Αν και δεν ειναι 14 Νοέμβρη, δηλ του Αϊ Φιλιππα, μπήκαν τα λάχανα για την αρμιά.
Οταν η ζύμωση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, θέλει περισσότερες μέρες.
Λάχανα απο το Ξυνό Νερό, απο το παντοπωλείο ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ στη Γιτιά.
Η διαδικασία ειναι απλή:
Βγάζουμε το “τζούφο” απο το λάχανο και την τρύπα τη γεμίζουμε χοντρό αλάτι.
Αφήνουμε 4 μέρες να απορροφηθεί το αλατι και μετα τα τοποθετούμε στον κάδο ή βαρελάκι .
Ριχνουμε νερό, να σκεπαστούν τα λάχανα, προσεκτικά να μην αδειάσει το αλάτι απο τις τρύπες, κατα προτίμηση χωρίς χλώριο. Η βρυση του Νιούλη στον Πλάτανο και η βρύση στον Κασλά, ειναι χωρίς χλώριο, αλλα ο κίνδυνος μόλυνσης ειναι πάντα πιθανός.
Απο πάνω θέλει ένα βάρος, να πιέζει τα λάχανα να ειναι μεσα στο νερό.
Παλιά έβαζαν τη “λυσιά” , μια κατασκευή απο κληματόβεργα,οπως φαινεται στη φωτογραφία και απο πάνω μια πετρα.
Μπορείτε να βάλετε ενα πιάτο ανάποδα με μια καθαρή πέτρα απο πάνω ή ενα τάπερ γεματο νερό να σπρωχνει τα λάχανα μέσα στο νερό.
Ρίχνουμε 5-6 ρεβύθια για καλύτερη ζύμωση.
Κάποιοι στιβουν 2-3 λεμόνια, για να γίνεται πιό κίτρινη (λένε)
Χρειάζεται αερισμός, με ένα κατσαρόλι παίρνουμε αρμόζμο και τον ξαναρίχνουμε απο ψηλά.
Κάποιοι φυσάνε αέρα μέσα στον αρμόζμο με ενα λάστιχο η έχουν κάνουλα και τραβάνε αρμόζμο και τον ξαναρίχνουν απο πάνω.
Καλή ορεξη για τα γιαπράκια !!!
Γεώργιος Γελαδάρης