Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Κυριακή Γ. Μαυροφυλλίδου-Μανουσαρίδου, “Παροιμίες και παροιμιακές εκφράσεις των Ποντίων της Κοζάνης”. ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ Του Γιάννη Κορκά

0 comment 3 minutes read

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ(136)

 

Ευχαρίστως δέχθηκα το βιβλίο που μου προσέφερε η Κυριακή Μαυροφυλλίδου, κόρη του φίλου μου Γιώργου Μαυροφυλλίδη και σύζυγος του Λαζάρου Μανουσαρίδη. Η προσπάθεια της νεαρής φιλολόγου είναι αξιοπρόσεκτη. Στο βιβλίο ασχολείται με τις παροιμίες από τη λαϊκή παράδοση του Ποντίων της Κοζάνης, οι οποίοι εξακολούθησαν να καλλιεργούν με σεβασμό τον πολιτισμό του Πόντου και στα Άγια Χώματα της Μακεδονίας .Ερχόμενοι οι πρόγονοί τους από τις χαμένες πατρίδες, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις και τις μετέδωσαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, Διετήρησαν και τις λαϊκές παροιμίες, ώστε οι νέες γενιές να χρησιμοποιούν και σήμερα το απόσταγμα λαϊκής σοφίας στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Η κ. Μαυροφυλλίδου, που κατάγεται από το χωριό Μαυροδένδρι του πρώην Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη Κοζάνης, αναφέρεται και στα χωριά που συγκροτούσαν τον πρώην Δήμο , καθώς και την προέλευση των συνδημοτών της από περιοχές του πόντου και της Μ. Ασίας. Μεγάλωσε σε ποντιακό περιβάλλον. Ακούγοντας λοιπόν τις θυμόσοφες παροιμίες που σχετίζονταν με τα έργα και τις πράξεις των ανθρώπων, αποφάσισε ως νέα επιστήμων να καταπιαστεί με το δύσκολο αυτό έργο, που όμως απαιτούσε εργώδη προσπάθεια, επαφές με τους ανθρώπους ποντιακής καταγωγής (και βέβαια κάποιας ηλικίας), για να συγκεντρώσει το υλικό, να κάνει ελέγχους για τη σωστή απόδοση της παροιμίας, καθώς κάθε μία έχει ιδιαίτερη και ενίοτε αλληγορική ερμηνεία. Στο τέλος προχώρη σε στην καταγραφή και στην έκδοση του πονήματος.

Το έργο της είναι επιμελημένο και περιλαμβάνει 307 παροιμίες σε αλφαβητική σειρά, με μετάφραση, ενώ οι παροιμίες και τα γνωμικά συνδυάζονται μεταξύ τους, ώστε να είναι κατανοητά και από όλους τους αναγνώστες, που δεν γνωρίζουν τις παροιμίες αυτές, ούτε και την ποντιακή λαλιά. Το Βιβλίο, συνταγμένο με επιστημονική μεθοδολογία, δείχνει την επιστημονική κατάρτιση της συγγραφέως, καθώς και το ενδιαφέρον της να μεταφέρει στο χαρτί τη λαϊκή σοφία των Ποντίων Ελλήνων, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν πλήθος παροιμιών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποντιακής νοοτροπίας. Το βιβλίο της κ. Μαυροφυλλίδου φέρει μνήμες από την πατρίδα του Πόντου, αλλά συγκεντρώνει και συστηματοποιεί τον παροιμιακό πλούτο των Ποντίων, ώστε χρησιμοποιούνται και σήμερα από τους απογόνους που είναι δεμένοι με τις ρίζες τους, δείγμα της μεγάλης αγάπης για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η ανάγνωση των ποντιακών παροιμιών του βιβλίου μου έφερε πολλές και ευχάριστες αναμνήσεις σε μια άλλη χρονική περίοδο προ πενήντα έξι(56) ετών, όταν ήμουνα γεν. γραμματέας. του «Ολυμπιακού» Κοζάνης, στον οποίο έπαιζαν αρκετοί ποδοσφαιριστές ποντιακής καταγωγής, νέα παιδιά μαθητές με πολλά ποδοσφαιρικά προσόντα. Οι μνήμες αυτές είναι ανεξίτηλες, διότι είχαμε πολύ καλή συνεργασία και ζήσαμε μαζί μεγάλες επιτυχίες και χαρές, και ακούγαμε τις παροιμίες τους, που τις συνέδεαν με τα αποτελέσματα των αγώνων. Πολλοί από αυτούς ήσαν και συγχωριανοί της συγγραφέως, ενώ ξεχώριζαν για το ήθος τους. Στο Δ.Σ. υπήρχαν και μέλη ποντιακής καταγωγής .Θα αναφέρω μόνο τον αείμνηστο Μπάμπη Παπαδόπουλο, καθηγητή και δ/ντἠ στο ΚΑΤΕΕ, που διετέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου με γραμματέα τον υπογράφοντα. Αναφέρω επίσης μερικά ονόματα ποδοσφαιριστών: οι αείμνηστοι Κ. Βασιλειάδης, Ι. Κοφίδης, Τηλ. Σπανίδης, Μ Γεροντίδης, Γ. Εσπερίδης και Σ. Ασλανίδης. Εν Ζωή: Γ. Ιωαννίδης, Παύλος Τσακιρίδης, Μπάμπης Γαβριηλίδης, Άλκης Μυρωνίδης, Αλ. Αποστολίδης, Ν. Χωλόπουλος και ο Τάσος Εμμανουηλίδης, που έμεινε στον « προσφυγικό συνοικισμό».
Η φιλία μας με τους ποντίους έφθασε μέχρι την Αυστραλία: Αναφέρομαι στον Τάσο Δουβαρτζίδη από τον Ροδίτη Κοζάνης, που διατηρεί το Κολλέγιο «Όμηρος» στη Μελβούρνη. Το 1993 ήταν και πρόεδρος του συλλόγου Κοζανιτών Μελβούρνης «ΟΛασσάνης», που με προσκάλεσαν και με φιλοξένησαν.

Συγχαίρουμε, λοιπόν, την Κυριακή Μαυροφυλλίδου για το πόνημά της και ευχόμαστε να συνεχίσει τις έρευνές της για την ιστορία των Ποντίων της Κοζάνης. Τέλος, είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε νέους επιστήμονες να ασχολούνται με την τοπική ιστορία, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην τοπική ιστορική βιβλιογραφία, και να εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας με νέα και άγνωστα γεγονότα και αντικείμενα έρευνας. Αναμένουμε λοιπόν παρόμοια συνέχεια.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00