Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025

Lavtόken: Η εταιρεία από την Κοζάνη που οδηγεί την καινοτομία στον τομέα της μεταποίησης αμυγδάλου

0 comment 5 minutes read

Lavtόken: Η εταιρεία από την Κοζάνη που οδηγεί την καινοτομία στον τομέα της μεταποίησης αμυγδάλου

ypaithros.gr

lavtoken-i-etaireia-apo-tin-kozani-pou-odigei-tin-kainotomia-ston-tomea-tis-metapoiisis-amygdalou-348924

Από τον κόσμο των τραπεζών στη γη της δημιουργίας. Η ιστορία της Lavtόken, μιας καινοτόμου εταιρείας από τη Δυτική Μακεδονία, ξεκινά από την επιθυμία μιας πρώην τραπεζικής υπαλλήλου να μεταφέρει την αγάπη της για την αγροτική παραγωγή, την παράδοση και τη γευστική δημιουργικότητα στο πιάτο του καταναλωτή. Με θάρρος και αφοσίωση, η ιδιοκτήτρια της Lavtόken, Λένα Αποστολίδου, άφησε πίσω της τον τραπεζικό τομέα για να δημιουργήσει εδώ και λίγους μήνες μια εταιρεία που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τα αμύγδαλα.

Με έμφαση στην υψηλή ποιότητα και στην αειφορία, ειδικεύεται στη μεταποίηση αμυγδάλων, όπως στην παραγωγή εξαιρετικών βουτύρων, που εξασφαλίζουν μοναδική γεύση και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Η εταιρεία προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα που αντανακλούν τη φροντίδα και την αγάπη για τη γη, η οποία έρχεται μέσα από τους ιδιόκτητους οικογενειακούς αμυγδαλεώνες.

«Εκεί όπου στεγάζεται η επιχείρησή μας, υπήρχαν παλιοί αμυγδαλεώνες και αμπελώνες της οικογένειας του συζύγου που ήταν αγρότες. Εμείς προσθέσαμε αμυγδαλιές για δική μας χρήση, αλλά, στη συνέχεια, αποφασίσαμε να δώσουμε υπεραξία σε αυτόν τον καρπό που ευδοκιμεί στην περιοχή και να τον μεταποιήσουμε, κάνοντας κάποια προϊόντα», τονίζει η κα Αποστολίδου.

Εμπειρία γεύσης

Με προσήλωση στην παράδοση και στη γαστρονομική καινοτομία, τη διάθεση, το μεράκι, την αγάπη για το τρόφιμο, όπως και το ενδιαφέρον και τη στροφή των καταναλωτών προς την υγιεινή διατροφή, η κα Αποστολίδου κατάφερε να δημιουργήσει προϊόντα που χαρακτηρίζονται από τη γεμάτη γεύση και την πλούσια κρεμώδη υφή. Συλλέγοντας συνταγές από όλο τον κόσμο, με μελέτη, πολύχρονο διάβασμα, αλλά και πειραματισμό διαθέτει στην αγορά αμυγδαλοβούτυρα σε διάφορες γεύσεις, όπως με αγαύη και έλαιο μαστίχας, με μέλι και έλαιο μαστίχας, με πετιμέζι και κανέλα και με χαρουπόμελο.

«Όλα αυτά πήραν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθούν. Δεν είχα καμία σχέση με το τρόφιμο, δεν γνώριζα τι σημαίνει να έχεις μια μεταποιητική επιχείρηση και ουσιαστικά έπρεπε όλα να τα ανακαλύψω και να τα ψάξω μόνη μου. Από τα πετυχημένα επιτεύγματα της εταιρείας είναι και η ανάδειξη της σοκολατένιας ελίτσας, που προσφέρεται παραδοσιακά σε μνημόσυνα, σε ένα απολαυστικό σνακ. Έτσι, οι ελίτσες με μια δημιουργική προσέγγιση και προσθήκη φυσικών αρωμάτων αποκτούν νέα διάσταση, που συνδυάζει τη γεύση με τις θρεπτικές αξίες.

Οι ελίτσες κυκλοφορούν σε διάφορες παραλλαγές, με σοκολάτα υγείας και αλάτι, με καφέ, με μαστιχέλαιο και με άρωμα πορτοκάλι. «Μπορεί να είναι ένα εναλλακτικό σνακ, που μπορείς να τρως καθημερινά, καλύπτοντας και την ανάγκη για γλυκό, αλλά να μην έχεις φάει πρόσθετη ζάχαρη», επισημαίνει η κα Αποστολίδου.

Σήμερα, η Lavtόken αποτελεί συνώνυμο της ποιότητας και της αυθεντικότητας, αναδεικνύοντας την ελληνική γη με τα προϊόντα που παράγει, ενώ η καινοτομία αποτελεί θεμέλιο της παραγωγής. Η εταιρεία χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές σε συνδυασμό με σύγχρονες μεθόδους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μέγιστη διατροφική αξία και την ασφάλεια των προϊόντων της, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις, όπως ISO 22000.

Όπως σημειώνει η κα Αποστολίδου, στη Lavtόken –η οποία είναι καθετοποιημένη εταιρεί στην επεξεργασία του αμυγδάλου– δίνει μεγάλη σημασία στην αειφορία, καθώς χρησιμοποιεί φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και προωθεί τη βιώσιμη καλλιέργεια των πρώτων υλών της. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως επιχείρηση, για να προωθήσουμε την αειφορία.

Οι συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες, ενώ πηγαίνουμε τα τσόφλια από τα αμύγδαλα σε ειδική μονάδα της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δ. Μακεδονίας, προκειμένου να ανακυκλωθούν. Ταυτόχρονα, αναζητώ με το τοπικό πανεπιστήμιο, εάν μπορεί να αξιοποιηθεί, εκτός του πέλετ, το τσόφλι του καρπού, ενώ για τις ενεργειακές ανάγκες μου θα βάλω φωτοβολταϊκά», καταλήγει
η κα Αποστολίδου.

Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι ο εμπλουτισμός της γκάμας των προϊόντων της με νέα, όπως αλεύρι αμυγδάλου, σνακ με βούτυρο αμυγδάλου και μέλι, γκρανόλα και συσκευασμένα ψημένα αμύγδαλα. Τα προϊόντα της Lavtόken κυκλοφορούν σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως και στα νησιά, ενώ απώτερος στόχος είναι και οι εξαγωγές.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ:

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00