Μακαρονόπιτα χωρίς φύλλα από την Αχαΐα
Μακαρονόπιτα με λαχταριστή υφή και πλούσια αρώματα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται φορμαέλα Αραγονίας, αλλά είναι δυσεύρετο τυρί, γι’ αυτό το αντικαθιστούμε με μια πικάντικη γραβιέρα.
Υλικά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μακαρονόπιτα χωρίς φύλλα από την Αχαΐα, ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε το γάλα, τη μυζήθρα, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σκορπίζουμε στο ταψί το βούτυρο και προθερμαίνουμε το σκεύος, μέχρι το βούτυρο να κάψει και να τσιτσιρίσει (αυτό θα γίνει πριν προθερμανθεί ο φούρνος).
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο (φορώντας γάντι κουζίνας) και ρίχνουμε εκεί αμέσως τα μακαρόνια. Τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Περιχύνουμε με το μείγμα τυριών, σκορπίζουμε από πάνω τη φέτα και ανακατεύουμε τα υλικά απαλά.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία, ρόδινη κρούστα στην επιφάνεια.
- Σερβίρουμε τη μακαρονόπιτα ζεστή ή χλιαρή.