Όταν οι μακεδονομάχοι έδιναν τον υπέρ πάντων επικό αγώνα τους, γνώριζαν ότι συνθήκες δεν θα ήταν καθόλου ευνοϊκές. Τα δύσκολα ορεινά εδάφη και οι απομακρυσμένες περιοχές, οι δυσκολίες στον εφοδιασμό και στις επικοινωνίες, η υποκριτική αδιαφορία ή και εχθρότητα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, η τρομοκρατία των Βουλγάρων κομιτατζήδων και οι πανταχού παρόντες Τούρκοι θα ήταν αρκετά για να αποθαρρύνουν τον οποιονδήποτε.
Όχι όμως αυτούς που με ξεκάθαρη επίγνωση των κινδύνων δεν δίστασαν ακόμα και να θυσιάσουν τη ζωή τους στον ύψιστο σκοπό της εθνικής ελευθερίας. Η ιστορική αποτίμηση του Μακεδονικού Αγώνα κατατάσσει τους μακεδονομάχους αγωνιστές στις τάξεις των ηρώων και των μαρτύρων του έθνους, τονίζοντας την πολεμική αρετή των Ελλήνων. Έτσι ο Μακεδονικός Αγώνας δεν είναι ένα ιστορικό απολίθωμα ενός μακρινού αλλά ένδοξου παρελθόντος αλλά ένα ζωντανό απτό παράδειγμα ηρωικής στάσης ζωής, πολύ επίκαιρο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο φετινός εορτασμός του, συμπίπτει με μια δύσκολή συγκυρία για την πατρίδα μας με συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Συγχαρητήρια
στους διοργανωτές και όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και στην φιλόλογο κα Άννα Τανή για τον εξαιρετικό της λόγο.
Όμως κάθε φορά που βρισκόμαστε στο μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στο Μπουρινο τιμούμε και τη μνήμη του Δασκάλου Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου, που αφιέρωσε τη ζωή του και την ψυχή του για του μουσείο αυτό καθώς και για το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, διασώζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Κατερίνα Δαδαμόγια