Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΜΒΛΥΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ YΠΕΡΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΔΕΛΤΑ

0 comment 6 minutes read

Παρόλο που ένας ανεμβολίαστος συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες – σε σχέση με έναν εμβολιασμένο – να αρρωστήσει βαριά, να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει, η εμπειρία του Ισραήλ δείχνει ότι ακόμη και οι καλύτερα εμβολιασμένες χώρες μπορεί να έχουν απρόσμενες δυσκολίες με την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Μάλιστα, όσοι ζουν σε μια Πολιτεία των ΗΠΑ με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού (όπως και στη χώρα μας), έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και περισσότερες από 5 φορές πιθανότητες να πεθάνουν.
Γνωρίζουμε ότι τόσο η φυσική μόλυνση όσο και ο εμβολιασμός προκαλούν διαρκή παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Αλλά η διάρκεια της απόκρισης των αντισωμάτων είναι μόνο μία πτυχή της προστασίας. Το εύρος έχει επίσης σημασία. Μια ιδανική απόκριση αντισωμάτων περιλαμβάνει ένα ποικίλο σύνολο αντισωμάτων με την ευελιξία να αναγνωρίζουν πολλές ελαφρώς διαφορετικές αναδυόμενες παραλλαγές του ιού. Ακόμα κι αν λίγα αντισώματα χάσουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν μια νέα ιική παραλλαγή, άλλα αντισώματα στο οπλοστάσιο θα πρέπει να παραμείνουν ικανά να την εξουδετερώσουν.
Για να διερευνήσουν το θέμα, ερευνητές δοκίμασαν αντισώματα έναντι τεσσάρων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία: Άλφα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βήτα, που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, Γάμα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία και Δ, που εμφανίστηκε στην Ινδία. Δώδεκα από τα 13 αντισώματα αναγνώρισαν τις παραλλαγές Α και Δ, οκτώ αναγνώρισαν και τις τέσσερις παραλλαγές και το ένα δεν κατάφερε να αναγνωρίσει καμία από τις τέσσερις παραλλαγές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι πέντε από τα 13 αντισώματα εξουδετέρωσαν το αρχικό στέλεχος, που εμφανίστηκε στην Κίνα. Όταν δοκίμασαν τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των νέων παραλλαγών, και τα πέντε αντισώματα εξουδετέρωσαν την παραλλαγή Δ, τρία εξουδετέρωσαν την Α και τη Δ και μόνο ένα εξουδετέρωσε και τις τέσσερις παραλλαγές. Συμπέρασμα, μπροστά στον εμβολιασμό, η παραλλαγή Δ είναι σχετικά ένας αδύναμος ιός, αλλά δυστυχώς έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα άλλα τρία στελέχη. Η μεταδοτικότητά της είναι 100% μεγαλύτερη σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Πέρα από αυτό το γεγονός, η ανησυχητική εξάπλωση της παραλλαγής Δ τροφοδοτείται από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση από ανθρώπους που αισθάνονται καλά. Ειδικότερα, οι άνθρωποι που μολύνονται με την παραλλαγή Δ αρχίζουν να έχουν συμπτώματα 5,8 ημέρες μετά τη μόλυνση, περίπου 2 ημέρες αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA. Τα άτομα δηλ που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δ του SARS-CoV-2 είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό για δύο επιπλέον ημέρες πριν αναπτύξουν συμπτώματα από ό, τι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με παλαιότερες εκδοχές ου κορωνοϊού (https://www.nature.com/articles/d41586-021-02259-2). Γι’ αυτό βλέπουμε ότι και στη χώρα μας η συχνότητα της παραλλαγής Δέλτα ξεπέρασε το 91%!! Τέλος, ένας φορέας της παραλλαγής μολύνει από 5-8 άτομα, σε αντίθεση με τα 2-3 που μολύνουν άλλες παραλλαγές του ιού.
Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζεται από τα πραγματικά στοιχεία στο Ισραήλ. Μέχρι τις 15 Αυγούστου, 514 Ισραηλινοί νοσηλεύτηκαν με σοβαρά συμπτώματα COVID-19, αύξηση 31% από τα περιστατικά που είχαν σημειωθεί πριν 4 ημέρες νωρίτερα. Από αυτά ποσοστό 59% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Από τους εμβολιασμένους, ποσοστό 87% ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας των 60 ετών. Παρόμοια στις ΗΠΑ, ένα στα πέντε άτομα που μολύνονται πλέον είναι εμβολιασμένοι. Επιπρόσθετα, o ρυθμός των νοσηλειών Covid-19 αυξάνεται σημαντικά στις ΗΠΑ, με τα ποσοστά για παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών να έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Μάλιστα, όσοι ζουν σε μια Πολιτεία με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού (όπως και στη χώρα μας, μια και βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στη 13η θέση), έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και περισσότερες από 5 φορές πιθανότητες να πεθάνουν (Βλέπε εικόνα 2)
Επιπρόσθετα, τα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται με την παραλλαγή Δ του ιού SARS-CoV-2 μπορούν να μολύνουν άλλα άτομα. Τέλος, σε δημοσίευμα διαπιστώθηκε ότι η προστασία έναντι της Covid-19 μειώνεται σε αναλογία με το πόσο καιρός έχει περάσει από τότε που κάποιος εμβολιάστηκε: όσοι π.χ. εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2021, έχουν κατά μέσο όρο περίπου 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, η προστασία από τη μόλυνση από τον COVID-19 τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 μειώθηκε αναλογικά με το χρονικό διάστημα από τότε που ένα άτομο εμβολιάστηκε στο Ισραήλ. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν την εντυπωσιακή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και παράλληλα επιβεβαιώνει ότι η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΜΒΛΥΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ YΠΕΡΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΔΕΛΤΑ. Η λύση πλέον είναι ορατή. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής από όλους. Επιπρόσθετα, η χορήγηση Τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στα ευπαθή άτομα (μετά παρέλευση 8 μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό που αποφάσισαν ήδη οι ΗΠΑ, και υλοποιεί το Ισραήλ σε εμβολιασμένα άτομα ηλικίας πάνω των 50 ετών. Φρόνιμο θα ήταν ο εμβολιασμός να γίνει με το νέο τροποποιημένο εμβόλιο της Pfizer που καλύπτει όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού που προκαλούν ανησυχία. Υπέβαλλε αίτηση έγκρισης στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ (17/8/2021).
Έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι η τρίτη δόση αυξάνει άμεσα τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού, ενισχύοντας την πρώτη γραμμή άμυνας στη μύτη και στο λαιμό, δυσκολεύοντας τον ιό να δημιουργήσει «προγεφύρωμα». Μάλιστα, οι άνω των 60 ετών που κάνουν ενισχυτική δόση, έχουν μισές πιθανότητες, σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
ΠΡΟΤΑΣΗ. Πρέπει και η χώρα μας να αποφασίσει την ενισχυτική δόση, τουλάχιστον για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω, εφόσον συμπληρώσουν 8 μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό. Παρόλα αυτά, η ενέργεια αυτή απλώς θα αμβλύνει το πρόβλημα. Γι’ αυτό, κρίνεται κρίσιμο να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει καν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση (που είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια στη χώρα μας), καθώς επίσης κρίνεται αναγκαίο να επιστρέψει η ευρεία χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Τέλος, τα μέσα πειθούς έχουν μάλλον εξαντληθεί. Ο χρόνος χαλάρωσης του καλοκαιριού τελειώνει σε μερικές ημέρες. Καιρός είναι η Κυβέρνηση να σκεφτεί να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες για να μην επιβεβαιωθεί η προειδοποίηση του Καθηγητή Τζανάκη, ότι η Κρήτη (ίσως και όλη η χώρα) θα γίνει Μπέργκαμο, αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και συμπεριφορά με δραματικές επιπτώσεις (για Τρίτη χρονιά) στη υγεία των συμπολιτών μας και την χειμαζόμενη οικονομία.
*Aaron J. Schmitz, et al. A vaccine-induced public antibody protects against SARS-CoV-2 and emerging variants. Immunity, 2021; DOI: 10.1016/j.immuni.2021.08.013
Cite This Page:
** A grim warning from Israel: Vaccination blunts, but does not defeat Delta https://www.sciencemag.org/…/grim-warning-israel…, 16/8/2021
***How do vaccinated people spread Delta? What the science says, https://www.nature.com/articles/d41586-021-02187-1

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00