Η επίφαση ελευθερίας, και μάλιστα απολυτοποιημένη, η οποία προσφέρεται και καταναλώνεται είτε ως φιλοσοφικός στοχασμός, είτε ως μαθηματικό πρόβλημα, είναι η πραγματικά βαθιά κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα και όλοι καμώνονται πως δεν τη βλέπουν, οπότε καταγίνονται και ασχολούνται μόνο με την οικονομική κρίση και τις υλικές συνέπειές της.
Ο άνθρωπος εκφράζει και απολαμβάνει την «ελευθερία» του με το να διακόπτει κάθε εξάρτηση και σχέση με τους άλλους γύρω του, με την επιδίωξη ανάδειξης του Εγώ του και της κυριαρχίας στους συνανθρώπους του, κοντολογίς με την πλήρη υποτίμηση και περιφρόνηση της παρουσίας των άλλων προσώπων δίπλα του ή ακόμη χειρότερα με την αποξένωση και την πλήρη αλλοτρίωση σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται η παρουσία των άλλων κόλαση, όπως έλεγε και πίστευε ο Γάλλος Σαρτρ.
Στη σύγχρονη εποχή, στην οποία η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη συνέβαλε στο να θεωρείται η ανθρωπότητα ως το μεγάλο παγκόσμιο χωριό, ο άνθρωπος δυστυχώς δεν κατάφερε ακόμα να κάνει την υπέρβαση του Εγώ και να βαδίσει προς την αληθινή ελευθερία. Στην ορθόδοξη θεώρηση της ελευθερίας – όπως στον Ιησού Χριστό μας αποκαλύπτεται – η αληθινή ελευθερία δεν νοείται έξω από την περιοχή των προσωπικών σχέσεων και προσφέρεται ως μυστήριο της υπάρξεως.
Ο άνθρωπος διασώζει την ύπαρξή του, όταν την προσφέρει, την υπερυψώνει μέσα στη διαρκή κένωση, την καθιστά κυρίαρχη με το πνεύμα της διακονίας, την καλλιεργεί και την αναπτύσσει με την ανυπόκριτη και ανιδιοτελή αγάπη.
Ο άνθρωπος είναι θεοειδής, αφού πλάστηκε «κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν» Θεού, κι όμως σήμερα συμπεριφέρεται και ενεργεί πλήρως υποταγμένος στα πάθη του και πλήρως εξαρτημένος από τα υλικά και μόνον αγαθά, λες και δεν υπήρξε ποτέ η ενανθρώπιση του Θεού Λόγου, σύμφωνα με το από καταβολής κόσμου σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο. Δεν δημιουργήθηκε ο άνθρωπος από το Θεό για να παραμείνει άνθρωπος, αλλά για να γίνει εν Χριστώ θεάνθρωπος κατά χάρη, που σημαίνει ότι όταν γίνει κατά χάρη Θεός δεν παύει να είναι άνθρωπος, όπως ο Χριστός που έγινε άνθρωπος δεν έπαψε να είναι Θεός.
Ηλίας Κ Μάρκου
iliaskmarkou@yahoo.gr
Η αληθινή ελευθερία
84