Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Νίκος Δόικος έφυγε! Μεγάλη απώλεια! Η Καστοριά, η Δυτική Μακεδονία και το Πατριωτικό και Δημοκρατικό κίνημα χάνουν έναν ξεχωριστό άνθρωπο

0 comment 3 minutes read

Ο Νίκος Δόικος έφυγε!
Μεγάλη απώλεια!
Η Καστοριά, η Δυτική Μακεδονία και το Πατριωτικό και Δημοκρατικό κίνημα χάνουν έναν ξεχωριστό άνθρωπο, έναν σημαντικό διανοούμενο, μια ξεχωριστή προσωπικότητα.
Η Ελληνική Περιφέρεια χάνει έναν ευφυή επιστήμονα, έναν τολμηρό και σύγχρονο οραματιστή, έναν καινοτόμο και ταυτόχρονα εφαρμοσμένο μελετητή.
Άνθρωπος αξιών, αρχών, αναπτυξιακών σχεδίων. Οι τοπικές ίντριγκες και οι ατομικιστικοί καιροσκοπισμοί στάθηκαν εμπόδιο στην αξιοποίησή του, στερώντας τον Τόπο από τον προοδευτικό του ρεαλισμό, από άλματα σε πολλούς τομείς (στην πόλη, στο νομό, στην περιφέρεια, στην ανάπτυξη, στις τέχνες).
Τα γράμματα χάνουν έναν εμπνευσμένο λόγιο ήθους, σκέψης και Προόδου.
Φίλος, σε δύσκολες περιόδους ο Νίκος, συναγωνιστής από την περίοδο της Δικτατορίας.
Συνεργάτης στην προσπάθεια του “Διαύλου”, που την πίστευε και τη στήριξε, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση του.
Σπουδαίος Έλληνας αρχιτέκτονας & πολεοδόμος με πλούσιο και πρωτοποριακό έργο.
Ο πατέρας του, Βασίλης Δόικος, έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1940-44 και είναι ο συνθέτης του Ύμνου της ΕΠΟΝ.
Τελείωσε το St. Paul’s Prep-School στο Carden City του Long Island (Λονγκ Αϊλαντ) και σπούδασε υπότροφος τού School of Engineering στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Οικονομίας στο School of General Studies τού ίδιου πανεπιστημίου .
Πρωτοστάτησε στην φοιτητική εξέγερση του Μάη του ΄68 στο Κολούμπια ως μέλος της φοιτητικής οργάνωσης «Students for a Democratic Society» και συνελήφθη από την αστυνομία τής Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η υποτροφία του. Επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη το 1969,συνέχισε και αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτονικής τής Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ..
Στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθη, κρατήθηκε και βασανίστηκε με αφορμή την σύσταση των Τοπικών Φοιτητικών Συλλόγων, ως πρόεδρος του Συλλόγου Θρακομακεδόνων Φοιτητών. Μια μαζική δυναμική φοιτητική οργάνωση στην οποία συμμετείχαμε από κοινού. Κατά την εξέγερση τού Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης το Νοέμβρη του 1973, συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
Στα πρακτικά της Δίκης των βασανιστών τού 1976, καταγράφεται ο ομαδικός ξυλοδαρμός του και η φάλαγγα από βασανιστές της Ασφάλειας γιατί θεωρούνταν εγκέφαλος παράνομης Ομάδας του ”Ρήγα Φεραίου”. Επρόκειτο για την ομάδα «ΑΓΩΝΑΣ» του Ρήγα Φεραίου που συνεργάζονταν με την αντίστοιχη ομάδα του Παρισιού , με σύνδεσμο τον Άγγελο Ελεφάντη, σε συντονισμό με τον φίλο και σύντροφο του Δόικου, τον αξέχαστο, κοινό μας φίλο, Θωμά Βασιλειάδη .
Η ”ομάδα του Δόικου” έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, στην διακίνηση παράνομου υλικού και την οργάνωση δολιοφθορών χωρίς ποτέ να συλληφθεί, μέχρι την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Συνιδρυτής και αρχισυντάκτης της πολιτικής επιθεώρησης ”Αγώνας”, η οποία είχε ρόλο στα πολιτικά και πολιτισμικά πράγματα τής Θεσσαλονίκης τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Για την συνεισφορά του στην διάσωση , αποκατάσταση και ανάδειξη εκκλησιαστικών και αστικών μνημείων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τού απένειμε το Οφφίκιον του Άρχοντος Μαΐστορος το 2008.
Έχει εκδώσει δοκίμια και ποιητικές συλλογές (”Καλοκαίρι και Καστοριά”, ”Οι αδέσποτοι”, ”Επιστροφή στον 21ο αιώνα”, ”Τρίστιχα”, ”Αριστερά της ¨Αριστεράς¨”, ”Ρανίδες ύδατος κι αίματος”, ”Γενιά του Νοέμβρη”, ”Ανάριθμος δρόμος” κ.α.).
Το 2012 τιμήθηκε με το πανελλήνιο βραβείο δοκιμίου πολιτικού και κοινωνικού στοχασμού “Παναγιώτης Φωτέας” για το βιβλίο του “Μετά τη βαρβαρότητα” (εκδ. Καστανιώτης).
Συλλογές του έχουν βραβευθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς λογοτεχνικών περιοδικών.
Το 2018 ανθολογήθηκε σε ειδική έκδοση της Federazione Unitaria Italiana Scrittori με τον τίτλο Pegaso Greco.
Το 2019 βραβεύτηκε στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος του Αθηναϊκού Περιοδικού “Το Κοράλλι” και διήγημα του συμπεριλήφθηκε στην συλλεκτική έκδοση “26 Βραβευμένα Διηγήματα” – “Πρώτος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος”.
Μελέτες και μονογραφίες του έχουν εκδοθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και δημοσιεύθηκαν στον εβδομαδιαίο και περιοδικό Τύπο .
Εγκάρδια συλλυπητήρια στους δικούς του!…
Μνήμη, Τιμή και Παράδειγμα!!
Καλό κατευόδιο, Φίλε!!

 

Ελευθέριος Τζιόλας

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00