ΠΡΟΣ:
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ. Νικόλαο Γιατρoμανωλάκη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. Βασίλειο Μιχελάκη
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. Γεώργιο Κασαπίδη
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. Κατερίνα Δαδαμόγια
ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. Λάζαρο Μαλούτα
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΕΣ/ΔΗΜΟΤΙΣΣΕΣ
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη θέση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, που επιβεβαιώνουν όσα εδώ και δύο χρόνια ακούγονται και γράφονται, νιώθουμε υποχρεωμένοι να πάρουμε δημόσια θέση και να καταγγείλουμε θεσμικά τη διαδικασία επιλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής πρέπει να:
– «διαθέτει 5ετή επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών»,
– «αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, προερχόμενο από το χώρο του θεάτρου, με αναγνωρισμένη προσφορά και επαγγελματική εργασία στο θέατρο».
Αντίθετα από τις επιταγές του νόμου, το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Κοζάνης προέκρινε ως επικρατέστερο για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή έναν συνταξιούχο άλλου κλάδου, συγκεκριμένα της Δ.Ε.Η., χωρίς πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής, με καλλιτεχνική δράση κυρίως σε ερασιτεχνικές ομάδες τοπικού βεληνεκούς, έναντι πτυχιούχων, πανελλαδικής εμβέλειας, ενεργών και εγνωσμένου κύρους καλλιτεχνών του επαγγελματικού θεάτρου και κινηματογράφου.
Το αποτέλεσμα προκαλεί σύγχυση, τόσο σε εμάς που γνωρίζουμε τα θεατρικά τεκταινόμενα της πόλης μας, όσο και σε όσους, μη έχοντας σχέση με την πόλη, γνωρίζουν το θεατρικό γίγνεσθαι στην επικράτεια.
Γνωρίζαμε εδώ και καιρό τις απροκάλυπτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. για επιλογή όχι του αξιότερου από τους υποψήφιους, αλλά του ημέτερού τους, κ. Γιώτη Βασιλειάδη. Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, υπήρχε η πρόθεση για την στελέχωση του Δη.Πε.Θε. με τον νυν Πρόεδρο, κ. Νικόλαο Κέφαλο και τον επιλεχθέντα για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, κ. Γιώτη Βασιλειάδη. Την πρόθεση της δημοτικής αρχής μπορούν να επιβεβαιώσουν διάφοροι κύκλοι δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, καλλιτεχνών, δημοτών, αλλά και δημοσιογραφικών δημοσιευμάτων, που δεν διέψευσε ποτέ κανείς.
Τον Μάιο του 2020 και εν όψει της προκήρυξης της θέσης της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, πέντε (5) επαγγελματίες καλλιτέχνες με καταγωγή από τον νομό, προσπαθήσαμε να προασπιστούμε το συμφέρον του δημόσιου θεάτρου της πόλης μας, στέλνοντας μια επιστολή, την οποία προσυπέγραφαν 81 καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους από όλη τη χώρα – με ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια της διαδικασίας – στην οποία ποτέ δεν λάβαμε απάντηση. Φέτος και μετά από τα αποτελέσματα, που επιβεβαιώνουν δημόσια αυτά που συζητιούνται με ένταση εδώ και δύο χρόνια ιδιωτικά και αποτελούν καταπάτηση των αρχών της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισονομίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, υψώνουμε τη φωνή μας και καταγγέλλουμε τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που στήριξαν τις παραπάνω μεθοδεύσεις, για:
– ανικανότητα διαχείρισης ενός δημόσιου φορέα και έλλειψη στοιχειώδους αξιολογικής ικανότητας, που αποβαίνει σε βάρος του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δημοσίου συμφέροντος.
– πρόκληση ηθικής βλάβης, η οποία δύναται να οδηγήσει και σε οικονομική (εξ αιτίας της απομάκρυνσης κοινού και υποστηρικτών) σε βάρος ενός δημόσιου φορέα πολιτισμού, όπως είναι ένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο.
– διεξαγωγή δύο προσχηματικών διαγωνισμών, με προειλημμένες αποφάσεις, που προσέβαλε βάναυσα τους υποψήφιους, και ενδεχομένως απέτρεψε άλλους από το να θέσουν υποψηφιότητα, αν κρίνουμε από τον χαμηλό αριθμό υποψηφίων, έξι (6) τη δεύτερη φορά.
– απαξίωση και υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων των ενεργών καλλιτεχνών ανά την Ελλάδα, που βάσει του Συντάγματος, έχουν δικαίωμα σε αξιοκρατική αξιολόγηση για ανάληψη θέσεων ευθύνης σε όλη τη χώρα.
– κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του συνόλου των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών, που απαιτούν από τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας αξιοκρατικές διαδικασίες κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων για τις διάφορες θέσεις (διευθυντικές ή μη) στους δημόσιους φορείς, τους οποίους πληρώνουν με τους φόρους τους.
Ζητάμε την ακύρωση της διαδικασίας, την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου και την διενέργεια αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της πόλης μας. Εν έτει 2021 και ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επιλέχθηκε με την γνωμοδότηση ειδικής καλλιτεχνικής επιτροπής, που συστάθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό και κατέθεσε εμπεριστατωμένη αξιολογική έκθεση για την κρίση της, είναι αδιανόητο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ενός Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου να εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από τα μέλη του Δ.Σ. χωρίς καμία αιτιολόγηση της απόφασης, χωρίς μοριοδότηση, χωρίς να αξιολογηθούν τα βιογραφικά των υποψηφίων, τα προσόντα τους, οι διοικητικές τους ικανότητες και η επαγγελματική εργασιακή εμπειρία.
Καλούμε:
– τον θεατρικό κόσμο της πόλης, που γνωρίζει πολύ καλά τις μεθοδεύσεις και τις αναξιοκρατικές προθέσεις, να μιλήσει ανοιχτά για τις απαράδεκτες αυτές διαδικασίες.
– τα Συνδικαλιστικά Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σωματεία Θεάτρου και Κινηματογράφου να ενεργήσουν για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των θιγόμενων μελών τους.
– τον Δήμαρχο, κ. Λάζαρο Μαλούτα και το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, να πάρουν θέση για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος στον Δήμο.
– τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας), κ. Βασίλειο Μιχελάκη, να διενεργήσει πειθαρχικό έλεγχο στα πεπραγμένα του Δ.Σ. σχετικά με τα κριτήρια επιλογής και την προσμέτρηση των προσόντων των υποψηφίων.
– τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, να ελέγξει ότι τηρήθηκε η νομοθεσία και το αδιάβλητο της διαδικασίας, πριν υπογραφεί η έγκρισή της.
– τα Μ.Μ.Ε. να δημοσιοποιήσουν την επιστολή καταγγελίας και να διερευνήσουν το εν λόγω ζήτημα.
– τους πολίτες της Κοζάνης να πάρουν θέση απέναντι στην υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος, που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας.
Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τον αγώνα για αξιοκρατία και δικαιοσύνη.
Οι Κοζανίτες καλλιτέχνες:
Αλεξανδρίδη Γεωργία, ηθοποιός, απόφοιτη Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη
Βαβλιάρας Δημήτρης, τραγουδοποιός, φωτογράφος
Βαρδάκα Μαρία, σκηνοθέτης – θεατρολόγος – δραματουργός, απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ.
Διάφας Στρατής, τραγουδοποιός
Κωνσταντινίδου Σουέλεν, ηθοποιός, απόφοιτη Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ίασμος
Κότσι Κοσμάς, σκηνοθέτης, Ανώτερης Σχολής Σκηνοθεσίας Εθνικού Θεάτρου
Κωτούλας Κωνσταντίνος, πιανίστας – συνθέτης – παραγωγός, Masters of music composition Goldsmith University of London & Berklee college of music (Boston)
Μιχαήλ Γιώργος, τραγουδοποιός
Νέστορα Άρτεμις, θεατρολόγος, απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ
Τεκνετσίδου Αντωνία, θεατρολόγος-ηθοποιός απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών,Α.Π.Θ, και Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά.
Τσοτουλίδης Φώτης, ηθοποιός, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά
Φιλημέγκας Νίκος, ηθοποιός, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη
Χατζημανώλης Μανώλης, καθηγητής μουσικής, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Σερβίων, συνθέτης, τραγουδιστής
Χλιαράς Στέλιος, ηθοποιός – σκηνοθέτης, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου