Είναι γεγονός πως ο πληθωρισμός καλπάζει. Οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύονται ατελέσφορες και ανεπαρκείς. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται συνεχώς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Οι υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας για «ευημερία», θρυμματίζονται μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται για μεγάλα και κυρίως τα πιο ευάλωτα, τμήματα της κοινωνίας μας.
Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν διαχέονται δίκαια στην κοινωνία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην οδηγούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Μόνο το 6,9% των πολιτών αύξησε το εισόδημά του μέσα στο 2021 και στον αντίποδα ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει ρεκόρ με το Υπουργείο Οικονομικών να μιλάει για 10% αύξηση το 2022.
Ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται, απειλώντας 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας. 1,8 εκατομμύρια Έλληνες στερούνται βασικών αγαθών για την διαβίωση τους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνουν ραγδαία (6 δισεκατομμύρια και 2 δισεκατομμύρια αντίστοιχα σε 9 μήνες).
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίζεται πως διέθεσε 56 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Αλλά πως διατέθηκαν αυτοί οι πόροι και ποια ήταν η αποτελεσματικότητά τους;
Αναθεματίζουν, επισήμως, τον πληθωρισμό αλλά σε αυτόν στηρίζεται η «ανάπτυξη» που διαφημίζουν γιατί, είναι ο πληθωρισμός που αυξάνει ονομαστικά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και μειώνεται έτσι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.
Δεν έχουμε ποιοτική αύξηση του ΑΕΠ και στην πραγματικότητα το χρέος αυξάνεται.
Όλο αυτό το διάστημα της κρίσης το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν έμεινε στην κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά κατέθεσε τις δικές του στοχευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής είναι:
· Η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα σε συνδιασμό με την παραμονή του υπερμειωμένου συντελεστή στην πρόνοια για τα βρεφικά είδη 2ον)
· Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας: Με απόφαση σε εθνικό επίπεδο ώστε να αναλάβουν και οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων. Ιδιαίτερα όταν οι προσπάθειες για ένα ανάλογο ευρωπαϊκό μέτρο καταλήγουν ως φαίνεται σε φιάσκο.
· Στήριξη-και ενίσχυση- της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά.
Να αξιοποιηθεί η μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα καρτέλ στα καύσιμα.
· Ενεργειακή δημοκρατία για την απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια.
Ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας ώστε μαζί με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο να είναι ουσιαστικά δυνατή η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, ώστε να καταστούν «αυτοπαραγωγοί» ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος ενέργειας.
· Προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών στην στέγη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Με αυτό τον τρόπο να μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού, και ο καταναλωτής να είναι και παραγωγός, δημιουργώντας και μία νέα κουλτούρα εξοικονόμησης.
· Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων: Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
· Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό για όλους τους συνταξιούχους
· Μειωμένο ενιαίο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
· Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας-ενίσχυση της φοιτητικής στέγης: Δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Θα προκύψουν μέσω της κατασκευής νέων και της ανακατασκευής παλαιών κατοικιών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και λιμνάζοντες πόρους του πρώην ΟΕΚ..
· Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
· Προστασία της πρώτης κατοικίας και των αδύναμων δανειοληπτών