599
ΚΟΖΑΝΗ: Γεύσεις που χάνονται! Κατσιαμάκι (στη Σκ’ρκα το λέμε πολέντα) με πετιμέζι
Γεύσεις που χάνονται!!!
Κατσιαμάκι(στη Σκ’ρκα το λέμε πολέντα) με πετιμέζι:
Ήταν το καλαμποκίσιο αλεύρι, που με ζεστό νερό,γινόταν ένας σφιχτός χυλός.Γλυκαντικό ήταν το πετιμέζι και αποτελούσε το ενισχυμένο πρωινό.
Με το καλαμποκίσιο αλεύρι γινόταν και η μπομπότα, με τυρί και τσιγαρίδες, όταν ήταν διαθέσιμες, ή με σταφίδες.
Μουστόπτα: Το αποθηκευμένο και διατηρήσιμο πετιμέζι, μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σε βοηθήσει να “ξιντρουπιαστείς” και να κεράσεις φρεσκότατη μουστόπιτα.
Σταφυλαρμιά: Διάλεγαν μεγάλα και τραγανά σταφύλια και τα κρεμούσαν με σχοινάκι μέσα στο κρασί,στα βαρέλια που είχαν μεγάλη τρύπα απο πάνω.Τα σταφύλια κρατούσαν μέχρι τις Αποκριές.
Απόμνιν ου νιαημιριώτκους ου χαλβάς ( όσου αντέχει ακόμα ου νιάημιρους, που πήριν τουν κατήφουρου ακλουθώντας την πόλη…)
Ο χαλβάς υπάρχει ακόμα σε ζαχαροπλαστεία και σε κάποια σπίτια καλοτσιγαρισμένος!!!
Ονειρευτείτε γεύσεις!!!!
Ίνι τζιάμπα!!!!