Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, χαρακτηρίζει “επιβαλλόμενη”, αλλά και “επίκαιρη” την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Στην περιοχή μας την Κοζάνη, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών και σημαντικών εξελίξεων, με κυρίαρχο το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, αναδείχθηκε το θέμα της αναγκαιότητας ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου, στον κόμβο της Εγνατίας οδού.
Η συζήτηση αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς αφορά πρωτίστως το αγαθό της υγείας των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και επίκαιρη εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, καθώς σε τέτοιες περιστάσεις αναδεικνύονται προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την αυτοθυσία των ιατρών και των υγειονομικών υπαλλήλων.
Το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας ‘50. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων πολλά πράγματα άλλαξαν στην περιοχή μας και το νοσοκομείο διαρκώς έπρεπε να καλύπτει τις αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες. Σήμερα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και τονμεγαλύτερο της Περιφερειακής Ενότητας.
Το νοσοκομείο μας, παρ΄ όλες τις επεκτάσεις, που κατά καιρούς έγιναν, είναι ολοφάνερο ότι ασφυκτιά από την χωροθέτησή του μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή στον αστικό ιστό, από την έλλειψη ζωτικού χώρου μέσα στο οικόπεδό του, που καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη για επέκτασή του, αλλά και από τον αριθμό των ασθενών που προσέρχονται σε αυτό.
Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας είναι επιβαλλόμενη. Σε όλα τα αστικά κέντρα η πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και ουσιαστικά επιβαρύνει τη λειτουργία των κατά τόπους υφιστάμενων Νοσοκομειακών μονάδων
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να λειτουργήσει ένα σύγχρονο νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο δεν θα καταργήσει τα ήδη υφιστάμενα, ούτε θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτά, αλλά θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας αποκλειστικά δευτεροβάθμιας φροντίδας, συμβάλλοντας καθοριστικά στηναναβάθμιση του υγειονομικού συστήματος της περιοχής.
Η μετεξέλιξη του Μαμάτσειου Νοσοκομείου σε αστικό πολυιατρείο, σε κέντρο υγείας αστικού τύπου, με συγκεντρωμένες τις διάσπαρτες υπηρεσίες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με ένα νοσοκομείο, που θα παρέχει υγειονομικές υπηρεσίες αποκλειστικά δευτεροβάθμιου επιπέδου, θα οδηγήσει αναμφίβολα, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Η κομβική θέση της Κοζάνης, στον οδικό άξονα της Εγνατίας οδού, συνέβαλε καθοριστικά στη δραστηριοποίηση σ΄ αυτήν της μοναδικής ιδιωτικής κλινικής της περιφέρειας, των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και πολυιατρείων και αποδεικνύει την καταλληλότητα της περιοχής για τη χωροθέτηση του νέουΝοσοκομείου.
Ένα νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας στα Κοίλα, όπου υπάρχουν και οι απαραίτητες δημόσιες εκτάσεις, σε ένα σημείο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο, τόσο από τους κατοίκους του Δήμου, όσο και όλης της περιφέρειας, όχι μόνο θα αναβαθμίσει υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, αλλά θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισχυρού αναπτυξιακού πόλου στην περιφέρεια, σήμερα που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα την προετοιμασία για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου καθώς έργα αυτού του μεγέθους απαιτούν σημαντικό χρόνο ωρίμανσης και αξιόλογο μελετητικό έργο. Η παρούσα συγκυρία με το νέο ΕΣΠΑ στο στάδιο του τελικού σχεδιασμού, το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει εμπροσθοβαρή χρηματοδοτική κατεύθυνση, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του, με ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση μεγάλων έργων, δημιουργεί την ευνοϊκότερη χρηματοδοτική συγκυρία για την υλοποίηση του νέου Νοσοκομείου.
Εάν θέλουμε ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος προκαταλήψεις και τοπικισμούς, να αποκτήσουμε μια κοινή αντίληψη για το υγειονομικό μέλλον της περιφέρειας, που θα διαπνέεται από όρους εξωστρέφειας καιπροοδευτισμού ικανές να διαμορφώσουν ένα νέο αναπτυξιακό προφίλ στην περιοχή.
Πρακτικές του παρελθόντος, εμβαλωματικές λύσεις, πρακτικές που υπηρετούν σκοπιμότητες απορρόφησης πόρων, αποδεδειγμένα δεν δικαίωσαν όσους τις υιοθέτησαν, είναι θνησιγενείς και ατελέσφορες.
Επιβάλλεται να εξετάσουμε ολοκληρωμένα το θέμα της παροχή υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα, αξιοποιώντας τις υγειονομικές μονάδες, εξοικονομώντας πόρους και διασφαλίζοντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους.