Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

ΚΟΖΑΝΗ: Τα πικάντικα Γιαπράκια της μαμάς Περιστέρας

0 comment 2 minutes read

ΚΟΖΑΝΗ: Τα πικάντικα Γιαπράκια της μαμάς Περιστέρας
(δεν είναι λαχανοντολμάδες)
το Χριστουγεννιάτικο φαγητό της Κοζάνης
για 1 κιλό κιμά
χρησιμοποιώ τη μαρμίτα ή τη χύτρα της fissler
με το τρυπητό καλάθι μέσα και το απλό καπάκι
πρέπει να φτάνουν μέχρι τα 2/3 όχι παραπάνω

500 gr κιμά μοσχαρίσιο
500 gr κιμά χοιρινό
2 κρεμμύδια πολύ μεγάλα τριμμένα
1 φλ τσ ελαιόλαδο
1/2 φλ τσ νερό
1/2 φλ τσ κρασί
2 κ σ πελτέ τομάτας
2 κ σ κόκκινο πιπέρι ( τα παλιά κουτ. σουπ. ήταν λιγο
μεγαλύτερα από τα σημερινά του γλυκού )
2 κ γλ μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ γλ μαυριπίπερο
2 κ γλ αλάτι ( προσοχή αν χρησιμοποιήσουμε αρμόζουμο αντι για νερό )
2 κ γλ ξυνό ( αν δεν χρησιμοποιήσουμε λάχανο αρμιά )
1 φλ τσ ρύζι καρολίνα ( τα παλιά φλ τσ ήταν 150 ml )

1 λάχανο αρμιά ( αφαιρούμε τα σκληρά και χωρίζουμε τα μεγάλα φύλλα )
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο λάχανο, κόβουμε βαθειά και αφαιρούμε το κοτσάνι και βράζουμε
το λάχανο μέχρι να μαλακώσει σε νερό με 2 κ σ αλάτι και 2 κ σ ξυνό. Το αφήνουμε να κρυώσει με
κλειστό καπάκι

– κόβουμε και ετοιμάζουμε το λάχανο
– ζυμώνουμε τη γέμιση
– βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας 2 φύλα δάφνης και 6 σπυριά μπαχάρι
– τοποθετούμε το καλάθι στην κατσαρόλα
– τυλίγουμε τα γιαπράκια και τα τοποθετούμε στο καλάθι
– ρίχνουμε 3 -4 κλωστές κρόκου Κοζάνης και μερικά σπυριά μπαχάρι
( η πεθεράμου έριχνε και μια σούσκα, μικρή καυτερή πιπερίτσα, εμείς δεν βάζουμε επειδή δεν
άρεσε στο παιδί )
– και 1 φλ τσ ελαιόλαδο
– σκεπάζουμε τα γιαπράκια με πυρέξ πιάτο ή μεταλλικό
– ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάσει το πιάτο
– από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, μειώνουμε στο Νο 3 με μέγιστο το Νο 9 και τα αφήνουμε
να σιγοβράζουν για 3 ώρες περίπου, συμπληρόνοντας βραστό νερό όταν χαμηλώνει πολύ η στάθμη
του , περίπου στη μιάμιση ώρα θα χρειαστεί .
– όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε σκεπασμένα και συνεχίζουν να τραβάνε από το νερό. Έτσι όταν
κρυώσουν θα διαπιστώσουμε ότι η στάθμη του νερού έχει κατέβει αρκετά.
– για κανονικό λάχανο θα προσθέσουμε λίγο πριν το σβήσιμο του ματιού και τον χυμό από 2 λεμόνια.

 

Βίκα Παπαθεοδώρου Δώρα

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00