Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

ΜΕ ΠΟΣΑ ΜΗΝΙΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ; Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

0 comment 13 minutes read

 

 

Δυο αδέρφια μαλώνουν για τη μοιρασιά της κληρονομιάς του πατέρα τους. Ο ένας μένει στον τόπο του, ο άλλος έχει φύγει καιρό τώρα γιατί βρήκε δουλειά αλλού. Με τα χωράφια τα βρήκαν. Τα χαλάνε όταν φτάνουμε στο πατρικό σπίτι. Ένα σπίτι μικρό και παλιό σε μικρό οικόπεδο σε χωριό. Έχει τις σπαζοκεφαλιές της η υπόθεση. Δεν αφορούν σημερινό θέμα μας.

 

Με τα πολλά φτάσαμε πολύ κοντά σε μια λύση. Κανέναν δε συνέφερε η δικαστική διανομή, γιατί η αξία του σπιτιού είναι μικρή και τα δικαστικά έξοδα πολλά. Αφού όλοι μας είχαμε κουραστεί από τις γκρινιάρικες διαπραγματεύσεις και οι αποστάσεις είχαν γεφυρωθεί κάπως, πρότεινα στον αδελφό που έμεινε στον τόπο του να δώσει τόπο στην οργή, να δώσει κάτι παραπάνω για να λήξει το θέμα. Έκρινα ότι δεν άξιζε τον κόπο πλέον.

 

Τι ήθελα και το ´λεγα; Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου.

 

Ο πελάτης μου είπε “εγώ να δώσω τόπο στην οργή και να κάνω δυο μέτρα πίσω, αλλά ο αδελφός μου χρωστάει, στο χωριό δεν πολυέρχεται, κι αν το πουλήσει; σε τι γείτονα θα πέσω; κι αν μου κάνει τη ζωή μαύρη;”.

 

Του εξήγησα ότι εκ πρώτης όψεως σε χωριά είναι απίθανο ο συγχωριανός να αγοράσει τέτοιο οικόπεδο χωρίς τη συναίνεση όλης της οικογένειας. Μου απάντησε με ερώτηση: “οι έλληνες ναι, οι πακιστανοί όμως;”.

 

Είχε απόλυτο δίκιο. Ζήτησα χρόνο για να το ερευνήσω, πόσες πιθανότητες δηλαδή υπάρχουν να αγοράσουν το σπίτι οι λαθρομετανάστες.

 

Θυμάστε τη φωτογραφία “η οικογένεια Αχμέτ σας ευχαριστεί για όλα” (https://www.ksipnistere.com/2021/12/11x-400-4400.html);. Κατ’ αυτή η οικογένεια Αχμέτ , ως 11μελής, λαμβάνει ως επιδόματα  11×400=4.400 ευρώ το μήνα. Κυκλοφορούσε πολύ στο ίντερνετ τις περσινές γιορτές. Αναδημοσιεύθηκε πρόσφατα από την εφημερίδα Δημοκρατία (https://www.dimokratia.gr/apopseis/553750/mezedakia/). Πέρασε πάνω από χρόνος. Κανείς δε διέψευσε τα δεδομένα αυτά. Ίσως επειδή όλο αυτό τον καιρό ο φωστήρας Μηταράκης είναι απασχολημένος με άλλα θέματα, καθώς φροντίζει να ομορφύνει τη ζωή μας (https://www.lifo.gr/now/greece/o-notis-mitarakis-egine-hristoygenniatiki-mpala-se-ypiresia-toy-ypoyrgeioy-toy).

 

Παρένθεση. Για όσους από εσάς δεν έχουν πολυασχοληθεί με το ζήτημα των λαθρομεταναστών, ιδιαιτέρως χρήσιμα θα σας είναι αυτά τα άρθρα της Ελένης Παπαδοπούλου (https://www.newsbreak.gr/apopseis/350562/lathro-epidomata/, https://www.newsbreak.gr/apopseis/368560/moysoylmanopoiisi/, https://www.newsbreak.gr/apopseis/370516/telesidika/). Κλείνει η παρένθεση.

 

Στα μηνιάτικα πεντοχίλιαρα της οικογένειας Αχμέτ συνυπολογίστε ότι αυτά τους μένουν καθαρά. Για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ούτε λόγος. Κυρίως όμως τους έχει “ξεχασμένους” η εφορία κι η αστυνομία. Βγάζουν ένα σκασμό μαύρα λεφτά ακόμη κι αν δεν δουλέψουν καθόλου, που άλλωστε δεν το πολυσυνηθίζουν. Γιατί να ξοδέψουν από τα επιδόματα; Ρίξτε μια ματιά τι συμβαίνει γύρω σας…

 

Έτσι όμως φτιάχνουν κομπόδεμα.

 

Ταυτόχρονα τα σπίτια των ελλήνων βγαίνουν στον πλειστηριασμό από τα funds. Ρίξτε μια ματιά εδώ (https://aristatsis.wordpress.com/2022/12/08/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%85%ce%b2%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%89-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%b1-funds-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b1%cf%83-%cf%80%ce%b1/) και εδώ (https://aristatsis.wordpress.com/2022/11/29/%ce%be%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83/).

 

Για να μην στεναχωρεθούν οι φίλοι μας από το Πακιστάν, που θα τους μειωθεί το κομπόδεμα, αφού θα πρέπει να πληρώσουν στον πλειστηριασμό για να σας πάρουν τα σπίτια, βρήκε τη λύση ο τιτανοτεράστιος Κ. Χατζηδάκης. Για μια φορά ακόμα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

 

Εισήγε στη Βουλή προς συζήτηση νομοσχέδιο με τίτλο “Σπίτι μου”. Μπορείτε να το μελετήσετε (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/spitimou-eis.pdf).

 

Όσοι τους πέφτουν βαριές οι 115 σελίδες του νομοσχεδίου, δε χρειάζεται να ανησυχούν στο παραμικρό. Περίληψη από τον ίδιο το Χατζηδάκη (https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/97330/k-chatzidakis-oi-7-draseis-toy-programmatos-spiti-moy/). Αντιγράφω (οι επισημάνσεις δικές μου):

“«Η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια δεν είχε στεγαστική πολιτική. Με το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε -και που έχει διαφορετικούς πυλώνες και δράσεις- είναι η πρώτη φορά που γίνεται με συντεταγμένο τρόπο επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής που πηγαίνει πέρα από τα επιδόματα στέγασης». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο «Σπίτι μου» στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι οι δράσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο «δεν θα λύσουν πλήρως και άμεσα το ζήτημα της στέγης στην Ελλάδα, αποτελούν όμως μια καινούργια αρχή, ένα σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει και πάλι μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα απαντήσει κυρίως στις ανάγκες των νέων και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών και των νέων οικογενειών. Λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη αντιμετώπιση και του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Αυτό εξηγεί και γιατί τίθενται και κάποια όρια, διότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Δεν υπάρχουν δυνατότητες να καλύψουμε όλους όσοι θα είχαν ανάγκη. Έχουμε μετρήσει τις δυνατότητες που έχουμε είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους είτε από κινητοποίηση πόρων του ιδιωτικού τομέα και έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά το ευρύτερο πρόγραμμα, μέρος του οποίου είναι και το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα συζητείται. Το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δις. ευρώ και καλύπτει περί τους 137.000 δικαιούχους».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε τις κυριότερές δράσεις του Προγράμματος «Σπίτι μου» και συγκεκριμένα:

1. Άτοκα/Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών, τα οποία ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δίνονται με κριτήρια εισοδηματικά -με βάση το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης- «υπάρχουν όρια προς τα κάτω γιατί μιλάμε για δάνεια και πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης εγγύηση ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί, διότι αν πάμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δεν θα έχει πετύχει το πρόγραμμα». Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι με το πρόγραμμα αυτά δίνονται χαμηλότοκα δάνεια ανεξαρτήτως της πορείας των επιτοκίων. Τα επιτόκια θα είναι σταθερά το ¼ του επιτοκίου της αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό και τούτο διότι τα ¾ του δανείου θα χορηγούνται άτοκα από τη ΔΥΠΑ και μόνο το ¼ θα είναι έντοκο και με όρους αγοράς. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το κονδύλι για τα δάνεια είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει δυνατότητα διπλασιασμού των πόρων για να καλυφθούν περισσότεροι, εάν εκδηλωθεί αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα.

2. Πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πολύτεκνους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.), που βασίζεται στα κενά σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» (που λήγει στο τέλος του έτους), μέσω του οποίου νοικιάστηκαν από το Δημόσιο περισσότερες από 1.000 ιδιωτικές κατοικίες και διατέθηκαν για μετανάστες. Οι κατοικίες αυτές θα επισκευαστούν αν χρειάζεται με δαπάνες του Δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτους νέους.

3. Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ, ένας θεσμός που εφαρμόζεται σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία. Μέσω συμβάσεων παραχώρησης παραχωρούνται «λιμνάζοντα» ακίνητα της ΔΥΠΑ με διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο παραχωρησιούχος παίρνει τμήμα των διαμερισμάτων για δική του εκμετάλλευση και ένα άλλο τμήμα έως 60% αξιοποιείται για κοινωνικές κατοικίες. Τα σπίτια δίνονται με αποφάσεις της ΔΥΠΑ και κριτήρια διαφανή, Προβλέπεται επίλυσης και ο θεσμός του rent to own, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να γίνουν κύριοι των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο

4. Κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών, μια σημαντική δράση που δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξειδίκευση του μέτρου

5. Πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας

6. Αξιοποίηση ακινήτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

7. Πρόγραμμα Ανακαινίζω- Ενοικιάζω για κενά σπίτια

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε: «Εμείς φέρνουμε αυτές τις ρυθμίσεις, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάνουμε βήματα μπροστά. Η κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι θα λύσει το σύνολο των στεγαστικών προβλημάτων. Μακριά από εμάς τέτοιου είδους ικανότητες μάγων και ταχυδακτυλουργών. Με τον νομοσχέδιο αυτό όμως κάνουμε ένα βήμα μπροστά στη στεγαστική πολιτική, με στοχευμένες ρυθμίσεις που έχουν φιλολαϊκό και κοινωνικό πρόσημο»”.

 

Μια ιδέα την πήρατε. Επιδότηση για την απόκτηση πρώτης στέγης. Τα κριτήρια ηλικιακά (έως 39 ετών) και εισοδηματικά.

 

Κάτι “ξέχασε” να μας πει ο τιτανοτεράστιος. Ποια υπηκοότητα έχουν οι δικαιούχοι;

 

Ρίξτε μια ματιά στους δικαιούχους του προγράμματος, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου (οι επισημάνσεις δικές μου):

“Άρθρο 3 Αντικείμενο, σκοπός και δικαιούχοι του προγράμματος

1. Θεσπίζεται το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου», με το οποίο παρέχονται χαμηλότοκα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια προς τους δικαιούχους της παρ. 2 με σκοπό την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

2. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας (1) εκ των δύο (2) είναι ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, εφόσον: α) διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και β) δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

3. Οι συμβάσεις πίστωσης που καταρτίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» εξαιρούνται από τον ν. 4438/2016 (Α΄ 220)”.

 

Προσέξτε: “Άτομα”, όχι έλληνες πολίτες (αφήστε προς το παρόν στην άκρη το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο και τους πολίτες των χωρών της ΕΕ). Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Τα σπίτια σας στους πακιστανούς κι εσείς (από τα φορολογικά έσοδα του κράτους) θα πληρώνετε και την επιδότηση των πακιστανών.

 

Ίσως πεταχτούν κάποιοι πανίβλακες δικαιωματιστές να επιχειρηματολογήσουν περί ισότητας, ανθρωπιάς κι άλλες μπούρδες. Η μεγαλύτερη μορφή ανισότητας είναι η εξίσωση των ανίσων. Και ως προκρούστεια (https://www.hellenicaworld.com/Greece/Mythology/gr/Prokroustis.html) είναι πάντοτε εξόχως απάνθρωπη. Οι αυτόχθονες ιθαγενείς κάθε χώρας έχουν δικαιώματα στο κοινό ταμείο κι εν γένει σε όλα τα κοινά. Τα έχτισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι πρόγονοί τους. Αν ζητήσετε προνομοιακό εξοχικό στο Πακιστάν, ξέρετε τι θα σας δώσουν. Αμοιβαιότητα λέγεται αυτό. Δε θα κάνουμε μάθημα διεθνούς δικαίου. Αλλά μην την ξεχνάτε τη ρημάδα την αμοιβαιότητα. Τι θα συνέβαινε σε εσάς σε ανάλογη περίπτωση, αν βρισκόσαστε στη χώρα του λαθρομετανάστη; Έχετε αυτό το ερώτημα στο μυαλό σας και θα σας δίνει πάντα κι αυτόματα τη λύση.

 

Κι όσο για τα καλόπαιδα που βρίσκονται στην πρωτοπορία των δικαιωμάτων των κατατρεγμένων από το Πακιστάν, ρίξτε μια ματιά τι κάνουν στην προσωπική τους ζωή. Παίρνουν λαθρομετανάστες στο σπίτι τους; Τους δίνουν από το δικό τους εισόδημα ή από το δικό σας; Τιμή και δόξα στην Εύα Καϊλή που στάθηκε αφορμή να μάθουμε ότι η αδελφή της επιδοτούνταν για δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις (εντελώς ενδεικτικά https://www.ieidiseis.gr/ellada/176532/eya-kaili-vrethikan-dyo-mko-tis-aderfis-tis-desmeytikan-oi-logariasmoi-tous).

 

Ήταν τόση η πρεμούρα του Χατζηδάκη να κρύψει το νομικό ανοσιούργημά του που θέσπισε τόσο ευρέα κριτήρια που θεωρητικά κι ένας ισλανδός θα μπορεί να κάνει αίτηση για να αποκτήσει εξοχικό μπας και ζεστάνει λιγάκι το κοκκαλάκι του. Δεν πρόβλεψε καν η φορολογική δήλωση να έχει υποβληθεί στην Ελλάδα. Αλλά αφήστε το αυτό στην άκρη. Θα το καλύψουν στην πορεία. Αυτό ήταν μόνο για να αποκαλυφθεί και αποδειχθεί η πρεμούρα του Χατζηδάκη. Το βασικό ζήτημα είναι που θέλει να δώσει τα σπίτια σας στους πακιστανούς.

 

Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Πιο ζουμερή είναι η υπόλοιπη.

 

Τα funds που σας παίρνουν τα σπίτια με τους πλειστηριασμούς έχουν κι έξοδα. Οι διαδικασίες αυτές είναι πολυδάπανες. Ρωτήστε το συμβολαιογράφο σας. Θα σας κατατοπίσει. Αν το σπίτι δεν πουληθεί στον πρώτο πλειστηριασμό, ακολουθεί δεύτερος. Πάλι τα ίδια έξοδα και ούτω καθεξής. Αν δε βρεθεί πλειοδότης, το σπίτι το παίρνει το fund και θέλει κάπου να το δώσει για να πάρει πρώτα και πάνω απ’ όλα τα χρήματα που έδωσε για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και να τα ρίξει σε νέες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

 

Σ’ αυτό το σημείο εμφανίζεται ο ευεργέτης των πακιστανών και των funds, Χατζηδάκης, και δίνει τη λύση. Θα πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι. Ορίστε το προγραμμα “σπίτι μου”. Θα μπορούσε να το ονομάσει και Καμπούλ χάουζ.

 

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι αυτά σας “έπεσαν βαριά στο στομάχι”. Θέλετε το χρόνο σας για να “τα χωνέψετε”. Για την ακρίβεια σας χρειάζεται να περάσετε τα  5 στάδια του πένθους (https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/apoleia-penthos/5550-ta-5-stadia-tou-penthous.html). Αν στη ζωή σου συμβεί έντονα λυπηρό γεγονός, δεν τη γλιτώνεις. Αυτά τα 5 στάδια, θες γρήγορα, θες αργά, θα τα περάσεις. Μετά θα δεις πως θα πράξεις.

 

Και το πρώτο στάδιο είναι η άρνηση. “Όχι δε γίνεται, δε μπορεί, κάποιο λάθος υπάρχει” κι άλλα τέτοια”… Τα υπόλοιπα δείτε το στο παραπεμπόμενο άρθρο. Υπάρχουν και πολύ αναλυτικότερα στο ίντερνετ.

 

Κι αφού σας έκανα την καρδιά περιβόλι, προφανώς ρωτάτε τι προτείνω.

 

Είναι πρόωρο να σας πω. Προς το παρόν βλέπεπε μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του ψυχολογικού σοκ. Σας έπεσε κεραμίδα στο κεφάλι.

 

Μπορείτε όμως να αρχίσετε με απλά πράγματα.

 

Να μελετήσετε τη σεξουαλική ζωή αφγανών και πακιστανών. Δεν την κρύβουν. Ίσα ίσα το εντελώς αντίθετο, τη διαφημίζουν. Ούτε από περιέργεια ούτε ως κοινωνιολογική μελέτη. Από πλευράς υγειονομικής. Τόσο απλά.

 

Να κοιταχτείτε στον καθρέφτη και να αναρωτηθείτε “γιατί μου συμβαίνουν όλα αυτά;”. Κι ό,τι σας πει.

 

Να το πείτε και σε έναν άλλο. Δεν ξέρουμε τι θα σας πει. Καλό θα του κάνετε όμως, γιατί και το δικό του σπίτι το γλυκοκοιτάνε οι λαθρομετανάστες (το “λιγουρεύονται” που είπε και κάποιος άλλος), κι ας μη χρωστάει προς το παρόν ο συμπολίτης σας αυτός. Από το 2009 πέρασαν μόνο 13 χρόνια. Τότε στη συντριπτική πλειοψηφία από εσάς υπήρχε η παραμικρή ανησυχία ότι θα σας έπαιρναν τα σπίτια οι τράπεζες και θα τα έδιναν σε πακιστανούς;

 

Κάντε κι ένα “ταξίδι στο μέλλον”. Τι θα γίνει μόλις οι νέοι ιδιοκτήτες του (πρώην) σπιτιού σας στείλουν φωτογραφίες από το νέο τους ιδιόκτητο σπίτι στα φιλαράκια τους στην Καμπούλ, το Ισλαμαμπάντ και τη Μογκαντίσου;

 

 

 

ΥΓ. 1. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι ακόμη ασχολούνται με το τι πρότεινα στους πελάτες μου τελικά. Τους έδωσα να διαβάσουν αυτό το άρθρο. Έκρινα ότι δε χρειαζόταν κάτι άλλο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αξία του μεριδίου του καθενός από αυτούς δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από δύο μηνιάτικα της οικογένειας Αχμέτ. Κι αν συνεχίσουν να επιδοτούν την οικογένεια Αχμέτ, η αξία θα πέσει ακόμα περισσότερο.

 

ΥΓ. 2. Αν κάποιος από τους υπουργούς Χατζηδάκη και Μηταράκη θελήσει να διαψεύσει ή να σχολιάσει κάτι, εγώ θα το δημοσιεύσω άμεσα. Λίγο δύσκολο όμως, μιας κι είναι απασχολημένοι. Ο ένας φτιάχνει χριστουγενιάτικα στολίδια κι ο άλλος κάνει γαργάρα τις υποκλοπές…

 

ΥΓ. 3. Κάποιοι θα θεωρήσουν υπερβολικό το συμπέρασμά μου ότι το κράτος μας αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους αυτόχθονες. Απλό παράδειγμα. Το άρθρο 16 του νόμου 4783/2021 ρυθμίζει την περίπτωση μετάκλησης αλλοδαπού για αγροτικές εργασίες στη χώρα μας. Με ποια διαδικασία δηλαδή έλληνας εργοδότης καλεί αλλοδαπό για να εργαστεί από τρεις έως έξι μήνες στα χωράφια. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση κατάλληλου καταλύματος. Για έλληνα εργαζόμενο ποιος εργοδότης υποχρεώνεται να του βρει σπίτι για να μπορεί να τον προσλάβει;

Αυτό είναι ένα μικρό, ουσιαστικά ασήμαντο παράδειγμα. Κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό. Δείτε τι συμβαίνει με την αστυνομία και το εξώφθαλμο λαθρεμπόριο των λαθρομεταναστών και θα τα έχετε αντιληφθεί όλα.

 

 

 

Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00