Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

ΚΑΔΗ- ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

1 comment 2 minutes read

Αυτές οι δυο τρεις μέρες μετά τα Χριστού (Χριστούγεννα) αν θυμάμαι καλά, ήταν αφιερωμένες πάντα στην τακτοποίηση του κρέατος απ’ το χοιράδι (το γουρούνι δηλαδή).Ό,τι φάγαμε φάγαμε και το υπόλοιπο έπρεπε να τακτοποιηθεί.Ο τεμαχισμός γινόταν συνήθως σε μεγάλα κομμάτια ,τις μπλάνες που λέγαμε.
Πρώτα έμπαιναν στην άκρη τα πολύ παχιά κομμάτια .Έ και κάποια με λίγο ψαχνό κρέας. Είναι αυτά που θα πήγαιναν για λίπος ,την λεγόμενη και λίγδα. Θα κοβόταν σε μικρότερα κομμάτια. Μετά κατευθείαν στην μπραγάτσα (χάλκινη χύτρα) και στην φωτιά. Συνέχεια ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα. Και να η λίγδα έτοιμη.
Τώρα θα μου πεις πως ήταν ένα πολύ βαρύ λίπος. Σύμφωνοι. Μα ήταν τόσο αναγκαίο για την διατροφή στους κρύους εκείνους χειμώνες. Εκτός του ότι ήταν η πρώτη ύλη της παπάρας ήταν και πολύ καλό γιατρικό για χτυπήματα και στραμπουλήγματα. Ήταν πολύ καταπραϋντική και ανακούφιζε απ’ τον πόνο. Πρώτης τάξης αντιφλεγμονώδες. Κάτι σαν voltaren θα λέγαμε σήμερα. Kαι χωρίς παρενέργειες βέβαια.
Μαζί με την λίγδα παίρναμε κι ένα σημαντικό υποπροιόν. Ας το πούμε έτσι .Τις τσιγαρίδες με τόνομα. Με την ξακουστή γεύση τους σε όλα τα Καμβούνια. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν μ’ αυτές. Όλοι έτρωγαν τσιγαρίδες.Και όλοι τις θυμούνται με νοσταλγία κάθε Χριστούγεννα. Αν δεν είχες κρέας για φαγητό σίγουρα θα έβρισκες λίγες τσιγαρίδες να φας. Οι τσιγαρίδες κι ο τραχανάς ήταν οι super foods της εκείνης της εποχής.
Στην συνέχεια οι υπόλοιπες μπλάνες με κόκκαλο ή χωρίς και στην πλειοψηφία τους πάντα με ψαχνό κρέας αλατίζονταν. Με χοντρό αλάτι. Το ΚΑΛΑΣ δεν είχε φθάσει στο χωριό. Η συνέχεια γνωστή. Όλες οι αλατισμένες μπλάνες έπαιρναν την θέση τους στο ψυγείο της εποχής. Στην κάδη. Για συντήρηση μέχρι και δύο με δυόμιση μήνες περίπου. Το ξύλινο βαρέλι,που έκλεινε ΄΄αεροστεγώς΄΄με ξύλινο καπάκι. Εκεί το κρέας θα σίτευε .Αλλά κυρίως θα έμενε φρέσκο, χωρίς να χαλάσει.
Τέλος ό,τι απόμενε μετά από καιρό στον πάτο της κάδης σίγουρα ήταν το τελευταίο κρέας μα και το καλύτερο. Κι αυτό επειδή προορίζονταν για τις Απόκριες. Για να ΄΄αποκρέψει΄΄(νηστέψει) μ’ αυτό ο κόσμος στην σαρακοστή του Πάσχα. Κι η κάδη το ΄΄ήξερε΄΄πολύ καλά . Γι’ αυτό έκανε το παν να το διατηρήσει φρέσκο .

 

Κώστας Φαρμάκης

1 comment

George Arctouros 5 Ιανουαρίου 2023 - 2:25 μμ

Έχουν διασωθεί τέτοια ξύλινα βαρέλια;

Reply

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00