Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Γουρνουχαρά στ΄ Ντράμστα. Με τη ματιά ενός θυμόσοφου Κασμιρτζή Βοϊώτη

0 comment 2 minutes read

 

Γειά σας πιδιά μ΄καλά! Τι γενησέστι;

Ιγώ από γειά  καλά είμι, είχα κι άδεια από τ΄ φημιρίδα κι  ξαπόστασα αυτές για τς μέρες. Άμα δεν ταν ο κορωνοϊός θα πάαινα μι τ΄μπάμπου στο Μέτσοβο, αλλά έτσ΄ όπως γίγκαμι να λέμι πάλι καλά απού δε μας βρίκι τίποτας.

Σήμιρα είπα να σας γράψω για τ΄ γουρνοχαρά. Τ΄ λέμι γουρνουχαρά, γιατί είνι απάν΄κι από γλέντ΄, απάν΄ από ζιαφέτ΄.  Είνι χαρά, γιατί το γκουτζιούν είνι πλούτος κι όποιος έχ΄ γκουτζιούν είνι πλούσιους κι άμα το ξεραν θα να χαν όλ΄ από ένα γκουτζιούν. Δε νι ένα χαϊβάν απού το σφάηζ΄ για να φας δυό φορές, αλλά σι δίν΄να φας για όλ΄τ΄ χρονιά.

Σι δίν΄ λίγδα. Η λίγδα είνι ζωϊκό λίπος, συμβατό μι το ανθρωπνό το πεπτικό το σύστημα κι δε νι σαν τς μαργαρίνες που σι φέρνουν αθηροσκλήρωσ΄. Οι καλύτερες οι πίττες γέντι μι λίγδα. Κι δε νι μόνι νόστμ΄. Είνι το καλύτιρο συντηρητικό. Βάντς μέσα τον καβουρμά κι έης καβουρμά, ως τ΄  χρόν΄            κι δε χρειάζ΄νε ψυγείο νε συντηρητικά.

Σ΄ ήρθι μουσαφίρς κι δε σκανιάης όλ΄τ΄ χρονιά. Βάντς τον τενεκέ ουπάν στ΄ν πυροστιά, λυών΄ η λίγδα, βγάντς τον καβουρμά, κατηβάηζ΄ τον τενεκέ, ξαναπαγών κι ούτε ψυγείο χρειάζ΄, ούτι τίποτας. Κι ο καβουρμάς απού βγάντς  είνι τόσο νόστμος που σι ρωτούν άμα τον μαείρεψε ο Πετρετζίκ΄ς ή ο Μαμαλάκ΄ς. Άφκι που άμα έης καβουρμά στο σπίτ΄ δε θα σι χρειαστεί ντελίβερι καν καμμιά φορά.

Φέτος έβγαλα κι καβουρμά πουλύ κι  λίγδα πουλύ. Έβγαλα πέντε τενεκέδια λίγδα κι απέρασα κι το Θωμά το Γεράσ΄ που μ΄απερνούσι τα παληότερα τα χρόνια. Για να λέμι κι τ΄ν ισιάδα, δεν ταν γιουμάτα τα τενεκέδια.  Ως τ΄μέσ΄ τα ΄χα γιουμάτα, αλλά δεν άντεχα να μι γκζοτίζ΄ ου Θουμάς.

Εβγαλάμι κι δυό τηψιά τσιγαρίδις. Θα τρώμε ως τ΄ν άν΄ξ.

Από κρεάσ΄  γιόμωσι η μπάμπου το καδί μι αλατσμένου. Θα να χουμι να τρώμι ώσπου να σφίξουν οι ζέστες. Γιόμωσι κι τον καταψύκτ κι θα να χουμι ως τ΄ χρόν΄.

Εβγαλάμι κι εικοσπέντε θλειές λουκανίτσες κι πέντε θλειές μπαμπούλιου.Άμα χιρήσουν να στιγνώνουν, η μπάμπου τς βάν΄στον τενεκέ μι τον καβουρμά κι θα να χουμι ώσπου να σωθούν.

Μι το κουζίν δεν αποφάσ΄σα κόμα άμα θα φκιάσου  κινούριο σαμάρ΄ για τον Ψαρρή, ή άμα θα φκιάσου γουρνοτσάρχα. Σάματ΄ όμως θα φκιάσου γουρνουτσάρχα, γιατί θα γένουν περήφανα, γιατί το γκουτζιούν απού είχαμι ήταν μαύρο κι λοχερό, απ΄ τα παληακά.  Από τ΄ν άλλ΄, θιαμαίνουμι ότι κι ο Ψαρρής θα καητεράει κινούριο σαμάρ΄ γιατί τον ήγλιπα πως τηρούσι το γκουτζιούν΄.

Τ΄φούσκα τ΄ν έδωκα να παίζουν τα μκρά. Έβαλα κι καλαμπούκι μέσα να ροποτάει, αλλά τ΄ν έφαγι  τς΄  Τζήμαινας η γάτα κι τα μκρά επικήρυξαν τ΄γάτα.

Άφκι τα πατσιάδια απού εβγαλάμι. Δεν υπάρχ΄ νοστμότερο πράμα από το γουρνήτκο τον πατσιά. Για τ΄αυτό σας λέου. Το γκουτζιούν είνι πλούτος κι όποιος έχ΄γκουτζιούν΄ είνι πλούσιος.

Μπαρμπα Κώτσιος Τσιαμήτς

Ντράμστα

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00