Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025

Λιγνίτης: Στο περιθώριο της παραγωγής ενέργειας παρά την αύξηση της ζήτησης – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

0 comment 3 minutes read

Λιγνίτης: Στο περιθώριο της παραγωγής ενέργειας παρά την αύξηση της ζήτησης – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Ο λιγνίτης, που για δεκαετίες αποτελούσε τη βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα και κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, συνεχίζει να συρρικνώνεται στα ελάχιστα επίπεδα παραγωγής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Μάιο του 2025, η παραγωγή από λιγνίτη έφτασε μόλις τις 78,7 GWh, καταγράφοντας τη χαμηλότερη μηνιαία επίδοση του έτους και μία από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών.

Συνολικά για το πρώτο πεντάμηνο του 2025, η λιγνιτική παραγωγή ανήλθε στις 1.347 GWh, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, αλλά με μερίδιο μόλις 6,1% στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη πορεία του λιγνίτη προς τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση.

Αντίθετα, οι ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) παρέμειναν στην πρώτη θέση με 45,2% μερίδιο στην κάλυψη της ζήτησης, παρά τις σημαντικές περικοπές που έφτασαν αθροιστικά τις 975 GWh στο πρώτο πεντάμηνο (383 GWh μόνο τον Μάιο), ξεπερνώντας ήδη τις περικοπές όλου του 2024 (899 GWh).

Την ίδια στιγμή, το ορυκτό αέριο ενίσχυσε τη θέση του, καταγράφοντας αύξηση 24,7% στην παραγωγή σε σχέση με πέρσι και φτάνοντας τις 8.874 GWh στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

 

Η Δυτική Μακεδονία, παραδοσιακά συνδεδεμένη με την εξόρυξη και καύση λιγνίτη, βιώνει πλέον την πλήρη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα. Η παραγωγή από λιγνίτη παραμένει σε οριακά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ενεργειακή αυτάρκεια και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, καθώς και για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Η αύξηση των περικοπών στις ΑΠΕ δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, την ώρα που οι ανάγκες της χώρας για ηλεκτρισμό αυξάνονται και η ζήτηση στο πρώτο πεντάμηνο του 2025 ανήλθε στις 21.966 GWh (+2,9% σε σχέση με πέρσι).

Ο λιγνίτης, παρά τη μικρή αύξηση της παραγωγής του κατά 3% σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2024, φαίνεται να χρησιμοποιείται πλέον ως «εφεδρεία» για την κάλυψη αιχμών, χωρίς να επιστρέφει σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00