Κι άλλες Χαμένες Ευκαιρίες για τη Δυτική Μακεδονία: Έλλειψη Στρατηγικής και Αναπτυξιακή Αδιαφορία
Η βάση έρευνας και διάσωσης με το νόμο «Ερμής Θεοχαρόπουλος», η μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Βελεστίνο Βόλου λόγω πλημμυρικών φαινομένων από τη θεομηνία «Ντάνιελ» και η έλευση υδροπλάνων στις λίμνες της Δυτ. Μακεδονίας
Σύμφωνα με το νόμο «Ερμής Θεοχαρόπουλος», το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναπτύσσει έξι βάσεις ορεινής αεροδιάσωσης για πρωτογενή διακομιδή.
Στις διαβουλεύσεις δημιουργίας ορεινών βάσεων ελικοδιάσωσης με το όνομα «Ερμής Θεοχαρόπουλος» δεν ήταν παρών κανένας αρμόδιος (πολιτικός και αυτοδιοικητικός) από τη Δυτ. Μακεδονία και έτσι η περιφέρειά μας αποκλείστηκε από τη δημιουργία βάσης αεροδιάσωσης!!
Οι βάσεις αυτές θα λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη το 2027 και θα είναι στην Ανδραβίδα, το Άκτιο, την Αγχίαλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Νάξο και τη Σάμο.
Βάση στην Κοζάνη δεν δημιουργήθηκε, αν και συνέτρεχαν σημαντικοί λόγοι προς τούτο, όπως το γεγονός πως η Κοζάνη βρίσκεται στο κέντρο 12 χιονοδρομικών κέντρων, σε ακτίνα 50 μέχρι εκατό χιλιομέτρων.
Από την Ήπειρο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, με το ιδιαίτερο ορεινό ανάγλυφο, δεν υπάρχει σκέψη λειτουργίας, μέχρι σήμερα, βάσης ορεινής ελικοδιάσωσης.
Το Σεπτέμβριο του 2023, από τη θεομηνία Ντάνιελ και τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα έπρεπε η 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) να μετεγκατασταθεί από το Βελεστίνο σε άλλο κατάλληλο αεροδρόμιο που να εξυπηρετεί τις πτητικές της λειτουργίες. Κανένας πολιτικός παράγων της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας δεν ενδιαφέρθηκε για την μετεγκατάσταση των ελικοπτέρων και των ταγμάτων συντήρησής τους στα αεροδρόμια Κοζάνης και Άργους Ορεστικού! Αξιοσημείωτο γεγονός που ενισχύει την άποψη αυτή είναι πρώτον, πως παλαιότερα υπήρχαν στα αεροδρόμια Άργους Ορεστικού και Κοζάνης ελικόπτερα-αεροσκάφη της Αεροπορίας Στρατού μαζί με τα υπόστεγά τους και συναφείς εγκαταστάσεις (διοικητήρια, όρχοι οχημάτων) και δεύτερον υπάρχει ο αγωγός καυσίμων του ΝΑΤΟ στην Κοζάνη για τον ανεφοδιασμό των ιπταμένων μέσων και άλλων οχημάτων.
Τα υδροπλάνα έγιναν νόμος του κράτους το 2010. Παρόλο που το 63% των επιφανειακών υδάτων της Χώρας βρίσκονται στη Δυτ. Μακεδονία δεν έγιναν ενέργειες για την αδειοδότηση λειτουργίας των υδατοδρομίων σε Βεγορίτιδα, Πρέσπες, λίμνη Καστοριάς και λίμνη Πολυφύτου, αλλά και οι υπεύθυνες υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας δεν μερίμνησαν ώστε να πάρουν άδεια λειτουργίας από την Πολιτική Αεροπορία.
Τα υδροπλάνα θα έφερναν ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, μαζί και θέσεις εργασίες στην χειμαζόμενη περιφέρειά μας λόγω απολιγνιτοποίησης της περιοχής.
Η περιοχή θα είχε κερδίσει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο υποδομών και αναπτυξιακών προοπτικών. Το αεροδρόμιο Κοζάνης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κεντρικό κόμβο αεροπορικής δραστηριότητας και στρατηγικό σημείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για επιχειρήσεις διάσωσης και πολιτικής προστασίας. Η παρουσία της βάσης θα είχε ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα είχε δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ενισχύοντας τη συνεργασία με άλλες στρατηγικές και δημόσιες υπηρεσίες. Η ανάπτυξη του αεροδρομίου Κοζάνης ως στρατιωτικός και πολιτικός κόμβος θα μπορούσε να φέρει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή, με επίκεντρο την αναβάθμιση των υποδομών, την προσέλκυση επισκεπτών και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, ειδικά στον τομέα του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
Πέρα από τη στρατιωτική διάσταση, η αεροπορική βάση διάσωσης θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πολιτική προστασία και τις έκτακτες ανάγκες, προσφέροντας άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά ορεινής διάσωσης, φυσικών καταστροφών ή ατυχημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Ο χρόνος αντίδρασης θα ήταν αισθητά μικρότερος από τη σημερινή κατάσταση, όπου το πλησιέστερο ελικόπτερο επιχειρεί από άλλες περιοχές, κάτι που συχνά καθυστερεί την βοήθεια. Ειδικά με τη δυσκολία της πρόσβασης σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές, μια τέτοια βάση θα ήταν ζωτικής σημασίας για την προστασία της τοπικής κοινότητας και τη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών.
Ταυτόχρονα, το αεροδρόμιο Κοζάνης θα είχε αναδειχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο για τις αεροπορικές δυνάμεις, εφόσον θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται εδώ εκπαιδευτικές πτήσεις και να φιλοξενούνται σχολές πιλότων. Αυτό θα είχε τεράστια οφέλη για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τομέα των αερομεταφορών και της τεχνικής υποστήριξης.
Δυστυχώς, τα γεγονότα καταδεικνύουν τη συστηματική αδιαφορία και έλλειψη συντονισμού των τοπικών αρχών.
Η αδυναμία εκμετάλλευσης τέτοιων ευκαιριών οδηγεί στην απώλεια αναπτυξιακών ευκαιριών για την περιοχή, με αποτέλεσμα να μένουμε πίσω από άλλες περιφέρειες που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν στρατηγικά έργα και αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Τα στρατηγικά έργα που χάνονται εξαιτίας της αδιαφορίας και του ελλείμματος συντονισμού των τοπικών αρχών έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στα εισοδήματα των τοπικών επιχειρήσεων και στη συνολική εικόνα της περιοχής ως τόπου για επενδύσεις και ανάπτυξη.