511
“Έχουν έναν χάρτη όπου έχουν βάλει όλα το φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες ζωγραφισμένες οι οποίες όταν διαβουλεύτηκε το 2015 το περιφερειακό συμβούλιο, δεν υπήρχαν.
Σε μία πρωτόγνωρη, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξέλιξη, το κορυφαίο αναπτυξιακό σχέδιο εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε χωρίς διαβούλευση στο περιφερειακό συμβούλιο, προκαλώντας αντιδράσεις.
Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου κατηγόρησε τη διοίκηση για έλλειψη διαφάνειας και παραβίαση των θεσμοθετημένων διαδικασιών.
Η κα Ζεμπιλιάδου υποστήριξε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο βασίστηκε σε μελέτες από το 2012, οι οποίες χρησιμοποιούν στατιστικά στοιχεία του 2011, παρουσιάζοντας μια εικόνα της Περιφέρειας που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Στη μελέτη αναφέρεται ότι η Περιφέρεια είναι ζωντανή, χωρίς δημογραφική πτώση, ότι η γουνοποιία ανθεί, κ.α., δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις.
Επιπλέον, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η διαβούλευση του 2015 έγινε επί μιας άλλης μελέτης που δεν είχε καμία αναφορά στις δραματικές αλλαγές που προκάλεσε η αλόγιστη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή. Αυτή η μελέτη παντρεύτηκε με το ΣΔΑΜ και αντικαταστάθηκε με το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο του 2013, παρακάμπτοντας τόσο το εθνικό όσο και το περιφερειακό δίκαιο.
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου εξέφρασε την απορία της για το πώς εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο «κάτω από τη μύτη μας» στις 19 Ιουνίου χωρίς να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο. Υποστήριξε ότι το σώμα δεν ρωτήθηκε ποτέ για τις αποφάσεις αυτές, κάνοντας λόγο για «εικονικό θεσμικό όργανο» που έχει θεσμοθετηθεί για την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά έχει παρακαμφθεί.
“Έχουν έναν χάρτη όπου έχουν βάλει όλα το φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες ζωγραφισμένες οι οποίες όταν διαβουλεύτηκε το 2015 το περιφερειακό συμβούλιο, δεν υπήρχαν.
Έχουν αποχαρακτηριστεί περιοχές από φυσικού κάλους και πολιτιστικής ανάπτυξης διότι έχει έχουν τοποθετήσει τα φωτοβολταϊκά και τις ΑΠΕ”, είπε η κ. Ζεμπιλιάδου.
Επίσης ανέφερε «ας σκεφτούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που έχουν γεμίσει στο περιφερειακό χωροταξικό όλα τα φωτοβολταϊκά στο Βέρμιο, στο Μπούρινο, σε περιοχές φυσικού κάλλους, στην Καλαμιά, στα ορυχεία, στην περιοχή Σερβίων, βοσκοτόπους, αγροτική γη, πώς δέχθηκαν να γίνει νόμος του κράτους.
Θα αναφέρω μόνον, 14 Gb που έχουν αδειοδοτηθεί δεν υπήρχαν το 2015. Τα 2 Gb δεν υπήρχαν. Δεν υπήρχαν ανεμογεννήτριες στο Mπούρινο, ούτε φωτοβολταϊκά στην Καλαμιά, 3 Gb στο Βέρμιο και γενικά δεν υπήρχαν ΑΠΕ σε δάση, βοσκοτόπια, όπως αποτυπώνονται τώρα».
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης απάντησε με γενικόλογες δηλώσεις, χωρίς να απαντήσει ευθέως στις κατηγορίες της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου. Υποστήριξε ότι ένα στρατηγικό σχέδιο καλύπτει πολλές θητείες αυτοδιοικητικών αρχών και ότι η συζήτηση του χωροταξικού πλαισίου με κάθε αλλαγή περιφερειακής αρχής δεν θα ήταν εφικτή.
Επιπλέον, ανέφερε ότι σημεία του χωροταξικού που η κ. Ζεμπιλιάδου δεν ανέφερε σκόπιμα, λύνουν προβλήματα της περιοχής.
Η κ. Ζεμπιλιάδου αντέδρασε έντονα στη δευτερολογία της, αμφισβητώντας και διαψεύδοντας τα επιχειρήματα του κ. Αμανατίδη.
Η δημοσίευση του αναπτυξιακού σχεδίου χωρίς διαβούλευση αναδεικνύει την ανάγκη για διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και η δίκαιη ανάπτυξη της Περιφέρειας.