Σήμερα, 26 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθούν οι προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερόμενοι παραμένουν τόσο η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ με την AD Holdings, όσο και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight.
Αναφορικά με τα εργασιακά, στις 20 Ιουλίου απολύθηκαν και οι 1.060 εργαζόμενοι της βιομηχανίας, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης, έπειτα από την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει τα πέντε σωματεία από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 22,3 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο του προσωπικού επαναπροσλήθηκε την επόμενη μέρα με δίμηνες συμβάσεις, εκτός από περίπου 150 εργαζόμενους που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Παράλληλα, νέες συμβάσεις υπέγραψαν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο για τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ παίζει η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου των ενδιαφερόμενων εταιρειών.
Οι συνθήκες ωστόσο δεν είναι ευνοϊκές με το ενεργειακό κόστος να εκτοξεύεται. Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι υπάρχει η δέσμευση πως σύντομα θα εκπονηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας των μονάδων της επιχείρησης, οι οποίες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω της αύξησης του κόστους του ρεύματος.
Με την υλοποίηση του σχεδίου συντήρησης θα παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων τουλάχιστον για ένα επιπλέον τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως η ιδιωτικοποίηση τρέχει μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών, με τον πρώτο να διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και να αφορά την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο, βασικότερο από τα οποία είναι το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Στο πλαίσιο επίσης του ίδιου διαγωνισμού, θα παραχωρηθούν οι μισθώσεις του τοπικού δημόσιου μεταλλείου, όπως και του μεταλλείου στο Λούτσι. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία που διενεργεί ο ειδικός εκκαθαριστής αφορά την απόκτηση των μεταλλείων και των δικαιωμάτων εξόρυξης που βρίσκονται υπό την κυριότητα της ΛΑΡΚΟ.
naftemporiki.gr