Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας

0 comment 3 minutes read

Στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών συλλόγων

Μέλη της Ομοσπονδίας των Ελληνικών συλλόγων της Ουκρανίας

Έξω από τη Μαριούπολη το μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στο Β.΄Παγκόσμιο Πόλεμο1943-1945

Ποσφέρω στη Πρόεδρο χάλκινο πιάτο με το Καμπαναριό της Κοζάνης

 

Παρακολουθώ με ανησυχία τα γεγονότα που αναφέρονται στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και φέρνω στη μνήμη μου τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, που απέχει 60 χλμ από τα ρωσικά σύνορα, στην οποία ζούνε Έλληνες . Ήδη από το 500 π.Χ. εγκαταστάθηκαν Έλληνες στην Αζοφική θάλασσα, προερχόμενοι από τη Μίλητο της Μικράς Ασίας, όπως μου έχει πει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Πετσατζή-Προτσένκο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, και μέλος του «Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού» με πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό Α. Άθενς, που βοήθησε πολύ τους Έλληνες της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Η πρόεδρος προσέφερε πολλά στον Ελληνισμό της Ουκρανίας και στο κράτος της Ουκρανίας, που την έχει τιμήσει για το έργο της. Η Ομοσπονδία, συγκροτημένη από 27 σωματεία Ελλήνων από 27  πόλεις της Ουκρανίας, έχει 130 χιλιάδες μέλη, ενώ και οι Έλληνες είναι περίπου 300 χιλιάδες. Μάλιστα, έχουν έμβλημα την «Αργώ» του θρυλικού Ιάσονα. Είχα παρευρεθεί παλαιότερα σε συνέδριο της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μαριούπολη, έδρα της Ομοσπονδίας, κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου. Τότε τους είχα μεταφέρει και μεγάλη ποσότητα γραφικής ύλης,2000 μολύβια, δέκα μεγάλες ελληνικές σημαίες και 500 μικρές, που τις χρησιμοποιούν στις εκδηλώσεις που κάνουν. Επίσης, 10 λεξικά Ρωσο-Ελληνικά και Ελληνο-Ρωσικά, καθώς και μαγνητόφωνο για τα σχολεία που λειτουργούν στη Μαριούπολη και στο Ντονέτσκ, για ένα σύνολο με 4.000 μαθητών. Η Ομοσπονδία των Ελλήνων της Ουκρανίας με τίμησε, αναγορεύοντάς με επίτιμο μέλος της.

Γύρω από τη Μαριούπολη υπάρχουν 27 χωριά, που κατοικούνται μόνο από Έλληνες, ενώ στην Κριμαία 17 χωριά με Έλληνες κατοίκους. Να θυμίσω ότι στην Κριμαία, στην Πόλη Γιάλτα-Αιγιαλός το Ελληνικό όνομα , παλιά Ελληνική πόλη, έγινε η διάσκεψη των Ηγετών  των τριών    μεγάλων δυνάμεων: Ρούσβελτ,  Στάλιν  και Τσώρτσιλ το 1945.     Έξω από την Μαριούπολη είναι κατασκευασμένο μνημείο για τους Έλληνες που έπεσαν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ονομάστηκαν «ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης». Οι Έλληνες της Ουκρανίας έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους Ουκρανούς, που αγαπούν τους Έλληνες. Άλλωστε, από το τέλος του 18ου αιώνα η Οδησσός ήταν η πόλη των Ελλήνων. Μάλιστα, η πόλη είχε Δήμαρχο Έλληνα, τον Μαρασλή, ο οποίος έκανε πολλά έργα, ενώ εκεί ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία το1818. Στην Οδησσό έδρασε  και ο δικός μας , αγωνιστής του 1821 και Λόγιος Γ. Λασσάνης. Τέλος, πλούσιοι από το Φανάρι είχαν εγκατασταθεί στην Οδησσό. Ο Ελληνισμός της διασποράς προσέφερε πολλά στην Ουκρανία και οι Έλληνες της Ουκρανίας θεωρούσαν τη χώρα και δική τους ως ελεύθερο κράτος. Είθε να πάνε όλα καλά και η διαμάχη γύρω από την Ουκρανία να έχει ειρηνική έκβαση.

Γιάννης  Κορκάς

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00