Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο «Ρομπέν των Δασών» και ο κατώτατος μισθός

0 comment 2 minutes read

Η κυβερνητική ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού (ΚΜ) και ημερομισθίου δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στο τοπίο των αμοιβών.

Παρά το γεγονός ότι, σε συνθήκες ακρίβειας, κάθε μισθολογική αναπροσαρμογή είναι καλοδεχούμενη, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτή αφορά μόλις σε 600.000 περίπου εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Επίσης θα επηρεαστούν και αρκετά επιδόματα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που ήδη λαμβάνουν αποδοχές υψηλότερες από το νέο ΚΜ, δεν θα επηρεαστούν μισθολογικά, παρά μόνο αν η απόφαση προκαλέσει παράπλευρες επιδράσεις στις επιχειρησιακές συμβάσεις ή ατομικές συμφωνίες εργοδότη – εργαζόμενου. Οι ελάχιστες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, που υπάρχουν, ελάχιστα θα επηρεαστούν. Οι κλαδικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις αρχίζουν να θυμίζουν μία ξεχασμένη πρακτική.

Το κράτος ανέλαβε το 2012 -σε έκτακτες συνθήκες είναι αλήθεια- την αρμοδιότητα καθορισμού του ΚΜ. Μετά το τέλος του μνημονίων θα έπρεπε αυτή να αποδοθεί, εκ νέου, στους κοινωνικούς εταίρους διαμέσου συνομολόγησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο, διατήρησε το αποκλειστικό προνόμιο για καθορισμό του ΚΜ. Οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες είχαν στερήσει, για αρκετά χρόνια, από τις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να δίνει παροχές σε χρήμα στους εργαζόμενους.

Με το προνόμιο προσδιορισμού του ΚΜ, το Κράτος μπορεί -πλέον- ως νέος «Ρομπέν των Δασών» να ασκεί εισοδηματική πολιτική στον Ιδιωτικό τομέα από την τσέπη των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων.

Το πολιτικό σύστημα ωφελείται, επίσης, γιατί δύναται να απασχολεί τα ΜΜΕ με το θέμα για πολύ καιρό: το τελευταίο τρίμηνο, μάλλον, δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα, που κάποιο ΜΜΕ δεν δημοσιεύει δήλωση ή πρόβλεψη για την επικείμενη αναπροσαρμογή του ΚΜ.

Επιπλέον, στις νέες συνθήκες οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι οφείλουν την αύξηση της αμοιβής τους, όχι στους εργοδότες και τους συνδικαλιστές που συμφωνούν μια μεταβολή, αλλά στο «Κράτος-Πατερούλη».

Ο «σιδηρούς νόμος» για την καταλυτική παρουσία του Κράτους συνιστά μια ακλόνητη σταθερά στο ελληνικό σύστημα εργασιακών σχέσεων.

Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00