Η Χαρουπιά του Βορρά: Φυσικός Θησαυρός στα Ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας
Δύο είδη,μία ορεινή ευλογία! Στη 2η φωτο ήμερη χαρουπιά,ένα δένδρο βιομηχανία, που μπορεί να αναπτυχθεί σε ξερά και κρύα εδάφη,μπολιασμένο πάνω σε άγρια! Στην 3η φωτο μέλι ανθοφορίας χαρουπιάς( ήμερης ή άγριας)!
Η άγρια “χαρουπιά”, (ψευδοακακία)είναι είδος ακακίας,άλλο πιο συμβατό είδος (1η φωτο) ιδανικό για άφυτα και άνυδρα πέτρινα υψώματα,όπως στο Βόρρα, που μπορεί να μπολιαστεί μετά με ήμερη χαρουπιά,ένα ή όλα τα κλαδιά της!
Η άγρια “χαρουπιά”ακακία έχει εφαρμογές ,σε ξύλο,βαφή, βυρσοδεψία, ζωοτροφές,μέλι και pellet! H ήμερη όμως είναι όλα τα λεφτά!
Τα γνωστά μας χαρούπια (ξυλοκέρατα) έχουν εφαρμογές σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστική, ζωοτροφές, παραγωγική ελαίου,καλλυντικών, σαπούνι, κι άλλες μεταποιητικές χρήσεις!
Το ψωμί χαρουπιάς (4η φωτο) είναι πανάρχαιο,βιολογικό, υγιεινό,χωρίς γλουτένη και υψηλά σάκχαρα! Το πρώτο στάδιο του πράσινου “φασολιού”και της ήμερης και της άγριας είναι βρώσιμο,από ανθρώπους και ζώα, με άριστα συστατικά!
Είναι η πιο λιτοδίαιτη και φθηνή πλούσια ευλογία,που δεν θέλει καλλιέργεια,στο βουνό ή οπουδήποτε,με ιδιαίτερα πλούσια σκιά,ψηλό δένδρο,που δημιουργεί έδαφος,δάσος,πράσινο κι οξυγόνο!Φύεται και στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ,με απίθανα αποτελέσματα!
Σημειώστε ότι το ξύλο της άγριας ακακίας και της χαρουπιάς δεν καίγεται εύκολα (5η φωτο),σε σχέση με την οξιά και την βελανιδιά!Καλό βράδυ!
Κώστας Μπομπότας