Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΛΙΜΝΗ ΠΡΟΣΤΑΝΑ ή EGIRDIR ΠΙΣΙΔΙΑΣ : ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ. Σταυρού Π. Καπλάνογλου Σπάρταλη εκ πατρός

0 comment 10 minutes read

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η λίμνη ττης Πρόστανας ή Πρόσταιννας ή Eğirdir με έκταση 487 τετραγωνικά χιλιόμετρα και όγκο 4005 κυβικά μέτρα, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Μ. Ασίας η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού Μέσα στην λίμνη υπάρχουν τα 2 νησάκια που αναφέραμε εκτενώς σε προηγούμενη δημοσίευση το Νησλί (Yesil ada ) και το Νησί των Ψυχών (Can ada)

Η λίμνη, που έχει απότομους βράχους και επίπεδο και ρηχό βυθό,

Η σημερινή λίμνη δημιουργήθηκε από την συνένωση δυο γειτονικών λιμνών παλαιότερα Tην λίμνη του βορρά που λεγόταν Hoyran και στο νότο η λίμνη του Εγιρδιρ αλλά ο διαχωρισμός των 2 λιμνών γινόταν από μια λωρίδα γης που κάποια στιγμή κατακρημνίστηκε είτε από κάποιο σεισμό ή διαβρώθηκε με το χρόνο και κατακρημνίστηκε λόγω των πηγών που βρισκόταν κάτω στο βυθό της λίμνης και πιθανόν και κοντά στην διαχωριστική λωρίδα

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Η λίμνη από την Σπάρτη βρίσκεται στα 48 χλμ ,από την Αττάλεια στα 219 χλμ βόρεια ,74χλμ από την Αντιόχεια νότια ,από την Σωζόπολη (Uluboplu ) ανατολικά 54 χλμ ,την Βάρλα ( Barla ) 8 χλμ επίσης ανατολικά και από την Κέλενδο ( Gelendost ) 72 χλμ δυτικά..

Συντεταγμένες

Με γεωγραφικά πλάτη 35° 37′ 41″ βόρεια – 38° 16′ 55″ βόρεια. Βρίσκεται μεταξύ 30° 44′′ 39″″ Ανατολικού – 30° 57′ 43″ ανατολικού γεωγραφικού μήκους

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

–Διαστάσεις της λίμνης : Η λίμνη έχει Μήκος 50 χλμ και πλάτος 15χλμ

Καλύπτει επιφάνεια 468 τετραγ. χιλιομέτρων

–Βάθος: Το μεγαλύτερο βάθος της λίμνης είναι 16,5 μίτρα και το αντίστοιχο μέσο βάθος 14 μέτρα

— Μήκος ακτής -υψόμετρο επιφανείας

Η λίμνη έχει ακτογραμμή 150χλμ και το Επιφανειακό υψόμετρο είναι 915 μέτρα

–Θερμοκρασία της λίμνης

. Η μέση θερμοκρασία του νερού είναι 14,6 °C, 24,9 °C το καλοκαίρι και 5,2 °C το χειμώνα.

– Η δημιουργία της λίμνης

Αναφέρεται ότι η κοιλότητα της λίμνης Eğirdir σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα καρστικών γεγονότων στις πλουβιακές περιόδους και γέμισε με νερό σε αυτήν την περίοδο. Η τεκτονική προέλευση της κατάθλιψης της λίμνης, η συσσώρευση νερού αναπτύχθηκε μετά το Νεογενές . Δηλώνει ότι προέκυψε ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης μιας μεγάλης πόλεως στο Ολόκαινο και ότι τα μικρά νησιά στη λίμνη είναι απόδειξη αυτού . Σε συνδυασμό με το αρχαίο κλίμα της Ανατολίας, τα μεγάλα υδάτινα σώματα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Eğirdir, ομαδοποιούνται ως πλουβιακές λίμνες

– Εισροές νερού

Οι πιο σημαντικές εισροές νερού που τροφοδοτούν τη λίμνη. είναι οι πηγές που βράζουν από τον βυθό της λίμνης. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά μεγάλα και μικρά ρυάκια και ρέματα που κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά και τροφοδοτούνται από τα νερά της βροχής. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι? Το Pupa Stream , το οποίο προέρχεται από την περιοχή της Αντιοχείας (Yalvaç ) και ενώνεται με τη λίμνη από την περιοχή της Κελένδου (Gelendost ) , περνά από τις περιοχές Ακ τσάι (Akçay) , Σωζοπόλεως ( Uluborlu ) και Σεναριούπολη (Senarkent) και κατεβαίνει στη λίμνη , το ρεύμα Değirmen που κατεβαίνει από την πεδιάδα Hoyran και το ρεύμα Aksu , το οποίο συνδέεται με τη λίμνη με ένα κανάλι από Ρεύμα Aksu

–Χρήση των νερών της λίμνης

Η λίμνη Eğirdir καλύπτει τις ανάγκες σε πόσιμο νερό της επαρχίας Isparta και των γύρω οικισμών. Χρησιμοποιείται επίσης ως νερό άρδευσης στις πεδιάδες Isparta, Gonen, Uluborlu, Senarkent, Yalvaç, Gelendost και Eğirdir.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗς ΛΙΜΝΗς

–Εμπλουτισμός της λίμνης σε γόνο και οι αρνητικές συνέπειες .

Το 1955, υπήρχαν 10 είδη ψαριών στη λίμνη Eğirdir.

Πολλά από αυτά τα είδη δεν είχαν οικονομική αξία και μεγάλωναν πολύ αργά λόγω της αναποτελεσματικότητας της λίμνης.

Προκειμένου να γίνει πιο παραγωγική η ιχθυοπανίδα της λίμνης, εμβολιάστηκαν στη λίμνη 10.000 νεαρά ψάρια τούρνας, (Λούτσος των ποταμών )*μήκους 10-15 cm, εισαγόμενα από την Αυστρία και ένα τυπικό είδος αρπακτικών ψαριών. Αυτό το αρπακτικό είδος ψαριού πολλαπλασιάστηκε γρήγορα στη λίμνη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, καταστρέφοντας άλλα είδη εκτός από τον κυπρίνο και τα κουνάβια, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί η αλιεία στη λίμνη σε κυπρίνους και λούτσους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εισήχθησαν στη λίμνη ασημένια σταυροειδή ψάρια. Ενώ αυτό το είδος, το οποίο αυξήθηκε γρήγορα σε 10 χρόνια, έγινε το πιο κυρίαρχο είδος στη λίμνη, άλλο ένα ψάρεμα έγινε στη λίμνη το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και αυτή τη φορά εμβολιάστηκε ο tench. Σε αντίθεση με την πέρκα και το αργυρόψαρο, αυτό το είδος δεν μπορούσε να δημιουργήσει επαρκή πληθυσμό στη λίμνη.

Ως αποτέλεσμα, όταν εξετάζουμε την αλλαγή στην ποικιλότητα των ψαριών στη λίμνη από τη δεκαετία του 1930, πέντε μη ιθαγενή είδη της λίμνης (πέρκα, αργυρόσταυρο ψάρι, τένγκο, σκουμπρί γλυκού νερού και αργυρόψαρο) εισήλθαν στη λίμνη για διάφορους λόγους και η ιχθυοπανίδα και οι πληθυσμιακές ισορροπίες της λίμνης διαταράχθηκαν.

Τα δύο είδη (ελαιόψαρο Egirdir και νάνος siraz) που αναφέρθηκαν στη δεκαετία του 1950 φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί.

\ Συνοψίζοντας, η λίμνη Eğirdir έχει γίνει δυστυχώς ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα των αρνητικών επιπτώσεων του ασυνείδητου ψαρέματος στη χώρα μας.

*Λούτσος των ποταμών Ο λούτσος ή Τούρνα (Esox lucius) ο οποίος ονομάζεται αλλιώς και καρχαρίας του γλυκού νερού ή τούρνα ή λαυράκι των ποταμών είναι ένα ψάρι της οικογένειας των Εσοκιδών (Esocidae) που ζει και στα γλυκά νερά της Ευρώπης από όπου και τελικά έφθασε και στην λίμνη του Εγιρδήρ με εμπλουτισμό με γόνο..

–Ευτρεπισμός και οι κίνδυνοι του

Ευτροφισμός ορίζεται ως ο εμπλουτισμός θρεπτικών ουσιών, ειδικά στις λίμνες, και η ανάπτυξη φυκιών ως αποτέλεσμα αυτού του εμπλουτισμού θρεπτικών συστατικών και, κατά συνέπεια, η υποβάθμιση των αλιευτικών χώρων και της ποιότητας του νερού.

Οι ευτροφικές λίμνες, που δεν είναι πολύ βαθιές, μετατρέπονται σε έλη και στη συνέχεια σε βάλτους με την πάροδο του χρόνου.

Στη λίμνη Eğirdir το 2006, ένας γαλαζοπράσινος σχηματισμός που μοιάζει με γέλη (Η γέλη ή τζέλ ( gel) η ζελατίνη λέγεται η ημίρρευστη μάζα στην επιφφανεια του νερού , ) παρατηρήθηκε στην επιφάνεια της λίμνης κατά τις περιόδους του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Τα γεωργικά και οικιακά απόβλητα που φτάνουν στη λίμνη, με αποτέλεσμα την αύξηση της αναλογίας αζώτου και φωσφόρου και την αύξηση της ρύπανσης, είναι ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την αλιεία στη λίμνη. Ειδικά εάν τα γεωργικά και οικιακά απόβλητα δεν εμποδίζονται να φτάσουν στη λίμνη, αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή μετατροπή της λίμνης Eğirdir σε βάλτο και στη συνέχεια σε λιβάδι μετά το έλος.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν μείωση αλιευματων

*Σε γριβάδια το 1985 αλιεύτηκαν 85 τόνοι, το 2007 αλιεύτηκαν 0,2 τόνοι

* Σε πέρκα το 1985 αλιεύτηκαν 300 τόνοι, το 2007 αλιεύτηκαν 0 τόνοι

Η καραβίδα (αστακός του γλυκού νερού), που δεν καταναλώνεται πολύ στη χώρα μας αλλά άρχισε να εξάγεται στις ευρωπαϊκές χώρες τη δεκαετία του 1960, είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά είδη που αλιεύονται στη λίμνη

ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Η χλωρίδα στο βυθό της λίμνης αποτελείτε κυρίως από τα παρακάτω χλωρόφυτα.

*Chara

Το Chara είναι ένα γένος χλωροφύλλης πράσινων φυκών της οικογένειας Characeae.

Είναι πολυκύτταρα και μοιάζουν επιφανειακά με φυτά της ξηράς λόγω των δομών τους που μοιάζουν με στέλεχος και φύλλα.

Βρίσκονται σε γλυκό νερό, ιδιαίτερα σε ασβεστολιθικές περιοχές όπου αναπτύσσονται βυθισμένοι κολλώντας σε λασπώδεις πυθμένες σε όλη τη βόρεια εύκρατη ζώνη.

Προτιμούν λιγότερο οξυγονωμένο και σκληρό νερό και δεν βρίσκονται σε νερά όπου υπάρχουν προνύμφες κουνουπιών.

Καλύπτονται με εναποθέσεις ανθρακικού ασβεστίου και είναι κοινώς γνωστά ως πετροβάμβακας. Τα κυανοβακτήρια έχουν βρεθεί ότι αναπτύσσονται ως επίφυτα στις επιφάνειες του Chara, όπου μπορεί να εμπλέκονται στην πρόσληψη αζώτου, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατροφή των φυτών.

* Ceratophyllum demersum L.

Ceratophyllum demersum, κ] είναι ένα είδος Ceratophyllum. Είναι ένα βυθισμένο, ελεύθερο υδρό

βιο φυτό με κοσμοπολίτικη κατανομή, εγγενές σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Είναι επίσης ένα δημοφιλές φυτό ενυδρείου.

* Myriophyllum spicatum L.,

Myriophyllum spicatum (ευρασιατικό υδροπτέρυγα , ή εγγενές στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική, αλλά έχει ευρεία γεωγραφική και κλιματική κατανομή σε περίπου 57 χώρες, που εκτείνεται από τον βόρειο Καναδά έως τη Νότια Αφρική.

* Vallisneria sp.

Vallisneria sp. Το Asiatica έχει στριμμένα, πράσινα φύλλα που κάνουν όμορφη αντίθεση όταν φυτεύονται σε ομάδες. Τα πιο κοντά φύλλα του (20-30 cm) διαφέρουν από τα περισσότερα άλλα είδη Vallisneria και δεν επισκιάζουν άλλα φυτά ενυδρείου. Ένα εύκολο φυτό που απλώνεται εύκολα από τους δρομείς.

* Potamogeton spp.

Το Potamogeton είναι ένα γένος υδρόβιων, κυρίως γλυκών φυτών της οικογένειας Potamogetonaceae. Τα περισσότερα είναι γνωστά με την κοινή ονομασία pondweed, Το όνομα του γένους σημαίνει «γειτονικό ποτάμι», προέρχεται από το ελληνικό ποτάμι (ποτάμι) και γείτονας (γείτονας).

*Elodea canadensis Τ

ο Elodea canadensis (αμερικάνικο γρασίδι ή καναδικό γρασίδι ή) είναι ένα πολυετές υδρόβιο φυτό ή υποβρύχιο μακρόφυτο εγγενές στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής.

ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ

Glaucopsyche sorgerae

Το μήκος των μπροστινών φτερών είναι 11–13 mm. Η πεταλούδα πετά από Μάιο έως Ιούλιο ανάλογα με την τοποθεσία .Polyommatus melanops Boisduval, 1828

Το Glaucopsyche melanops , το μαυρομάτικο μπλε , είναι μια πεταλούδα της οικογένειας των Lycaenidae . Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής .

ΠΑΠΙΕΣ

Πάπια (Επιστ. ονομ.: Νήσσα, Anas), είναι η κοινή ονομασία που έχουν πτηνά της οικογένειας των Νησσιδών (Anatidae), που ανήκουν στην τάξη των Χηνόμορφων. Αποτελούν υδρόβια κυρίως πτηνά, μικρότερα ως επί το πλείστον σε σύγκριση με τα συγγενικά τους πουλιά, τους κύκνους και τις χήνες. Υπάρχουν περίπου 75 είδη πάπιας, τα οποία ζουν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Η ήμερη πάπια κατάγεται από την αγριόπαπια, η οποία είναι υδρόβιο και αποδημητικό πουλί. Η οικόσιτη πάπια διατήρησε τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά της αγριόπαπιας. Έτσι, μένει στα λιμναία ύδατα και σε ρυάκια για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ζώο παμφάγο.

Anas acuta ……………………………….,,,, ,.Σουβλόπαπια

Anas_platyrhynchos_……………………. Πρασινοκέφαλη πάπια

aythya-ferina ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Γκισάρι

Anser_albifrons_hm ……………………… Ασπρομετωπόχηνα

Graugans_Anser_Anser ………………..Αγριόχηνα (Anser anser), η μαυρόχηνα ή «περκνόχην»

Mareca_penelope_Oulu_……………….Σφυριχτάρι

Tadorna ferruginea ………………………..Καστανόπαπια

Tachybaptus ruficollis ……………………Νανοβουτηχτάρι,

ΠΟΥΛΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Pelecanus_crispus_……………………..Αργυροπελεκάνοι Αργυροτσικνιάς

Pélicans_frisés_………………………….Αργυροπελεκάνος

Ardea_alba ……………………………..Αργυροτσικνιάς

Phalacrocorax carbo ………………….…Κορμοράνος

Flamingos_Laguna_Colorada ………….. Φλαμίγκο

Circus aeruginosus ………………………..Καλαμόκιρκος

Gallinago_gallinago ……………………… Μπεκατσίνι

Ardea_alba……………………………….. Αργυροτσικνιάς

Cygnus Bar_………………………………………Κύκνος

ΨΑΡΙΑ

Atherina_boyeri_ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Αθερίνα

Ctenopharyngodon_idella_……………… Χορτοφαγος Κυπρινο;

Cyprinus_carpi …………………………… … .Γριβάδι

Perca fluviatilis …………………………… ….Πέρκα

Sander_lucioperca_………………………….Λουκιοπέρκα ή Σάντρ

Vimba_vimba ………………………………….Μαυρομάτα

Gümüş baligi …………………………………..Αργυρόψαρο

Scombrus su ή Uskumru …………….. Σκουμπρί ποταμών

Astacus_leptodactylus ……………………..Καραβίδες ποταμού

Esox lucius ………………………………….. . Λούτσος ή Τούρνα

AΛΛΑ ΕΙΔΗ

*Καραβίδες

Blue crabon marketin Piraeus_ και *Callinectes sapidus ……………………………..Μπλε. Καραβίδες

Callinectes sapidus (από τα αρχαία ελληνικά κάλλος “όμορφος” + nectes , “κολυμβητής” και λατινικά sapidus , “αλμυρό”), το μπλε καβούρι

Το μπλε καβούρι αλιεύεται στα νερά της λίμνης του Εγιρδιρ και αποτελεί το νοστιμότερο καρκινοειδές.

Η ποτάμια καραβίδα είναι είδος καραβίδας της οικογένειας των αστακιδών. Είναι πολύ κοινή στην Ευρώπη, όπου είναι παραδοσιακή πηγή τροφής. Ζει σε γλυκό νερό, συγκεκριμένα σε καθαρές λίμνες, ποτάμια και χειμάρρους. Απαντάται στα βόρεια μέχρι τα Βαλκάνια στα νότια. Και την Μ.Ασια Τα αρσενικά φτάνουν τα 16 εκατοστά σε μήκος ενώ τα θηλυκά μέχρι τα 12 εκατοστά.[2]

-Οι αστακοί και οι καραβίδες γλυκού νερού, κυμαίνονται ανάλογα με το είδος σε μεγέθη από 3-30εκ.

 

* Βατράχια

ufo_periglenes ………………………Χρυσός Φρύνος ,βάτραχος

Ο χρυσός φρύνος ( Incilius periglenes ) είναι ένα εξαφανισμένο είδος αληθινού φρύνου που κάποτε ήταν άφθονο σε μια μικρή περιοχή μεγάλου υψομέτρου Η υπόθεση της

εξαφάνισης που σχετίζεται με το κλίμα υποστηρίζει ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας προκάλεσε το ακραίο γεγονός Ελ Νίνιο.

* Χέλια (Anguilla anguilla)

 

Τα χέλια είναι ψάρια της τάξης Εγχελυόμορφα (Anguilliformes). Η τάξη περιλαμβάνει 20 οικογένειες, 111 γένη και 800 είδη. Τα περισσότερα χέλια είναι αρπακτικά ψάρια.

Τα περισσότερα χέλια ζουν , σε ρηχά κυρίως νερά, χωμένα στην άμμο, τη λάσπη ή ανάμεσα σε βράχια. Τα περισσότερα χέλια είναι νυκτόβια και σπάνια παρατηρούνται.

Το είναι είδος που δεν αναπαράγεται σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Επισημαίνεται ότι στα ποτάμια, στις λίμνες και στις λοιπές υδάτινες λεκάνες της Ευρώπης παραμένει μόνο όσο είναι σε νεαρή ηλικία.

*Βδέλλες

Η βδέλλα (Hirudinea) είναι είδος σκουληκιού, το οποίο ζει σε έλη, σε λίμνες και στο νερό. Ανήκει στην οικογένεια των γναθοβδελλιδών και έχει σώμα πλατύ και ευέλικτο.

Το στόμα της διαθέτει τρεις σειρές από δόντια με τα οποία κολλά στο δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου και ρουφά αίμα, με το οποίο και τρέφεται. Το αίμα που ρουφάει μπορεί να είναι και 5 φορές περισσότερο από τον όγκο του σώματός της.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00