Με νέες, υψηλής προστιθέμενης αξίας, υπηρεσίες που επικεντρώνονται κυρίως στις ανάγκες διεθνοποίησης και καινοτομίας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ξεκίνησε η νέα περίοδος λειτουργίας του “Enterprise Europe Network – Hellas”, μέλους του ομώνυμου και μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης. Το Δίκτυο μέχρι σήμερα έχει ήδη υποστηρίξει περισσότερες από 450 συμφωνίες διεθνούς συνεργασίας και έχει βραβευθεί για τις υπηρεσίες που παρέχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Γ.Δ. Επιχειρήσεων & Βιομηχανίας, της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Μέσω του δικτύου, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν εξατομικευμένη και δωρεάν πληροφόρηση και κυρίως συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με
- πώς να αποκτήσουν πρόσβαση σε διεθνείς αγορές,
- πώς να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικές ευκαιρίες διεθνώς,
- πώς να διαμορφώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο,
- ποια στρατηγική ενδείκνυται να ακολουθήσουν ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού,
- πώς να μεταφέρουν καινοτόμες τεχνολογίες στην αγορά,
- πώς να διαχειριστούν την διανοητική τους ιδιοκτησία με ασφάλεια,
- πώς να εντοπίσουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους και να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα,
- πώς να διαχειριστούν την καινοτομία,
- πώς επηρεάζονται από ευρωπαϊκές πολιτικές και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε εξειδικευμένα ζητήματα,
- πώς μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές αποστολές και συναντήσεις του ενδιαφέροντός τους σε όλη την Ευρώπη, καθώς και
- πώς να επωφεληθούν από τα τρέχοντα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία (2014-2020)
Οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται είτε σε κατ’ ιδίαν βάση είτε στο πλαίσιο σεμιναρίων και ημερίδων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα από τα μέλη του Δικτύου (http://www.enterprise-hellas.gr/el/etairoi0
Παράλληλα με τα παραπάνω, το Enterprise Europe Network – Hellas εξακολουθεί να υποστηρίζει
- όσες επιχειρήσεις αλλά και ερευνητικούς οργανισμούς αναζητούν συνεργασίες εμπορικές (π.χ. εισαγωγή νέου προϊόντος στην εγχώρια αγορά ή εξαγωγή σε διεθνείς αγορές), τεχνολογικές (π.χ. προώθηση ή ζήτηση μιας νέας τεχνολογίας από και προς το εξωτερικό) ή ερευνητικές (π.χ. υποβολή πρότασης σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα).
- Η προώθηση αυτών των αναζητήσεων γίνεται μέσω συγκεκριμένων εκδηλώσεων επιχειρηματικών συναντήσεων εντός και εκτός Ελλάδας (επιχειρηματικές αποστολές, εκδηλώσεις διμερών συναντήσεων κλπ) αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ευρωπαϊκού δικτύου.
- Σε κάθε στάδιο οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του “Enterprise Europe Network – Hellas” παρέχουν χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση με σκοπό την καλύτερη δυνατή προώθηση των ελληνικών αιτημάτων.
Το Enterprise Europe Network-Hellas υποστηρίζεται από την ελληνική Πολιτεία και τους εθνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καινοτομίας και της διεθνοποίησης, επιτυγχάνοντας σημαντικές συνέργειες προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων.
Λίγα λόγια για το”Enterprise Europe Network”
Το Enterprise Europe Network (http://een.ec.europa.eu) είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως δίκτυο ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, επεκτείνοντας συνεχώς την παρουσία του και σε πιο μακρινές διεθνείς αγορές (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Καναδάς, ΗΠΑ) και υπάγεται στο πρόγραμμα COSME (Competitiveness of Enterprises and SMEs, 2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
Στην Ελλάδα, το Enterprise Europe Network – Hellas λειτουργεί από το 2008 και προέκυψε από τη συγχώνεψη δύο άλλων ευρωπαικών δικτύων με μακρά ιστορία προσφοράς στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Δίκτυο των Euro Info Centres και το Δίκτυο των Innovation Relay Centres.Μέχρι σήμερα το Δίκτυο έχει συμβάλει καθοριστικά στο να επιτευχθούν περισσότερες από 450 συμφωνίες διεθνικής επιχειρηματικής συνεργασίας (εμπορικές, τεχνολογικές, ερευνητικές), αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τις 600 στο τέλος του 2016.
Το έργο του Ευρωπαικού Δικτύου στην Ελλάδα υλοποιείται από μια κοινοπραξία 12 οργανισμών κατανεμημένων σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας και διεθνούς συνεργασίας.
Ονομαστικά, οι φορείς – μέλη του Enterprise Europe Network – Hellas είναι οι εξής:
- Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Αττική
- Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), Αττική
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Θεσσαλία & Κεντρικής Ελλάδας
- Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας / ΑΝΚΟ Α.Ε, Δυτική Μακεδονίας
- Επιμελητήριο Αρκαδίας, Πελοπόννησος
- Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Ηπείρος
- Επιμελητήριο Καβάλας, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
- Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Αττική
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Κεντρική Μακεδονία
- Επιμελητήριο Ηρακλείου, Κρήτη
- Ανώνυμη εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας (ΕΒΕΤΑΜ), Αττική
- ΣΕΒ -Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Αττική.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το δικτυακό τόπο www.enterprise-hellas.gr ή να απευθυνθούν στους φορείς-μέλη του στην κάθε περιφέρεια.
ΑΝΚΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, 24610.24022 & 24610.27946 (εσωτ. 676,677), e-mail: info@anko-eunet, www.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax:24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη