Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό,γνωστό και με τα ονόματα κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Άλλιο , το κρόμμυο (Allium cepa var. cepa ) και πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία.
Χρησιμοποιήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στην Αρχαία Ελλάδα, όχι μόνο από γιατρούς, αλλά και από στρατιώτες και αθλητές, που πίστευαν, ότι τα κρεμμύδια τους έδωσαν δύναμη, από τους θεούς (το κατανάλωναν ωμό, μαγειρεμένο, ως χυμό και σαν λάδι τριβής).
-Ρωμαίοι
Οι Ρωμαίοι κατανάλωναν, επίσης μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού, και το έπαιρναν, σε όποιο ταξίδι και αν πήγαιναν, εκτός τις Ιταλίας.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος,του πρώτου αιώνα μ.Χ., τεκμηρίωσε τις ρωμαϊκές πεποιθήσεις, για την ικανότητα του κρεμμυδιού, να βελτιώσει τις οφθαλμικές παθήσεις, να βοηθήσει στον ύπνο και να θεραπεύσει τα πάντα, από πληγές από το στόμα και πονόδοντο έως δαγκώματα σκύλου, οσφυαλγία και ακόμη και δυσεντερία .
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Είτε φρέσκο, είτε ξερό, είτε μαγειρεμένο, είτε ωμό, δίνει υπέροχο άρωμα και μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο και στις σαλάτες μας.
Όλες οι ποικιλίες του κρεμμυδιού –λευκό, κόκκινο, κίτρινο είναι εξαιρετικά υγιεινές και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Το κρεμμύδι είναι σχετικά φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα.
Συστατικά του κρεμμυδιού είναι:
Πτητικό έλαιο, που είναι στυφό και δριμύ και αποτελείται, κατά ένα μέρος από θειούχο αλλύλιο (αιθέριο έλαιο τού σκόρδου), σάκχαρα, φωσφορικό, οξικό και κιτρικό ασβέστιο και πυρίτιο.
Το κρεμμύδι περιέχει ακόμη φθόριο, ιώδιο και βιταμίνη Ε, καθώς και βιταμίνες Α και Β.
Σημαντική είναι όμως η περιεκτικότητα του κρεμμυδιού σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.
Η ποικιλία αντιοξειδωτικών,που βρίσκονται στο κρεμμύδι είναι τεράστια και μεταξύ αυτών βρίσκεται η κουερσετίνη, η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Να σημειωθεί, ότι οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Διατροφικά στοιχεία – Ποσότητα ανά 100 g
Θερμίδες (kcal) …………39
Υδατάνθρακες…………… 9 g
Φυτικές ίνες ……………..1,7 g
Ζάχαρη…………………..4,2 g
Πρωτεΐνη ………………..1,1 g
Λιπίδιο………………….. 0,1 g
Κορεσμένα λιπαρά ………..0 g
Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ.. 0 g
Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ.. 0 g
Χοληστερόλη……………… 0 mg
— ΜΕΤΑΛΛΑ
Νάτριο 4 mg — Κάλιο 146 mg — Ασβέστιο 3 mg — Σίδηρος 0,2 mg — Μαγνήσιο 10 mg
—ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνη A 2 IU — Βιταμίνη C 7,4 mg –Βιταμίνη D 0 IU — Βιταμίνη B6 0,1 mg — Βιταμίνη B12 0 µg
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα κρεμμύδια έχουν αρκετές ωφέλιμες ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες είναι:
Είναι αντιβακτηριδιακά. Εμμηναγωγά, .Χωνευτικά.
–Υπέρταση -εμφύσημα
Είναι ευεργετικά στους υπερτασικούς, στους εμφυσηματικού
Το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα είναι οι κύριες χρόνιες αποφρακτικές παθήσεις των πνευμόνων .Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία που προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις ΧΑΠ εκδηλώνονται σε καπνιστές αλλά και σε πρώην καπνιστές .
– Αφροδισιακά τα κρεμμύδια .
Είναι αφροδισιακά. Ο όρος αφροδισιακό αφορά οτιδήποτε φαγητό ή φάρμακο που μπορεί να διεγείρει ή να εντατικοποιήσει το σεξουαλικό ένστικτο Το κρεμμύδι, ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και θεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρό αφροδισιακό.
–Διουρητικά .
Έχουν διουρητικές ιδιότητες , κυρίως κατά της υδρωπικίας, της κιρρώσεως του ήπατος.
Δρουν κατά των διαταραχών της ουροφόρου οδού.
– Αναπνευστικά προβλήματα
Επιδρούν, ευνοϊκώς, στο αναπνευστικό σύστημα
Είναι πολύτιμα για το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη.
–Πνεύμονες- αίμα – συκώτι
Είναι φάρμακο, κατά της αρτηριοσκληρώσεως και καθαριστικό των πνευμόνων, καθώς και ευεργετικό στο αίμα και στις παθήσεις τού συκωτιού.
– Νευροπάθειας.
Θεωρείται ότι επιδρά, κατά της νευροπάθειας.
– ΄΄Καλόγηροι΄΄
Ωριμάζουν τους δοθιήνες( κοινώς “καλογέρους”.
Ο δοθιήνας είναι μία βακτηριακή λοίμωξη στους θύλακες της τρίχας που επίσης περιλαμβάνει και τον περιβάλλοντα ιστό. Ο μολυσμένος θύλακας μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όχι μόνο στο τριχωτό της κεφαλής. Όταν ο θύλακας της τρίχας υφίσταται μόλυνση, εμφανίζεται φλεγμονή. Ο δοθιήνας μοιάζει με μία ερυθρή, ανυψωμένη μάζα στο δέρμα εντοπισμένη σε ένα θύλακα. Εάν σπάσει, εκκρίνεται υγρό ή πύον. Οι δοθιήνες συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, τους μηρούς και τους γλουτούς
– Πόνοι & καψίματα
Έχουν καταπραϋντική δράση, κατά του πονόδοντου.
Κατάπλασμα ωμού κρεμμυδιού, με αλάτι κατευνάζει τους πόνους από καψίματα.
– Καρκίνος
Μελετάται ακόμη η δράση του, κατά του καρκίνου. Τα σκούρα κόκκινα κρεμμύδια, γνωστά ως η πλουσιότερη πηγή διαιτητικών φλαβονοειδών μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα κρεμμύδια ενεργοποιούν με συγκεκριμένο τρόπο τα καρκινικά κύτταρα και τα αναγκάζουν να υποβληθούν σε κυτταρικό θάνατο.
–Τσιμπήματα εντόμων
Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τσιμπήματα σφήκας, και μέλισσας, και αφού αφαιρεθεί το κεντρί, τοποθετούμε μισό κρεμμύδι, που δρα θεραπευτικά.
– Νηματέλμινθες
Κρεμμύδι μουσκεμένο με λευκό κρασί δρα κατά των σκουληκιών.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Γενικά, δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την κατανάλωση κρεμμυδιών, όμως κάποιες κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων
— Στους διαβητικούς
Οι διαβητικοί που καταναλώνουν κρεμμύδια, τακτικά, θα πρέπει να παρακολουθούν το επίπεδο ινσουλίνης ,επειδή το κρεμμύδι τείνει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα τους .
— Στις εγκυμονούσες ή θηλάζουσες μητέρες
Η κατάχρηση της κατανάλωσης κρεμμυδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν συνιστάται,
— Στους αλλεργικούς στο κρεμμύδι
Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αλλεργικές αντιδράσεις, καταναλώνοντας κρεμμύδια, στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους.
— Αλληλεπιδράσεις με κάποια φάρμακα
* Λίθιον
Τα κρεμμύδια, σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης, μειώνουν δραστικά την απορρόφηση του λιθίου , προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες σε ανθρώπους που κάνουν θεραπεία με βάση αυτό το ιχνοστοιχείο.
* Αντιπηκτικά φάρμακα
Άνθρωποι που πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, με σύγχρονη βρώση κρεμμυδιών μπορεί να αυξήσουν τα αποτελέσματά τους και να προκαλέσουν μώλωπες ή αιμορραγία.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Για την χρήση των κρεμμυδιών, για θεραπευτικούς σκοπούς, να έχετε πάντα υπ’όψιν ότι, ισχύει ο γενικός κανόνας για την χρήση των βοτάνων.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.