Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου όρους Σινά. Με αφορμή όσα τελευταίως διαμείβονται 

0 comment 3 minutes read

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδιστου όρους Σινά. Με αφορμή όσα τελευταίως διαμείβονται

 

Με αφορμή όσα τελευταίως διαμείβονται σχετικά με την Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά και προς υποστήριξη της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής, παραθέτουμε τις παρακάτω γραμμές. Είχαμε επισκεφθεί τη Μονή το 1996 επί μια εβδομάδα και προσφέραμε στον Ηγούμενο της Μονής και Αρχιεπίσκοπο Σινά , Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό χάλκινο πιάτο με το Καμπαναριό της Κοζάνης, το οποίο ο ίδιος τοποθέτησε στο Αρχονταρίκι της Μονής. Μεγάλη τιμή για την Κοζάνη, κι εμείς την προβάλουμε παντού. Κι οφείλουμε να πάρουμε θέση ως Πόλης, αποστέλλοντας μια επιστολή συμπαράστασης από το Δήμο Κοζάνης. Δημοσιεύω μια επιστολή που μου είχε στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός του Σινά.«Αγαπητέ κύριε Κορκά, προ καιρού ελάβομεν τον φάκελόν σας και τις φωτογραφίες σας από την εδώ επίσκεψιν σας με τους αδελφούς Ταρνανίδη και τον Miiulas Αυστριακό καθηγητή Πανεπιστημίου (συνάδελφος του Ταρνανίδη) και θερμώς ευχαριστούμεν διά την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας προς την καθ’ημάς Ιεράν Μονήν του Σινά, που, αν και εις δυσκόλους περιστάσεις ευρισκομένη, προσπαθεί να κρατά αναμμένη την φλόγα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Παρακαλούμεν να μην μας ξεχνάτε και σεις εκεί στον Βορρά, που επίσης κρατάτε“Θερμοπύλες”, αλλά είστε πολλοί περισσότεροι των τριακοσίων, ενώ εμείς συνολικά εγγίζομεν τους τριάντα». Στείλτε μας πότε-πότε δύο λέξεις. Όταν το καλοκαίρι ευρεθώ στην Ελλάδα, θα φροντίσω να επικοινωνήσωμεν τηλεφωνικώς.

Έξω από τα τοίχοι της μονής σε αναμνηστική φωτογραφία.

Μετ’ ευχών θερμών. Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός». Η επιστολή εκφράζει τις μύχιες σκέψεις των Σιναϊτών πατέρων, τη διακονία τους και τις δυσκολίες παραμονής τους στο Σινά. Όταν ο κ. Δαμιανός ήρθε στην Ελλάδα, μου τηλεφώνησε και με προσκάλεσε να πάω στο Σινά.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ηγούμενος του Μοναστηριού Δαμιανός έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, ξενόγλωσσος και τοποθετήθηκε το 1974, ήδη συμπλήρωσε 51 χρόνια στο Σινά .

Η Μονή του Σινά είναι ένας πολιτιστικός Θησαυρός, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Χριστιανικού κόσμου παγκοσμίως, με 1.500 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. το επισκέπτονται καθημερινά Χριστιανοί αλλά και αλλόδοξοι από όλον τον κόσμο. Το διαπιστώσαμε κατά την παραμονή μας στο Μοναστήρι. Στο Σινά φιλοξενηθήκαμε επί μία εβδομάδα μαζί με τον φίλο Γιάννη Ταρνανίδη από το Καπνοχώρι Κοζάνης, καθηγητή σλαβολόγο στη Θεολογική του ΑΠΘ. Με προσκάλεσε ο ίδιος να τον συνοδεύσω στην επιστημονική του αποστολή. Ήταν Μάρτιος του 1996, προ 30 ετών. Ο κ. Ταρνανίδης ήταν τακτικός επισκέπτης στο Σινά, όπου ανακάλυψε σλαβικά χειρόγραφα του 1200 μ.Χ. και εξέδωσε βιβλίο. Ο Miiulas, ιστορικός ερευνητής και φίλος του Ταρνανίδη (η γιαγιά του ήταν Ελληνίδα από την Κωνσταντινούπολη) μιλούσε και Ελληνικά. H Μονή κτίστηκε από τον Ιουστινιανό το 630 μ.Χ., ενώ το προστατεύουν Βεδουίνοι, τους οποίους και η Μονή με τη σειρά της τους περιθάλπει.Το καθολικό (ναός) της Μονής είναι μεγάλος. Έχει 11 παρεκκλήσια και ένα της Αγίας Βάτου, που φλεγόταν και δεν  καιγόταν. Η ιστορία με τον Μωυσή και τη Βάτο είναι γνωστή. Η Βιβλιοθήκη, που φυλάσσει Θησαυρό χειρογράφων και βιβλίων, είναι ισάξια με τη Βατικανή. Ο βιβλιοθηκάριος είναι μοναχός επιστήμονας, ενώ είναι εν εξελίξει πρόγραμμα ψηφιοποίησης. Εντός του χώρου της Μονής, δίπλα στο Κωδωνοστάσιο, έχει ανεγερθεί από παλιά και Τζαμί από τους Mουσουλμάνους, λίγο χαμηλότερο. Οι μοναχοί το δέχθηκαν, για να μην ενοχλούνται από ισλαμιστές. Έξω από τη Μονή υπάρχει μεγάλος λαχανόκηπος, τον οποίο καλλιεργούν οι Βεδουΐνοι που είναι  δίπλα στα σπίτια τους. Η ανάβαση στην Αγία Κορυφή διαρκεί τρεις ώρες. Η μετάβαση επιχειρείται στις 03.00 μετά τα μεσάνυχτα, διότι η ζέστη την ημέρα είναι ανυπόφορη. Ανατολή και Δύση σέβονται τη Μονή, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ήδη από το 2002. Να σημειώσουμε ότι τα αναμνηστικά της Μονής απεικονίζονται αγιογραφίες, την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννη  και εικόνες της Μονής. καθώς και το δαχτυλίδι της Αγίας Αικατερίνης, που θεωρείται αρραβωνιασμένη με τον Χριστό.

Ευχόμεθα, διά πρεσβειών και του οσίου Παΐσίου, που μόνασε και στο Σινά, η Αγία Αικατερίνη να δώσει αίσια έκβαση για τα δίκαια της μονής με την περιοχή της  Θεοβαδίστου  Μονής.

 

Γιάννης  Κορκάς

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00