109
Η Υγειονομική Πρόκληση των Ουρολοιμώξεων: Ερωτήματα, Προτάσεις και Ανάγκη Επιστημονικής Έρευνας
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Η Ουρολοίμωξη είναι η αιτία πολλών σοβαρών επιπλοκών, ενίοτε θανατηφόρων. Θα περίμενε κανείς να υπάρχουν πολλές και εμπεριστατωμένες Ελληνικές και διεθνείς σχετικές έρευνες. Υπάρχουν επείγοντα επιστημονικά σχετικά ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα (!) απαντηθεί επαρκώς, μετά από ενδελεχή έρευνα. Αυτό βέβαια είναι ευθύνη των κυβερνήσεων και των οργάνων τους. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου υγειονομικού προβλήματος, που δυναστεύει εκατομμύρια ανθρώπων και που συχνά προκαλεί ακόμη και το θάνατο, για μη αναφερθώ στη μεγάλη οικονομική ατομική και δημόσια επιβάρυνση των εθνικών συστημάτων υγείας.
1.Τι ρόλο παίζουν στην πρόκληση των ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ τα προστιθέμενα μπιντέ των οποίων ο υδάτινος πίδακας έχει κατεύθυνση από ΠΙΣΩ προς τα ΕΜΠΡΟΣ και που το νερό κατευθύνεται προς τον πρωκτό και εξ αντανακλάσεως μεταφέρει περιττώματα προς τα ουρογεννητικά όργανα γυναικών και αντρών;
2.Όταν χρησιμοποιείται χαρτί τουαλέτας, ακόμα και με κίνηση καθαρισμού από μπροστά προς τα πίσω, πόσα δισεκατομμύρια μικροβίων περιέχουν τα περιττωματικά υπολείμματα μετά το πασάλειμμα, που όταν ξεραθούν με την κίνηση και τριβή γίνονται περιττωματική σκόνη, που στο στενό χώρο μεταξύ σώματος και εσώρουχου είναι εύκολο, μέσω του αέρα να φτάσει ως τα γεννητικά όργανα;; Να σημειωθεί ότι 1 γρ περιττώματος περιέχει 100 δισεκατομμύρια μικροβίων.
3. Μήπως ο πρωκτός είναι μια απ τις κύριες εστίες-πηγές των υπεύθυνων για τις ουρολοιμώξεις μικροβίων και η γνώση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη τους, αν χρησιμοποιηθούν μπιντέ με πίδακα νερού που έχει απλά κατεύθυνση ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ; Φυσικά η χρήση του νερού εγγυάται τον 100% καθαρισμού του πρωκτού. ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ….
ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ.
Ο μηχανισμός μετάδοσης μικροβίων παραμένει ο ίδιος, μόνο που τώρα τα μικρόβια αυτά διαχέονται στον αέρα του Νοσοκομείου μέσω της περιττωματικής σκόνης.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ.
Είναι φανερό ότι, παρ’ όλη την εμφανώς κοινή αυταπόδεικτη λογική των επιχειρημάτων μου, είναι απαραίτητη η επιστημονική επιβεβαίωση τους.
Το ευτύχημα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άφθονα και καλά πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα αλλά και οι απαιτούμενες έρευνες είναι σχετικά απλές και φθηνές:
1.Μέτρηση της πυκνότητας των μικροβίων στο χώρο μεταξύ του εσώρουχου και ουρο-πρωκτικής περιοχής σε άτομα που χρησιμοποιούν χαρτί τουαλέτας (έστω και από μπρος προς τα πίσω) και σύγκριση με άτομα που χρησιμοποιούν μπιντέ με πίδακα νερού με κατεύθυνση από ΕΜΠΡΟΣ προς τα ΠΙΣΩ. Το όποιο εύρημα εδώ είναι μόνο ενδεικτικό αλλά χρήσιμο για περεταίρω εμβάθυνση της μελέτης.
2.Σύγκριση αριθμών ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων σε νοσοκομεία που έχουν σωστά μπιντέ σε σχέση με τα νυν νοσοκομεία που χρησιμοποιούν χαρτί τουαλέτας. Ή στο ίδιο νοσοκομείο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, στις οποίες χρησιμοποιείται είτε χαρτί τουαλέτας ή μπιντέ με πίδακα απο ΜΠΡΟΣ προς τα ΠΙΣΩ. Επίσης σύγκριση του αριθμού και του είδους των μικροβίων, που αιωρούνται στον αέρα των νοσοκομείων , όταν χρησιμοποιούνται οι δύο διαφορετικοί τρόποι καθαριότητας.
3. Η απόλυτη έρευνα που θα λύσει τελικά το πρόβλημα :Σε μια μικρή πόλη εφαρμόζεται αποκλειστικά η χρήση του μπιντέ με πίδακα από ΜΠΡΟΣΤΑ προς τα ΠΙΣΩ και συγκρίνονται οι αριθμοί των ουρολοιμώξεων με άλλες αντίστοιχες συνήθεις πόλεις ή με την ίδια πόλη.
ΣΧΟΛΙΑ
* Ποια είναι η αιτία που δεν έχουν ήδη γίνει οι παραπάνω έρευνες, ίσως και άλλες παραπλήσιες; Να τολμήσω να πω τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα; Αδυνατώ να δεχτώ την σκόπιμη ιατρική παράλειψη.
* H χρήση προστιθέμενου μπιντέ με πίδακα νερού με κατεύθυνση από ΠΙΣΩ προς τα ΕΜΠΡΟΣ είναι τόσο εξόφθαλμα ανθυγιεινή και επικίνδυνη. Παρ όλα αυτά, ο αγοραστής και μελλοντικό πιθανό θύμα σοβαρής, ενίοτε θανατηφόρου ασθένειας, μένει εντελώς απληροφόρητος. Περίπου κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το χρήστη χαρτιού τουαλέτας. Κάθε δυνητικά επικίνδυνο προϊόν επιβάλλεται να έχει εμφανές προειδοποιητικό σήμα της επικινδυνότητας του. Γιατί αυτό δε γίνεται για τα δυο αυτά προϊόντα;
*Η συνηθισμένη δικαιολογία στο παραπάνω σχόλιο είναι: «Δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις». Και βέβαια υπάρχουν, αλλά αν δεν τις ψάχνεις πως να τις βρεις;
* Όλες οι ως τώρα σχετικές έρευνες, όπως δείχνει και η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, είναι πολύ λίγες, ατελείς, επιφανειακές και εκφράζουν συνήθως προσωπικές απόψεις .
* Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι τελευταία αρκετά γνωστές και οι άνθρωποι φαίνονται ευαισθητοποιημένοι, όμως όχι τόσο οι πανεπιστημιακοί γιατροί, ώστε να απαιτήσουν απ την Πολιτεία τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας ή οι ίδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλία.
* Οι ουρολοιμώξεις φαίνεται να είναι λιγότερο γνωστές ως προς τις σοβαρές τους συνέπειες. Λίγοι ξέρουν, μεταξύ τους και η Τ.Ν (τεχνητή νοημοσύνη) ότι μπορούν να είναι η αιτία για: ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ, ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ, ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΤΙΔΑ, ΣΑΛΠΙΓΓΙΤΙΔΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ και άλλα.
* Υπάρχει η δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν τα μέσα δημόσιας ενημέρωσης για να υπάρξει κάποια επωφελής αντίδραση; Ποιος είναι ο τρόπος;
* Είναι δυνατόν στην εποχή μας να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα ιατρικά προβλήματα με το να τα θάβουμε ή να τα βάζουμε κάτω απ το χαλί;
* Δεν δέχομαι το μοιρολατρικό επιχείρημα πολλών: «Δεν ασχολούνται και δε νοιάζονται μεγάλα κράτη, εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα;». Δεν ξέρουμε το λόγο που οι άλλοι αδιαφορούν. Εμάς μας αφορά άμεσα και μπορούμε να το λύσουμε.
*Δικαιολογείται η αναζήτηση ποινικών ή πολιτικών ευθυνών για την άρνηση πραγματοποίησης σχετικής έρευνας;
* Είναι τα παραπάνω θέματα, από επιστημονική άποψη, ικανά να εκτεθούν και συζητηθούν σε ιατρικά συμβούλια σαν καινοτομίες;
ΖΗΣΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ, συν/χος ιατρός. ΚΟΖΑΝΗ, τηλ. 6932730227 24610 30338, ι μέιλ zikonto@hotmail.com