398
ΜΑΪΟΣ 2025: ΣΙΑΤΙΣΤΑ: «Η Χώρα από το εξωκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου» Ένα από τα θέματα στο Ημερολόγιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής
Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΤΙΟ”
Οι παπαρούνες, ένα από τα πιο αγαπημένα ζωγραφικά θέματα του Κώστα Ντιό, δένουν αρμονικά με την πανοραμική θέα της Χώρας.
Η Σιάτιστα, αγκαλιάζεται από υψώματα όπου οι κάτοικοί της τον 18ο και 19ο αιώνα έκτισαν εκκλησίες, ταπεινές εξωτερικά, πλούσια διακοσμημένες εσωτερικά. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι δύο συνοικίες της, η Χώρα και η Γεράνεια ήταν σε απόσταση μεταξύ τους και ανάμεσα τους υπήρχε μόνο η εκκλησία του Αγίου Μηνά.
Η ανέγερση το 1888 του Τραμπαντζείου Γυμνασίου στη Χώρα, ήταν μια από τις αφορμές που τροφοδοτούσαν την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συνοικιών, αφήνοντας ωστόσο ζωντανή την κοινή τους ιστορική μνήμη.
Λάζαρος Κώτσικας