Άλλοι το έριξαν στο ζύμωμα σπιτικού ψωμιού, άλλοι στο «ζύμωμα» του πνεύματος με μαραθώνιους ανάγνωσης, και άλλοι στο σπιτικό «ζύμωμα» του σώματός τους: Η ανάμνηση της καραντίνας μάς φέρνει στον νου τον χρόνο που δεν περνούσε και ό,τι κάναμε για να περάσει. Αναμφίβολα έφερε νέα δεδομένα στο πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο και τις επαφές μας σήμερα, όπως και έφερε στο προσκήνιο τη φροντίδα του εαυτού. Όσοι στράφηκαν στη γυμναστική διαπίστωσαν ότι δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά χρειάζεται έρευνα για την εύρεση των κατάλληλων εργαλείων και συνεχή προσπάθεια. Ας συγκεντρώσουμε λοιπόν όλα τα μαθήματα που μας έδωσε η καραντίνα:
1. Χρειάζεται αφοσίωση
Η σιλουέτα δεν σμιλεύεται με 20 λεπτά ραχιαίων κάθε εβδομάδα: Χρειάζεται επανάληψη, επανάληψη ξανά και ξανά. Όταν βεβαιωθούμε ότι θέλουμε να γυμναστούμε και όχι να βγάλουμε story με το νέο μας κολάν ή το extravagant αθλητικό μας παπούτσι, ψάχνουμε το ιδανικό πρόγραμμα γυμναστικής μέσα από videos στο YouTube, ειδικά sites για γυμναστική ή ρωτάμε κάποιον ειδικό trainer που μπορεί να μας κατευθύνει.
2. Χρειάζονται κατάλληλα όργανα
Με τα καταστήματα κλειστά και τα e-shops να λαγκάρουν, πολλοί από εμάς διαλέξαμε όργανα γυμναστικής μικρά ή μεγάλα, πείθοντας τον εαυτό μας ότι θα τα χρησιμοποιούμε όλα ανελλιπώς. Η υπερβολή όμως δεν βοήθησε κανέναν μας: όσοι επέλεξαν για μοναδικό τους σύντροφο στη νέα τους ρουτίνα μηχανήματα όπως είναι οι διάδρομοι τρεξίματος, το κωπηλατικό μηχάνημα και το ελλειπτικό https://www.kinissis.eu/organa-gymnastikis/organa-cardio/elleiptika-michanimata είδαν σύντομα την επένδυσή τους να κάνει απόσβεση. Ειδικά ο διάδρομος γυμναστικής, λόγω της επιβλητικής του παρουσίας στον χώρο, δίνει την αίσθηση ενός δικού μας, προσωπικού γυμναστηρίου, χωρίς να πιάνει απαραίτητα πολύ χώρο.
3. Δεν χρειαζόμαστε παρέα
Προ καραντίνας, η κύρια δικαιολογία που χρησιμοποιούσαμε στην ερώτηση «γιατί δεν πας γυμναστήριο», ήταν η έλλειψη παρέας και η αίσθηση της μοναχικότητας. Η παρέα λοιπόν, που έγινε πολυτέλεια στην καραντίνα, σύντομα ξεχάστηκε ως δικαιολογία, αφού όλοι στραφήκαμε κατά μόνας στη βελτίωση της σωματικής μας υγείας. Η γυμναστική λοιπόν έγινε προσωπική υπόθεση, και η παρέα μας πιο γυμνασμένη (αν ακολούθησε την τακτική μας).
4. Δεν χρειαζόμαστε ειδικό χώρο
Όλα μπορούν να γίνουν το γυμναστήριό μας: ο δρόμος έξω, ο διάδρομος σπίτι μας, το πάρκο της γειτονιάς, μία γωνία στο δωμάτιό μας. Η γυμναστική για να γίνει όπως πρέπει δεν χρειάζεται ειδικές εγκαταστάσεις και ειδικά κομφόρ: Μια φόρμα, ένα μηχάνημα στο οποίο επενδύσαμε ή κάποιο όργανο, κι ένα ζευγάρι παπούτσια είναι ό,τι χρειαζόμασταν πάντα.
Με ό,τι αρνητικό επακόλουθο είχε η καραντίνα, το θετικό που αφορά τη φυσική μας κατάσταση είναι η επανάκτηση του σώματός μας μέσω ενός προγράμματος γυμναστικής. Γιατί μέσα σε μια χαοτική και αβέβαιη πραγματικότητα, η γυμναστική μπορεί να έγινε για κάποιους από εμάς το μόνο σταθερό σημείο της καθημερινότητάς μας.