Κεμπάπια Φλώρινας. Βασισμένα στη συνταγή της Ιωάννας Πιτόσκα, της γνωστής Φλωρινιώτισσας ερευνήτριας της ευρύτερης, βαλκανικής κουζίνας της Δυτικής Μακεδονίας
Είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της Φλώρινας τα κεμπάπια. Τα κάνουν και στα σπίτια, αλλά κατεξοχήν τα σερβίρουν στις ταβέρνες, όπου συνοδεύονται κυρίως με τσίπουρο. Βασισμένα στη συνταγή της κ. Ιωάννας Πιτόσκα, της γνωστής Φλωρινιώτισσας ερευνήτριας της ευρύτερης, βαλκανικής κουζίνας της Δυτικής Μακεδονίας, μας τα μαγείρεψε η ομάδα του γαστριμαργικού μπαρ Ντάνγκαρα στη Θεσσαλονίκη, που σερβίρει παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής, φέρνοντάς τις στο σήμερα.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για το σερβίρισμα
-
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κεμπάπια Φλώρινας, αρχικά βάζουμε, σε ένα βαθύ μπολ, τα τρία είδη κιμά και ζυμώνουμε καλά για να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε αλάτι, τα μπαχαρικά, τον δυόσμο, τη σόδα και το ψωμί και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο που να μοιάζει με του κεμπάπ.
- Πλάθουμε από το μείγμα μακρόστενα κομμάτια σαν χοντρά σουτζουκάκια με μήκος περίπου 6 εκ.
- Ψήνουμε τα κεμπάπια σε προθερμασμένο γκριλ, απευθείας πάνω σε λαδωμένη σχάρα, για 13-15 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές και να αποκτήσουν τις σκούρες χαρακιές της σχάρας.
- Τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύουμε με τις ροδέλες κρεμμυδιού και φύλλα μαϊντανού και πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα. gastronomos.gr