Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.
Εκατό Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ένας αιώνας μετά τον οριστικό κι αμετάκλητο ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου αλλά και της Θράκης από την πατρώα χιλιάδων ετών γή. Προγονική εστία, η γή των προγόνων και την γη των προγόνων του όπως κι αυτούς τους ίδιους τους προγόνους του <κλείνει> ο συγγραφέας μας στις 370 σελίδες της έρευνας του.
Σπάρτη Πισιδίας, ένα ακόμη βιβλίο- το τρίτο της σειράς ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ-, που μόλις κυκλοφόρησε ο Σταύρος Καπλάνογλου αφιερωμένο στους Μικρασιάτες Σπαρταλήδες προγόνους του .
Σπάρτη Πισιδίας: Σαφώς οι περισσότεροι δεν θα γνωρίζουν ούτε την Σπάρτη Μ.Ασίας ούτε την Πισιδία.
Πισιδία, περιοχή κάπου στα νοτιοδυτικά της Μ. Ασίας κατοικημένη από την παλαιολιθική εποχή με έντονη την παρουσία του Ελληνικού στοιχείου από τους αρχαίους χρόνους έως το μοιραίο για τον Ελληνισμό 1922. Η έρευνα του Στ. Κ., μας βοηθάει να την γνωρίσουμε εφόσον παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία, γωγραφία, πολιτισμό, θρησκεία και ανθρωπογεωγραφία της περιοχής από την αρχαιότητα έως το ’22.
Σπάρτη- τουρκικά Isparta-, η μεγαλύτερη πόλη της Πισιδίας. Το ίδιο όπως για την Πισιδία επαναλαμβάνεται και για τη Σπάρτη και γνωρίζουμε όλη της την ιστορία.
Σπάρτη ,αποικία ίσως Σπαρτιατών και γιατί όχι: Οι Δωριείς πέρασαν κι αυτοί στη Μ.Ασία ακολουθώντας το παράδειγμα των Ιώνων κλπ και δημιούργησαν αποικίες. Η Σπάρτη τοποθετημένη σε μία πανέμορφη περιοχή γνώρισε ακμή και παρακμή αλλά <πεισματικά> κράτησε το Ελληνικό από την αρχαιότητα χρώμα της μέχρι τις μέρες που οι κάτοικοι της έπρεπε να αποδεχτούν ή να αρνηθούν τον Οθωμανικό εκβιασμό <θα μείνετε εδώ σαν Μουσουλμάνοι ή φεύγετε>. Και ξεκινά η πορεία στο άγνωστο. Οι νεκροί τους, οι πρόγονοι τους μένουν πίσω κι οι ίδιοι ζωντανοί-νεκροί μετά από περιπετειώδη διαδρομή θα φτάσουν στην Ελλάδα για να βιώσουν τον Γολγοθά της επιβίωσης, αποδοχής και προσαρμογής σε μία ξένη κι άξενη νέα πατρίδα.
Η Σπάρτη αρχές του 20ου αιώνα με ακμαίο το Ελληνικό στοιχείο φημιζόταν για την καλλιέργεια του τριαντάφυλλου, την ταπητουργία της, τα χαλιά της. Ανεπτυγμένη παιδεία, εμπόριο κι ένας… σεισμός την τραυματίζει θανάσιμα το 1914. Κατόπιν -όπως στις περισσότερες πόλεις της Μ.Ασίας-
αρχίζει το τούρκικο μπουκοτάζ στο Ελληνικό εμπόριο, οι επιστρατεύσεις των ανδρών στα Αμελέ Ταμπουρού( Τάγματα εργασίας) κλπ. Κατόπιν η σφραγίδα τέλους…
Αξιοπρόσεκτα δύο κεφάλαια της ιστορικής αυτής έρευνας: Η αντιμετώπιση των προσφύγων της Σπάρτης από τους Έλληνες στα διάφορα μέρη που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα με εκτενή αναφορά στην Πάρο όπου θα εγκατασταθεί μία ομάδα Σπαρταλήδων κι εδώ είναι που κάνει την εμφάνιση του στο βιβλίο ένας νεαρός. ο μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης που έρχεται στην Πάρο σε πρώτη επαφή με πρόσφυγες. Διαβάστε το κεφάλαιο όπως και το δεύτερο με θεματική την προγονική οικογένεια του συγγραφέα. Συγκινεί, διδάκει, προβληματίζει.
…………………….
Ο συγγραφέας Σταύρος Παντελή Καπλάνογλου αρκετά αναγνωρίσιμος λόγω της πολυετούς ενασχόλησης του με την τηλεόραση ως παρουσιαστής εκπομπών είναι πτυχιούχος της Α. Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ , φοίτησε και στην Α. Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Δημοσιογράφος και συγγραφέας με αξιοπρόσεκτες μονογραφίες ασχολείται επί μακρόν με τον συνδικαλισμό και με θέματα της κοινωνίας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ
Τηλέφωνο : Σταύρος Π. Καπλανογλου 6973537517 & 2310417873
Μάρθα Καπλάνογλου 2461026668 & 6973547336
Email : 1oν FY KA <progonikos@gmail.com>
Σταύρος Παντελή Καπλάνογλου.
Σπάρτη Πισιδίας.
Εκδόσεις Μάρθα Στ. Καπλάνογλου / Πανόρμου 22 / Κοζάνη.
Για το mymoschato.gr
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.