banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Η παρέμβαση του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν

0 comment 4 minutes read

Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας προέβη σε παρέμβαση προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο  Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν κατά την επίσκεψη του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 24.10.2014 όπου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ο Ρόλος των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αειφόρου ανάπτυξης – Η Δυτική Μακεδονία κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020». Πέραν της προφορικής παρέμβασης, κατατέθηκε στον Επίτροπο και αναλυτικό υπόμνημα των αντίστοιχων θέσεων του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά την σύντομη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης επισήμανε αναφορικά με το θέμα της εισήγησης του Επιτρόπου:

  • Τη δυνατότητα της μετεξέλιξης της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας σε ενεργειακό κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω της γειτνίασης με FYROM και Αλβανία. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να ενισχύσει αυτό τον ρόλο.
  • Τη συνεισφορά του Ενεργειακού Κέντρου στην άμεση – έμμεση απασχόληση στην Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με την μελέτη του ΤΕΕ/ΤΔΜ του 2012.
  • Το ζήτημα της Ενεργειακής Φτώχειας το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για  την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τα νοικοκυριά δεδομένης και της πρωτοφανούς κρίσης, γεγονός που χρήζει ειδικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης ειδικά για την Δυτική Μακεδονία, δεδομένου ότι, σύμφωνα και με το δημοσιοποιημένο κείμενο του ΤΕΕ/ΤΔΜ [Φεβ 2011], είναι στην δυσμενέστερη κλιματική ζώνη (Δ’).
  • Την αναγκαιότητα ανάδειξης του Πανεπιστημίου – ΤΕΙ – ΕΚΕΤΑ στο κομμάτι της έρευνας σε σχέση με την Έξυπνη Εξειδίκευση. Ειδικά στο χώρο της ενέργειας και της εξοικονόμησης είναι σημαντική η συμβολή τους και η εμπειρία τους.
  • Την λαθεμένη αποτύπωση της Περιφέρειας μας λόγω της χρήσης στατιστικών δεδομένων προ κρίσης με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται πλασματικά ως Περιφέρεια Μετάβασης [άνω του 75 % του μέσου όρου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών] και να της αναλογεί μικρότερη κατανομή δημόσιων κονδυλίων. Διατυπώθηκε εμφατικά ότι σε μια χώρα στην οποία επιβλήθηκαν, πέρα από κάθε λογική, πολιτικές από την Τρόικα δεν είναι αποδεκτό να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισορροπία.

Πρόσθετα – πέραν των ενεργειακών θεμάτων που ήταν και το θέμα της παρέμβασης του Επιτρόπου – έγινε αναφορά στον κάθετο άξονα Λάρισα – Νίκη και ιδιαίτερα στο τμήμα Πτολεμαϊδα – Φλώρινα πάνω στο οποίο το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει ήδη προτείνει [Σεπ 2011] συγκεκριμένη λύση που έγινε αποδεκτή σε συνάντηση εργασίας στην Φλώρινα και η οποία παραμένει ανενεργή έως και σήμερα. Επισημάνθηκε επίσης η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία για την ανάγκη οικονομικότερης μετακίνησης εμπορευμάτων με την ύπαρξη δικτύου συνδυασμένων μεταφορών.

Κλείνοντας την σύντομη τοποθέτηση του – λόγω έλλειψης χρόνου – αναφέρθηκε στο ρόλο του ΤΕΕ, με 2.200 μηχανικούς μέλη στη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ως Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους και των φορέων του επισημαίνοντας ότι είναι ένας κλάδος ο οποίος βάλλεται από τις μνημονιακές πολιτικές και την έλλειψη δημόσιων επενδύσεων και στον οποίο εξ αντικειμένου θα στηριχθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας μας.

 

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00