Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κοζάνη: Χαμηλές προσδοκίες από το μέγεθος και της φετινής παραγωγής κρόκου

0 comment 2 minutes read

Κοζάνη: Χαμηλές προσδοκίες από το μέγεθος και της φετινής παραγωγής κρόκου

Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του κλίματος και των επιπτώσεών τους στην καλλιέργεια του κρόκου βρίσκονται οι καλλιεργητές της Κοζάνης, που για τρίτη συνεχή χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Οπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος, η συγκομιδή ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου κι όπως όλα δείχνουν «θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 και 2023, παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λίγο πάνω από τα 5.000 στρέμματα».

Το μέγεθος της παραγωγής του κρόκου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον ένα τόνο και ο κ. Μητσόπουλος εκφράζει την αγωνία του «να προλάβουν οι παραγωγοί να συλλέξουν μέχρι και το τελευταίο λουλούδι του χωραφιού τους». Ως μικρό δείγμα της αρνητικής συμβολής των διακυμάνσεων του κλίματος στην καλλιέργεια του κρόκου, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει ότι «πριν από 20 χρόνια, τα ίδια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έδιναν σε ετήσια βάση 2,1- 2,5 τόνους κρόκου».

Οταν ανθίσει ο κρόκος, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο τρεις ή τέσσερις ημέρες για να συλλέξουν τα λουλούδια του. Εάν δεν προλάβουν, οι στήμονες του λουλουδιού θα μαραθούν. Για να παραχθεί μόλις ένα γραμμάριο κρόκου απαιτούνται περισσότερα από 150 λουλούδια, ενώ για να παράξει ο παραγωγός ένα κιλό κρόκου χρειάζεται να συλλέξει 500.000 λουλούδια.

Δημογραφική συρίκνωση

Η συλλογή των λουλουδιών είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία καθότι οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς, επί ώρες, σκυμμένοι στο έδαφος. Το ημερομίσθιο μαζί με το εργόσημο είναι περίπου 60 ευρώ. «Το εργατικό δυναμικό, λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης αλλά και της απολιγνιτοποίησης, που ανάγκασε ορισμένους να φύγουν από την περιοχή, είναι λιγοστό», σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος.

Επισημαίνει, δε, ότι εκτός των παραπάνω γεγονότων, «πολλοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του κρόκου, παρόλο που ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει την αγορά της παραγωγής και την άμεση πληρωμή του παραγωγού».

Ο ίδιος διαπιστώνει επίσης ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν το αγροτικό επάγγελμα πολύ επισφαλές, «παρότι η καλλιέργεια του φυτού ήταν πάντα ένα αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα για τα μέλη μας», όπως λέει. «Αυτό μας ανησυχεί και θέλουμε να το αλλάξουμε», καταλήγει.

Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει σήμερα περί τα 1000 μέλη και η τιμή που πληρώνει στα μέλη του με την παράδοση του προϊόντος, είναι περίπου 2.000 έως 2.200 ευρώ/κιλό κρόκου.

Από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, που βελτιώνουν το εισόδημα των καλλιεργητών κρόκου, είναι το γεγονός ότι το σύνολο της παραγωγής πωλείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε μορφή συσκευασίας, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο κρόκος Κοζάνης είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου κι είναι περιζήτητο αιώνες τώρα, για το υπέροχο χρώμα του, το άρωμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

ΣπύροςΚουταβάς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00