Η απόφαση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση φωτοβολταικου πάρκου μέσα στην λίμνη του Πολυφυτου (Σέρβων) και με τον τρόπο πού το αποφάσισε, αποδεικνύει περίτρανα ότι, ξεχνά πολλά από αυτά πού μας διακηρύσσει σε όλους τους τόνους. Μιλάει για ιδιωτική πρωτοβουλία και ταυτόχρονα κάνει τα πάντα για να την σταματήσει. Ταυτόχρονα δίνει τροφή στον άκρατο κρατισμο με απευθείας παρέμβαση στην ΔΕΗ.
Πρώτο από όλα η ΔΕΗ είναι επιχείρηση που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθει άμεσα. Δεν μπορεί το κράτος να αποφασίσει σήμερα πως θα αναπτυχθεί και πού θα επενδύσει η εταιρεία, εμποδιζοντας την να επενδύσει σε άλλο τομέα της ενέργειας. Η απόφαση αυτή της κυβερνησης, φορτώνει το κόστος πώλησης της ΔΕΗ, χωρίς να την κάνει καθόλου ελκυστική. Εκτός και αν αποφάσισαν να μην την ιδιωτικοποησουν χωρίς να το λένε. Προς στιγμήν δείχνει πως κάποιοι θέλουν να οικονομησουν;.
Τέλος ήρθε και η ΑΝΚΟ, σαν νέος αδιόριστος και άμοιρος ευθυνών δικαστής και γνωμοδότησε ότι η ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει, ούτε να καθαρίσει περιβαλλοντικα την περιοχή από τα λείψανα των μονάδων που θα κλείσουν, αφήνοντας πίσω της μια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντικα καταστροφή.
Λάθος, είναι υποχρεωμένη να επιδιορθωσει τις ζημιές που έκανε επαναφέροντας την περιοχή στην προτερη της κατάσταση. Έτσι γίνεται με όλους τους επενδυτές στον ιδιωτικό τομέα, έτσι θα πρέπει να γίνει και με τη ΔΕΗ.
Από ότι φαίνεται, θα υπάρξει μεγάλος αγώνας για γίνει το αυτονόητο.
Η πρόταση της είναι απαράδεκτη αλλά λειτουργεί σαν λαγός δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει και η επένδυση της λίμνης. Δημιουργουν μια νέα τεράστια περιβαλοντικη επιβάρυνση χωρίς προηγούμενο. Σε 25 χρόνια τα φωτοβολταϊκά θα είναι για πέταμα (τόση είναι η διάρκεια ζωής τους). Ποιος θα τα μαζέψει και που και πως θα καταστραφουν και ποιος θα πληρώσει για τα έξοδα αποκαταστασης;
Για να μην επιβαρυνθεί η ΔΕΗ με τα έξοδα της περιβαλλοντικης αποκατάστασης των κουφαριων των εργοστασίων, προτιμούν να καταστρέψουν και την λίμνη του Πολυφυτου.
Αν αυτή είναι η πράσινη ενέργεια, τι να πω άλλο;
Η τοπική κοινωνία δεν θα πρέπει να δεχτεί καμμια επένδυση με περιβαλλοντικη επιβάρυνση χωρίς αντίστοιχη σοβαρή εργασιακή απασχόληση και τα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση! Όχι στην επανάληψη των ιδίων λαθών του άμεσου και απώτερου παρελθόντος (ΑΕΒΑΛ, ΛΑΡΚΟ κλπ) !
Το ίδιο ισχύει αν τα εγκαταστησουν μέσα σε καλλιεργησιμες ή όχι εκτάσεις γης.
Με όλα αυτά σε συνδιασμο, απορώ γιατί οι κάτοικοι και οι τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου!
Τώρα ξέρετε έναν από τους λόγους γιατί σας κλείνουν και θα συνεχίσουν να σας κλείνουν μέσα!
ΚΟΖΑΝΗ-ΔΕΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ. Ηρακλής Μαυροματίδης.
90