Η προσωπική της ανάγκη για αναζήτηση υγιεινών σνακ και η αγάπη της για τον πρωτογενή τομέα οδήγησαν τη Λένα Αποστολίδου σε αλλαγή καριέρας

της Μαρίας Μαθιοπούλου

Από την τράπεζα μέχρι τις… αμυγδαλιές ο δρόμος ήταν γεμάτος με πολλά δείγματα… αγάπης. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει το όνομα της LAVTÓKEN (παράφραση του love token), μιας εταιρείας από την Κοζάνη με βούτυρα αμυγδάλου και αμύγδαλα με επικάλυψη σοκολάτας υγείας, την οποία δημιούργησε πριν από μερικούς μήνες η πρώην τραπεζικός και λάτρης της πρωτογενούς παραγωγής, Λένα Αποστολίδου.

Ένα πρόβλημα υγείας που την έκανε να αναζητήσει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, αλλά και η διαχρονική αγάπη της για τον πρωτογενή τομέα και τη δημιουργία προϊόντων μέσα από τη γη, που την οδήγησε μαζί με τον σύζυγό της στην καλλιέργεια αμυγδαλιών, ήταν τα ερεθίσματα που ώθησαν τη Λένα Αποστολίδου στην αλλαγή καριέρας, μετά από δέκα χρόνια στον τραπεζικό κλάδο.

Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι όπου το επιχειρείν κυριαρχούσε –οι γονείς της ήταν και οι δύο έμποροι- ήθελε ανέκαθεν να δημιουργήσει κάτι δικό της, με το επιχειρηματικό δαιμόνιο να βρίσκεται στο DNA της. Έτσι, η LAVTÓKEN ήταν μια φυσική συνέχεια, που βασίστηκε σε μια ιδέα προ της πανδημίας, η οποία πήρε τελικά σάρκα και οστά πολύ πρόσφατα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το αμύγδαλο είχε συνδεθεί στο μυαλό της Λένας Αποστολίδου με ένα σύμβολο αγάπης, καθώς σε ευτυχισμένες στιγμές και περιστάσεις πάντα στην οικογένειά της πρόσφεραν αμυγδαλωτά, θέλησε να κάνει αυτή τη σύνδεση και στην εταιρεία της και να δώσει στα δικά της προϊόντα από αμύγδαλο έναν συμβολισμό αγάπης.

Ελληνικές πρώτες ύλες

Σήμερα η LAVTÓKEN, που βασίζει την παραγωγή της σε ελληνικές πρώτες ύλες, διαθέτει στην αγορά αμυγδαλοβούτυρα σε πέντε γεύσεις –κλασική με 100% καρπό, με χαρουπόμελο, με πετιμέζι και άρωμα κανέλας, με μέλι και έλαιο μαστίχας, με αγαύη και έλαιο μαστίχας- αλλά και αμύγδαλα με επικάλυψη σοκολάτας υγείας και διάφορες παραλλαγές, με καφέ, με μαστιχέλαιο, με άρωμα πορτοκάλι και με αλάτι. Παράλληλα, έχει στα σκαριά ένα νέο προϊόν, ένα σνακ σαν μικρή μπουκιά, με βάση το αμυγδαλοβούτυρο. «Σε αυτή την πορεία η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα, με δεδομένο το επαγγελματικό υπόβαθρο που είχα, ήταν ο κλάδος της διατροφής, τον οποίο ανακάλυπτα από την αρχή» λέει στη Voria.gr η Λένα Αποστολίδου.

Η LAVTÓKEN βρίσκεται ήδη σε ντελικατέσεν στην Κοζάνη και στη Θεσσαλονίκη και ξεκινά τώρα την εξόρμησή της στην Αθήνα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Άλλωστε, όπως λέει η Λένα Αποστολίδου, επιδίωξή της είναι να βρίσκεται σε ένα σημείο πώλησης σε κάθε πόλη. Παράλληλα, θεωρώντας πως έχει στα χέρια της ένα απόλυτα εξαγώγιμο προϊόν, ενδιαφέρεται και για εξαγωγές, έχοντας μάλιστα κάνει τις πρώτες της επαφές με Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.

Η LAVTÓKEN βρίσκεται σε ένα αγρόκτημα με διάφορες καλλιέργειες, για το οποίο μάλιστα υπάρχουν σκέψεις να γίνει κάποια στιγμή επισκέψιμο.