Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή η ανακοίνωση εγείρει ερωτήματα, καθώς ήδη υπάρχουν δύο υγειονομικοί χάρτες από προηγούμενες περιφερειακές αρχές, του Άρη Παπαδόπουλου και του Θεόδωρου Καρυπίδη.
Η ανάπτυξη-σύνταξη ενός νέου υγειονομικού χάρτη είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, και προκαλεί απορία, γιατί η Περιφέρεια δεν στηρίζεται στους ήδη υπάρχοντες χάρτες. Αυτές οι προϋπάρχουσες μελέτες περιέχουν αρκετά δομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν, να ενημερωθούν και να επικαιροποιηθούν.
Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, εν προκειμένω η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, καλούνται να απαντήσουν, γιατί δεν επιλέγεται η οικονομικά αποδοτικότερη λύση της αξιοποίησης των προηγούμενων χαρτών. Η ενίσχυση και αναβάθμιση των υφιστάμενων δεδομένων θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και να επιταχύνει τη διαδικασία σύνταξης και εφαρμογής του υγειονομικού σχεδίου.
Η τοπική κοινωνία, οι υγειονομικοί φορείς και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δικαιούνται να γνωρίζουν τους λόγους πίσω από την απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου χάρτη, αντί της επικαιροποίησης των ήδη υπαρχόντων. Σε καιρούς που οι δημόσιοι πόροι πρέπει να διαχειρίζονται με σύνεση, η λήψη τεκμηριωμένων και ορθολογικών αποφάσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Επιβεβλημένη πλέον φαντάζει η αξιοποίηση των προϋπαρχουσών μελετών, με την προσθήκη βέβαια τωρινών δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, αν θέλουμε να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα και να υπερασπιζόμαστε τη διαφάνεια στη διαχείρισή του.
Είναι γνωστό πως ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το γνώμονα προγραμματισμού και άσκησης δημόσιας υγείας, που εμπεριέχει τη διαρκή συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, όσον αφορά το επίπεδο υγείας σε κάθε περιφέρεια της χώρας, τη νοσηρότητα και τις ανάγκες υγείας, την αξιολόγηση των αναγκών για τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, καθώς επίσης αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των πρωτοβάθμιων και νοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας, αλλά και υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
Άραγε, πόσο, πόσα απ’ αυτά τα δεδομένα και πώς άλλαξαν, από τότε μέχρι τώρα, στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, ώστε να μιλάμε σήμερα για ένα νέο υγειονομικό χάρτη στην περιφέρειά μας;!
Ο πλαγιοκόπος