Η ιστορία του κρόκου -σαφράν. Γράφειο Σταύρος Καπλάνογλου
(1ο video αρχείου )
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου επιστημονικού συνεργατών ΦΥΤΩΡΙΩΝ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ Κοζάνης

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της έκδοσης του νέου μας βιβλίου για το χρυσάφι της Κοζανίτικης γης τον ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ από σημερινή δημοσίευση ανά 15μερο θα αναρτούμε από το αρχείο μας,από μια σειρά εκπομπών που αφορούσαν το πολύτιμο φυτό .
Η αναρτήσεις θα γίνονται εκ περιτροπής με τις δημοσιεύσεις της Μάρθας Καπλανογλου για ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ που γινόταν κάθε βδομάδα και θα τις παρουσιάζουμε στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Η σειρά αυτή γράφτηκε και παρουσιάστηκε πριν από 12 χρόνια στην τηλεοραση του flash TV της Δυτικής Μακεδονίας και είναι η βάση της συγγραφής των 2 νέων βιβλίων που θα αφορούν το θέμα του Κρόκου για την πληρέστερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για αυτό , καταναλωτές των πολλαπλών χρήσεων του και καλλιεργητές του πολυτίμου αυτού μπαχαρικού /αρτύματος που καλλιεργείται στην Ελλάδα μόνον στην περιοχή της Κοζάνης.
Φυσικά δεν μείναμε σε όσα γράψαμε το 2013 αλλα12 χρόνια τώρα και μετά την αποφοίτηση της Μάρθας που σπούδασε και την γεωπονική επιστήμη ,συγκεντρώσαμε εκείνο το υλικό που θα καλύψει όλη την απαραίτητη γνώση για τον κρόκο που δυστυχώς και για μας εν πολλοίς ήταν άγνωστο πριν από την ενδελεχή απασχόληση μας .
Η ονομασία της σειράς στην τηλεόραση ήταν << Αειφορία >> και παρουσίαζε θέματα που αφορούσαν τη γεωπονική επιστήμη.
Έγιναν τότε 7 εκπομπές μόνον για τον ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ (CROCUS SATIVUS ) διάρκειας 1 ώρας περίπου ανά εκπομπή και από το 2014 είναι δημοσιευμένες στο youtube στην προσωπική σελίδα με το όνομα FY KA με 14 αναρτήσεις ( μια και μεσολαβούσε το διάλειμμα )
Η σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος της πρώτης εκπομπής με τον τίτλο : << Ao.ΚΡΟΚΟΣ-SAFFRON- CROCUS SATIVUS -ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ- ΑΕΙΦΟΡΙΑ >> και έχει διάρκεια 26,27 λεπτών
Στην εκπομπή γίνεται αναφορά μακρόχρονη χρήση του κροκου , μια και χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια στη μαγειρική, την ιατρική και την τέχνη.
Χρησιμοποιούνταν ακόμη ως χρωστική για υφάσματα και έργα τέχνης.
Ήδη από το 2300 π.Χ. καλλιεργούνταν ως ιατρικό παρασκεύασμα στην αρχαία Αίγυπτο.
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς, ως άρωμα και αφροδισιακό, και για βαφή.
Ο Μέγας Αλέξανδρος τον χρησιμοποιούσε για να καταπραΰνει τις πληγές του μετά τις μάχες.,
Οι Άραβες το εισήγαγαν στην Ισπανία και το χρησιμοποιούσαν ως αναισθητικό.
Χρησιμοποιείτο σε άλλα μέρη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες μια και πίστευαν ότι βοηθά στην πέψη, ανακουφίζει από τον πόνο, βελτιώνει τη διάθεση, και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Η χρήση του στην μαγειρική έδινε χρώμα και άρωμα σε διάφορα φαγητά, όπως ρύζι, γλυκά, και σάλτσες.
Η Ελλάδα, και ειδικότερα η περιοχή της Κοζάνης, παράγει υψηλής ποιότητας κρόκο , γνωστό και ως “κόκκινος χρυσός της Ελληνικής γης
Για περισσοτέρους πληροφορίες δείτε την εκπομπή αρχείου στην διεύθυνση :
https://www.youtube.com/watch?v=_xTBh95Mvd8









