Η καλλιέργεια του πράσου στην Άνω Κώμη Κοζάνης «κρατά» από πολύ παλιά, από τα χρόνια των παππούδων τους, όπως λέει στο thesseconomy.g ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Άνω Κώμης Μανώλης Τσιρέκας. «Είμαστε ένα χωριό το οποίο παράγει λαχανικά εδώ και πολλά χρόνια. Οι πιο παλιοί λέγανε ότι σε περιόδους πολέμου, σε δύσκολες εποχές πείνας κάτοικοι από την Κοζάνη έρχονταν στο χωριό μας και τους δίναμε εμείς κάποια προϊόντα για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες μέρες. Εμείς καλλιεργούμε το πράσο και θεωρείται πως είναι το καλύτερο της περιοχής», επισημαίνει ο κ. Τσιρέκας. Ο σπόρος του φυτού περνά από γενιά σε γενιά, ο τρόπος που καλλιεργείται, τα εδάφη της περιοχής αλλά και τα νερά προσδίδουν στο πράσο της Άνω Κώμης ποιότητα και νοστιμιά. Κι όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου «ο λόγος είναι ότι το κρατάμε σαν σπόρο από τους προπαππούδες μας και το φυτεύουμε στο χωράφι. Ξεκινάει βγάζει σπόρια και εκείνος ο σπόρος ξανά φυτεύεται και κατά κάποιο τρόπο μπορώ να πω ότι κρατάμε την ίδια ποιότητα. Περίπου 100 τόννοι πράσου παράγονται στο χωριό μας. Η παραγωγή καλύπτει περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Οι παραγωγοί μας το πουλάνε σε λαϊκές αλλά και σε εμπόρους της περιοχής».
1η Γιορτή Πράσου
Με στόχο την προώθηση του προϊόντος που παράγεται στην Άνω Κώμη αλλά ταυτόχρονα και την ανάδειξη των πέντε μνημείων της περιοχής διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Γυμναστικού Συλλόγου Άνω Κώμης η 1η γιορτή πράσου. «Τη γιορτή την κάναμε με διπλό σκοπό. Πρώτα για να αναδείξουμε το τοπικό μας προϊόν, το πράσο. Κι ο δεύτερος για να αναστηλώσουμε τα εξωκλήσια μας όπως αυτό του Αγίου Αθανασίου που έχει χτιστεί από το 1950. Θέλουμε να αφυπνίσουμε την κοινωνία, τους
υπεύθυνους αλλά ακόμη κι εμάς τους ίδιους για να ασχοληθούμε λίγο με τα εξωκλήσια μας που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές με το σεισμό του 1995, ώστε να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε». Όσοι είχαν την ευκαιρία και βρέθηκαν στη γιορτή γεύτηκαν πρασόπιτες, πρασοκεφτέδες, λουκάνικα με πράσο και και άλλα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν και πρόσφεραν οι νοικοκυρές του χωριού. Η γιορτή έγινε στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Κι όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κώμης Μανώλης Τσιρέκας «στόχος μας είναι να καθιερώσουμε τη γιορτή και τα επόμενα χρόνια».
thesseconomy.gr