Το νηστίσιμο λαχανόψωμο της γιαγιάς Νίτσας
Γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα για πίτα
2 πολύ μικρά πρασσάκια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μαϊδανό
1/2 ματσάκι άνηθο
4 -5 λουλούδια από κολοκυθάκια
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
2 κ σ καλαμποκάλευρο
αλάτι , πιπέρι
1 πιάτο τριμμένο λευκό νηστίσιμο τυρί ( η γιαγιά δεν έβαζε )
1 μέτριο κρεμμύδι γυαλισμένο σε
1/2 φ κ ελαιόλαδο
1/2 κ γλ πάπρικα
Τα ζουλάμε καλά με τα χέρια μας όλα εκτός τα κολοκυθολούλουδα.
Κουρκούτι: με μαγιά ( ή με μπέικιν )
2 φ τσ νερό 38 ο C
1 φακ μαγιά
1 κ γλ ζάχαρη
1 φλ τσ αλεύρι
Το σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος να βγάλει φυσαλίδες.
Προσθέτουμε
1&1/2 φλ τσ κίτρινο αλεύρι ( χωριάτικο )
1 κ σ αλάτι
λίγο πιπέρι
3/4 φλ τσ λάδι
Κάνουμε ένα παχύ χυλό και ρίχνουμε τα 2/3 στο λαδωμένο ταψί.
Τοποθετούμε τη γέμιση από το κέντρο προς την περιφέρεια και την πατάμε καλά. Προσθέτουμε και τα κολοκυθολούλουδα και τα στρώνουμε απαλά.
Απλώνουμε στην επιφάνεια και την υπόλοιπη γέμιση.
Λαδώνουμε και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις , στους 170ο C μέχρι να ροδίσει.
Περίπου 1 ώρα.
Λαχανόψωμο μη νηστίσιμο
Υλικά για το κουρκούτι
4 αυγά
1 φλ. τσ. καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
1/2 κιλό αλεύρι μπλε
1 κιλό καλαμποκίσιο ή όλο αλεύρι μπλε
2 γιαούρτια (ή ένα γιαούρτι και ένα φλ. τσ. γάλα)
1 μπέικιν
Αλάτι και πιπέρι
Γέμιση
300 – 400 γρ φέτα ή κατσικίσιο τριμμένο με το χέρι
700 – 800 γρ διάφορα χόρτα για πίτα
1 αυγό
2 κουτ σουπ καλαμποκάλευρο
αλάτι και πιπέρι
(χόρτα: σπανάκι μικρό και τρυφερό, σέσκουλα, μυρώνια, μαϊδανό, άνηθο, λίγο φρέσκο δυόσμο, κολοκυθοκορφάδες, κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το πράσινο και λίγο από το άσπρο τους, ένα – δύο φύλλα από τρυφερό πράσο και μια σκλήδα σκόρδο τριμμένη αν μας αρέσει )
Τα ψιλοκόβουμε και τα ζουλάμε πολύ καλά με αλάτι και το καλαμποκάλευρο, να βγάλουν τα ζουμιά τους.
Προσθέτουμε πιπέρι, ανθούς από κολοκυθάκια , το λάδι και το τυρί.
Ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε πάνω από το κουρκούτι που έχουμε στο ταψί Κουρκούτι Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και λίγο πιπέρι.
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι , προσθέτουμε τα γιαουρτάκια και το λάδι, χαμηλώνουμε ταχύτητα για να προσθέσουμε στο μείγμα και το αλεύρι.
Αδειάζουμε τα 2/3 του μίγματος σε ταψάκι που λαδώσαμε.
Στο κέντρο του βάζουμε μια χούφτα από τα χόρτα και συνεχίζουμε να βάζουμε γύρω γύρω σαν μαργαρίτα, μέχρι να φτάσουμε στην περιφέρεια του ταψιού.
Αδειάζουμε στην επιφάνεια το άλλο 1/3 του μείγματος και το απλώνουμε με το χέρι μας να καλύψει τα χόρτα. Ραντίζουμε με λάδι την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο , στους 175ο – 180ο C για 35 – 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλήσει περιφερειακά από τα τοιχώματα. Να έχει ροδίσει και από κάτω. Δεν φουσκώνει πολύ. Περιμένουμε να κρυώσει για να την κόψουμε, αφού την ξεκολλήσουμε με μαχαίρι περιφερειακά από το ταψί.