Με αφορμή του άρθρου της εφημερίδας ΚΟΖΑΝΗ στις 17 Νοεμβρίου 2023 για την Δημιουργία ΕΜΑΚ στην Δυτική Μακεδονία θα επιχειρήσω έναν καλοπροαίρετο σχολιασμό.
Σωστά όλα όσα γράφει και επικροτώ το ενδιαφέρον, την αγωνία και την ανησυχία της.
Η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδας που το κράτος δεν μερίμνησε να εγκατασταθεί στην περιοχή μας ΕΜΑΚ.
Στην σελίδα φίλοι της εναέριας και επίγειας προστασίας των πολιτών Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζω τις ενέργειες κατά ημερομηνία που έγιναν κατά καιρούς, από κόμματα, βουλευτές και Περιφερειάρχες της Δυτικής Μακεδονίας για την Δημιουργία ΕΜΑΚ .
Πρώτη αναφορά για δημιουργία ΕΜΑΚ στην Δυτική Μακεδονία έγινε το 2016 από τον τότε Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη Θεόδωρο.
Δεύτερη αναφορά για δημιουργία ΕΜΑΚ στην Δυτική Μακεδονία έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2021 με κοινοβουλευτική ερώτηση στην Βουλή από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα, Πετη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Τρίτη αναφορά έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τον Μάρτιο 2022 που ζητούσε την Δημιουργία ΕΜΑΚ από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Τετάρτη αναφορά έγινε από την Ελληνική Λύση τον Απρίλιο του 2022 με επερώτηση στην Βουλή.
Άρα Πρωτοβουλίες έχουν παρθεί από το πολιτικό προσωπικό της Δυτικής Μακεδονίας και την Ελληνική Λύση ,το ερώτημα που πλανάται είναι ,γιατί αυτές οι ενέργειες δεν καρποφόρησαν;
Στην απάντησή του στις 26 Απριλίου του 2023, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρισεων κ.Τουρνάς Ευάγγελος αναφέρει πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία από τη νομοθεσία για τη σύσταση υπηρεσιών και κλιμακίων όπως αυτό της ΕΜΑΚ, όπως προκύπτει από μελέτες βάσει σειράς κριτηρίων επικινδυνότητας του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν ορίζει, όπως διαφαίνεται, στη δημιουργία τέτοιου κλιμακίου στην περιοχή.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και κατ επέκταση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων κ. Τουρνας Ευάγγελος είναι τα εξής:
α. Το Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ) ανταποκρίνεται με αμεσότητα, πληρότητα και αποτελεσματικότητα στην αποστολή του στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας .
β. Γιατί δεν εισακούσθηκαν οι ανησυχίες και οι εκκλήσεις του πολιτικού Προσωπικού και των πολιτών, για την Δημιουργία ΕΜΑΚ στην Δυτική Μακεδονία;
γ. Γιατί κωφεύει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την δημιουργία ΕΜΑΚ στην Δυτική Μακεδονία; Είμαστε η ΜΟΝΗ Περιφέρεια στην Ελλάδα που δεν έχει ΕΜΑΚ ( Ειδική μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών).
Η Δυτική Μακεδονία έχει μεγάλους ορεινούς όγκους ,τον δυσκολότερο χειμώνα,τέσσερα χιονοδρομικά κέντρα, επτά λίμνες,οδικά και εργατικά ατυχήματα βιομηχανικές εγκαταστάσεις,εξαφανισθέντες, την Εγνατία οδό που διέρχεται δια μέσου αυτής.
Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Δεν πληρώνουμε φόρους όπως οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας;
Γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές
α. κ.Αντωνίου Μαρία πρώην Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και νυν βουλευτής Καστοριάς.
β. Ο τρεις φορές υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ και νυν βουλευτής Κοζάνης κ. Παπαδόπουλος Μιχάλης που κατά ομολογία δική του είναι η φωνή μας στα κέντρα αποφάσεων
γ. Ο Νυν Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης βουλευτής Κοζάνης κ. Κωνσταντινιδης Ευστάθιος .
δ. Οι νεοεκλεγέντες Βουλευτές Φλώρινας κ .Παπασωτηριου Σταύρος και Γιάτσιος Γιάννης Γρεβενών, δεν ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ και δεν κάνουν καμία ενέργεια για την Δημιουργία ΕΜΑΚ (Ειδικής μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών) στην Δυτική Μακεδονία όπως και δημιουργία βάσης Ελικοπτέρων ορεινής ΑΕΡΟΔΙΑΣΩΣΗΣ που διεκδίκησαν και πήραν οι Περιφέρειες Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας;
Είναι φλέγοντα θέματα που αφορούν την Προστασία της ζωής και της περιουσίας των Πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας από απρόσμενους κινδύνους και φυσικές καταστροφές.
Αντώνιος Σαββίδης
Χειριστής ελικοπτέρου