Για το άνθρωπο χωρίς Θεό έλεγε ο Ντοστογιέφσκι, όλα επιτρέπονται, ενώ σύγχρονος στοχαστής συμπληρώνει πως, με την απιστία στο Θεό της αγάπης και με την τυφλή πίστη στον υλισμό και τη φυσιοκρατία, οι ηθικοί νόμοι απομακρύνονται από την αλήθεια. Σήμερα, τα εκσυγχρονισμένα κοινωνικά συστήματα, οι κοσμοθεωρίες και οι οργανωμένες ιδεολογίες που βασίζονται στα καινούργια επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, διεκδικούν απαιτητικά πολλές φορές και επιδιώκουν να πείσουν πως είναι κάτοχοι της αυθεντικής αλήθειας και πως εκφράζουν την αγωνία του ανθρώπου για το αύριο και τη μοίρα του, κάτι που γινόταν πάντοτε. Ποια είναι επιτέλους αυτή η αλήθεια;
Διαχρονικό το ερώτημα και για πολλούς αναπάντητο, γι αυτό και παραμένει ίσαμε σήμερα το διαρκές ζητούμενο. Δεν είναι δε λίγες, όλες εκείνες οι ιδεολογίες και οι κοσμοθεωρίες που δεν αρκούνται απλά και μόνο στο επίπεδο της προπαγανδιστικής διαφώτισης, αλλά μεταχειρίζονται και βία, προκειμένου να επιβάλουν την «αλήθεια» τους. Αυτά συμβαίνουν επειδή ο άνθρωπος έχασε την πίστη του στη μία καθολική και αδιαμφισβήτητη Αλήθεια και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να του αποκαλυφθεί στη ζωή του το απόλυτο.
Ειδικά ο σύγχρονος άνθρωπος, ωθούμενος από το ακουμαντάριστο και ακατανίκητο εγώ του και την έπαρση της τεχνολογικής προόδου, τοποθέτησε στη θέση της αλήθειας τις δυνατότητές του, τον εαυτό του, τη δύναμη της σκέψης του και δημιούργησε τα δικά του απαντήματα στο τρίπτυχο ερώτημα, ποιος είναι, γιατί ζει και που θα καταλήξει. Έχει έτοιμες τις λύσεις για όσα τον απασχολούν και αυτές είναι όσες του προσφέρουν ετοιμοπαράδοτες τα διάφορα ιδεολογικά συστήματα και κινήματα παντός είδους, τα οποία κρύβουν επιμελώς την ανεπάρκειά τους και ενώ εμφανίζονται από τη μια να επιδιώκουν την απαλλαγή του κόσμου από τα δεινά, από την άλλη θυσιάζουν το καθολικό νόημα του ανθρώπου, τονίζοντας μονάχα ορισμένες επιμέρους αλήθειες.
Ο σημερινός άνθρωπος δεν τρέφει μέσα του τη διαίσθηση ότι η αλήθεια είναι μια πραγματικότητα πολύ ευρύτερη από την εικόνα που μπορεί να σχηματίσει γι αυτήν, γιατί είναι αιχμάλωτος της ιδεοληψίας πως ο Θεός δεν είναι παρά ένας συγκινητικός μύθος, που μόνον εμπόδια παρεμβάλλει και δεν σχετίζεται με την αλήθεια.
Ηλίας Κ Μάρκου