Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ανέγερση του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, καμία επανάπαυση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Για άλλη μια φορά το πάγιο αίτημα για ανέγερση ενός σύγχρονου και ασφαλούς κτιρίου έμεινε στα «αζήτητα».
Συγκεκριμένα: Απορρίφθηκε η αίτηση χρηματοδότησης της πράξης “Ανέγερση 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας”, η οποία υποβλήθηκε τον Ιούλη του 2020 από τη νυν Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο πρόσκλησης “Δράσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης υποδομών σχολικής εκπαίδευσης (υποδομές)”. Η συγκεκριμένη πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο Στάδιο Α. Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας.
Σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα στοιχεία δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόφασης Γης. Να θυμίσουμε ότι από το 2008 το συγκεκριμένο σχολείο συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο. Αυτό έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το κτίριο που θα στεγαζόταν το 2ο ΕΠΑΛ, από το νεοσυσταθέν τότε Τμήμα της Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηρίστηκε τότε σαν μία προσωρινή λύση μέχρι να κατασκευαστεί κατάλληλο κτίριο για το Τμήμα Μαιευτικής ή για το 2ο ΕΠΑΛ.
Όλα αυτά τα χρόνια εκπαιδευτικοί και μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ-κλουβιά, στο προαύλιο του σχολείου ακόμα και στο κλειστό Γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν έχουν τις προδιαγραφές για την λειτουργία εργαστηριακών μαθημάτων που απαιτούνται. Σημειωτέων ότι η Α Λυκείου έχει 100 μαθητές παραπάνω από πέρσι.
Από το 2008 μέχρι σήμερα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί εμπαίζονται τόσο από τις δημοτικές όσο και περιφερειακές αρχές. Τους εφησύχαζαν ότι είναι σε αναμονή της πρόσκλησης για Τεχνολογικά Ιδρύματα και ότι από την πλευρά τους έχουν έτοιμες τις μελέτες.
Σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2019: «γιατί έχει απενταχθεί η πρόταση για ανέγερση του κτιρίου του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, ενώ υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια». Η απάντηση ήταν ότι, δεν άνοιξε η συγκεκριμένη πλατφόρμα για τεχνολογικά ιδρύματα.
Η τραγική κατάσταση στη σχολική στέγη του 2ου ΕΠΑΛ καταδεικνύει τις συνέπειες της πολιτικής κόστους-οφέλους της ΕΕ, διαχρονικά των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που καταδικάζει τους μαθητές να κάνουν μάθημα σε ανεπαρκή σχολεία, με ακατάλληλες αίθουσες μακριά από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Καλούμε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν εδώ και τώρα την ανέγερση ενός σύγχρονου και ασφαλούς κτιρίου με κρατική χρηματοδότηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.