεραπεία
–Προλαμβάνει τον καρκίνο
Έχει φανεί μια σχέση μεταξύ ατόμων με υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης C στη διατροφή τους και χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκινου . Υπάρχουν μελέτες που δειχνιυν οτι
το γκρέιπφρουτ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του πνεύμονα.
Εξ’ άλλου, τα καροτενοειδή και η βήτα-καροτίνη (και τα δύο βρίσκονται στο ροζ και κόκκινο γκρέιπφρουτ) συνδέονται με χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
–Επουλώνει πληγές
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση πληγών Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών.
– Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το γρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ κάθε μέρα για έξι εβδομάδες βελτιώνει ελαφρώς τη συστολική αρτηριακή πίεση
–Μείωση κακής χοληστερόλης«
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης
– Διαβήτης
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ – η οποία είναι μέτρια όσο αφορά στα επίπεδα του γλυκαιμικού δείκτη – μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν ακόμη και τα επίπεδα ινσουλίνης, προστατεύοντας από τον διαβήτη τύπου 2
– Μπορεί να προλάβει την αθηροσκλήρωση
Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης,που προέρχεται από την συσσώρευση της χοληστερόλης στις αρτηρίες .
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
– Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν το γκρέιπφρουτ είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και μείνετε σε κανονικές ποσότητες φαγητού
– . Διαταραχή του καρδιακού μυός (καρδιομυοπάθεια):
Η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
Τα άτομα με αυτή την πάθηση θα πρέπει να καταναλώνουν χυμό γκρέιπφρουτ με μέτρο.
–-Ορμονοευαίσθητοι καρκίνοι και καταστάσεις:
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών και επομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ορμονοευαίσθητων καταστάσεων. Τα άτομα με ορμονοευαίσθητες καταστάσεις θα πρέπει να αποφεύγουν το γκρέιπφρουτ.
– Ακανόνιστος καρδιακός παλμός:
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γκρέιπφρουτ ή η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να επιδεινώσει τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Μην χρησιμοποιείτε γκρέιπφρουτ εάν έχετε αυτή την πάθηση.
– Ενήλικες μετά την εμμηνόπαυση:
Οι μετεμμηνοπαυσιακές ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες χυμού γκρέιπφρουτ. Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε αυτούς τους ασθενείς
–Αλληλοεπιδράσεις με πολλά φάρμακα
Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με το χυμό γκρέιπφρουτ είναι καλά τεκμηριωμένες. Πριν το προσθέσετε στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παίρνετε φάρμακα.
Το γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με μια μακρά λίστα φαρμάκων.
Είναι η κυρία παρενέργεια της χρήσης του Γκρειπ φρουτ για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς είναι ότι η σύγχρονη λήψης του γκρέιπφρουτ στην φυσική του μορφή και του γκρέιπφρουτ σε μορφή χυμού με θεραπεία χημικών φάρμακων
αλληλεπιδρούν και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα δυσμενείς άμεσες ή/και παρενέργειες αν η δόση δεν προσαρμόζεται προσεκτικά
Ανάμεσα σε αυτές είναι οτι το γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των φαρμάκων στο έντερο. Και εάν φάρμακο δεν απορροφάται, τότε δεν υπάρχει αρκετό από αυτό στο αίμα για να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι 200 ml χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα από υπερβολική δόση του χημικού φαρμάκου που λαμβάνεται για θεραπεία πολλαπλασιάζοντας την δύναμη του τελευταίου
Αναζητήσαμε στην βιβλιογραφία τα ονόματα κάποιων φάρμακων και ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα από αυτά που αλληλοεπιδρουν με το Γκρειπ φρουτ
* Το Artemether ή Artenam,( Το Artemether είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας . ) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ
* Η βουσπιρόνη (το πρώτο φάρμακο μιας ομάδας αγχολυτικών ) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ
* Η καρβαμαζεπίνη (Ανήκει στην φαρμακευτική κατηγορία των αντιεπιληπτικών, νευροτρόπων και ψυχοτρόπων ) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ
*Η καρβεδιλόλη (Coreg) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ Το Cisapride (Propulsid) αλληλεπιδρά με το GRAPEFRUIT
*Η κλομιπραμίνη (Anafranil) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ
* Η κυκλοσπορίνη (Neoral, Sandimmune) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ Τα οιστρογόνα αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ
*Το Etoposide (VePesid) αλληλεπιδρά με το GRAPEFRUIT
* Φάρμακα που αλλάζουν από το ήπαρ (υποστρώματα κυτοχρώματος P450 3A4 (CYP3A4)) αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ
*Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση (αναστολείς διαύλων ασβεστίου) αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ
* Η μεθυλπρεδνιζολόνη αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ Το Praziquantel (Biltricide) αλληλεπιδρά με το GRAPEFRUIT
*Η κινιδίνη αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ
*Η σκοπολαμίνη (Transderm Scop) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ
Τα ηρεμιστικά φάρμακα (βενζοδιαζεπίνες) αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ
*Η σιλδεναφίλη (βιάγκρα) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ
*Η τερφεναδίνη (Seldane) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ Φάρμακα που μετακινούνται από αντλίες στα κύτταρα (υποστρώματα πολυπεπτιδίου που μεταφέρουν οργανικά ανιόντα) αλληλεπιδρούν με το GRAPEFRUIT
*Η βαρφαρίνη (Coumadin) αλληλεπιδρά με το γκρέιπφρουτ
ΠΡΟΣΟΧΗ
Μια από τις ποιο μεγάλες παρενέργειες της λήψη του Γκρέιπφρουτ για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι η αλληλεπιδραση με πολλά φάρμακα.
Εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσετε γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας ή το χρησιμοποιήσετε ως φάρμακο.
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ MAΣ ΣΤΟ FLASH TV
Το παρουσιάσαμε παλιότερα, με αναφορά στα βοτανικά χαρακτηριστικά του Γκρέιπφρουτ,τις ποικιλίες , την καλλιέργεια ,την παραγωγή αιθέριο ελαίου ,τα διατροφικά οφέλη κ.α.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00