Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025

Οι Ουρούμ και η παράξενη πορεία του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο. Ιστορικό,γεωγραφικό εύρος των Ρωμιών στον Εύξεινο Πόντο

0 comment 3 minutes read

Οι Ουρούμ και η παράξενη πορεία του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο. Ιστορικό, γεωγραφικό εύρος των Ρωμιών στον Εύξεινο Πόντο

-Οι Ουρούμ (Urum) στην 1η φωτο, είναι μικρή τουρκόφωνη ελληνική μειονότητα.”Ξεστρατισμενη Περιπολος” του Ελληνισμού!!
-Είναι ένας πληθυσμός ελληνικής καταγωγής, ο οποίος σε ευρύτερη έννοια κατοικεί κυρίως στη Νότια-Γεωργία,όπως στη περιφέρεια της Τσάλκας, στην Ουκρανία, κυρίως στην Κριμαία και τη Μαριούπολη,στην Τουρκία(στις πόλεις Τραπεζούντα, Κερασούντα, Ερζερούμ, Καρς), στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.Ονομάζονται οι Ουρούμ Ρωμιοί και είναι ευρύς όρος που ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί για τον ορισμό χριστιανών λαών πολιτών της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας. Οι Ουρούμ υιοθέτησαν την Τουρκική γλώσσα κατά διάφορες περιόδους μετά την πτώση του Βυζαντίου (κάποτε οικειοθελώς, άλλοτε με τη βία), παρέμειναν όμως Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης πολλοί Ουρούμ μετανάστευσαν στην Ελλάδα,σε μεγάλο βαθμό,ως ρωσοπόντιοι,γενικά! Στη σύγχρονη εθνογραφία, ο όρος αυτός ισχύει μόνο για τον τουρκόφωνο ελληνικό πληθυσμό. Ο όρος Ουρούμ προέρχεται από την αραβική λέξη(Ρουμ), που σημαίνει Ρωμαίος.
-Οι Ουρούμ σε όλη την ιστορία τους αντιπροσώπευαν μια απομονωμένη πολιτιστική ομάδα και σπάνια ζούσαν σε πόλεις που κατοικούνταν από τους Ρωμιούς, παρά την κοινή ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μαζί τους. Ο Τουρκολόγος Νικολάι Μπασκάκοφ εκτιμά ότι μέχρι το 1969, οι 60.000 άνθρωποι μιλούσαν την Ουρουμική ως μητρική γλώσσα!
-Οι Ουρούμ στην πλειοψηφία τους έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα, βυζαντινά και λίγα με ξενική προέλευση, κυρίως ρωσική. Τα επώνυμα όμως, ιδίως οι καταλήξεις είχαν τροποποιηθεί με την εγκατάσταση τους σ’ αυτήν την περιοχή με συνοπτικές διαδικασίες. Οι περισσότεροι Ουρούμ κράτησαν τα επώνυμα και η μόνη αλλαγή έγινε με την προσθήκη της κατάληξης -εφ και -οφ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός του εκρωσισμού των κάτοικων που επιχειρήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία και της ευκολότερης ενσωμάτωσης τους στην καινούργια κοινωνία.
-Σήμερα οι Ουρούμ που δεν μετανάστευσαν στην Ελλάδα κατοικούν κυρίως στη Ρωσία κυρίως στο βόρειο Καύκασο (περιοχή του Εσσεντουκί, Σταυρούπολη, Κρασνοντάρ, Μαϊκόπ), στην Ουκρανία κυρίως στην περιοχή του Ντόνετσκ ενώ στη Γεωργία κυρίως στις περιοχές της Τσαλκας, του Τέτρι -Τσκάρο και του Ντμανίσι. Στην Ουκρανία αναγνωρίζονται ως ελληνική εθνική μειονότητα…
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται σήμερα και για λοιπές ακόλουθες υπό-εθνικές ομάδες των Ελλήνων που είναι οι:
-Ταταρόφωνοι Έλληνες της Κριμαίας που διαμένουν στις περιοχές γύρω από τη Αζοφική Θάλασσα.Το 1777, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η Μεγάλη Αικατερίνη διέταξε την εγκατάσταση όλων των Ελλήνων από τη χερσόνησο στα παράλια της Βόρειας Αζοφικής θάλασσας και για το λόγο αυτό έγιναν γνωστοί ως Έλληνες της Αζοφικής!Μερικοί γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι η διάλεκτος που ομιλείται από τους Έλληνες της Αζοφικής διαφέρει από την κοινή γλώσσα των Κριμαίων και ως εκ τούτου αποτελεί μια ξεχωριστή ομάδα της ταταρικής γλώσσας.
-Τουρκόφωνοι Έλληνες της Τσάλκας της Γεωργίας.Το 1926 υπήρχαν 24.000 Έλληνες που ζούσαν στην Τσάλκα από τους οποίους οι 20.000 ήταν Τουρκόφωνοι.
-Ας μη συγχέονται οι παραπάνω με τους αρχαίους(μη έλληνες πάραυτα)Λαζούς ή λοιπούς έλληνες του πόντου,που έγιναν για λόγους επιβίωσης μουσουλμάνοι,αρκετοί από τους οποίους δηλώνουν και σήμερα Ρωμιοί!
-Ρωμιοί είναι σε ευρεία έννοια οι κάτοικοι του στενού και του ευρύτερου πόντου,ελληνικής καταγωγής,ανεξάρτητα από θρησκεία και γλώσσα!
YΓ;Η Τουρκία είναι μωσαϊκό λαών γενίτσαρων και χαρεμιών(Μήδοι-Κούρδοι,Αρμένιοι,Γεωργιανοί,Αραβες,Σύροι,Τάταροι,Λαζοί κλπ)πολιτισμών και θρησκειών,παραθρησκειών(Αλεβίτες) και κρυπτοθρησκειών(κρυπτοχριστιανοί, ανάμικτο πολυεθνικό συνοθύλευμα,με ισχνή μειοψηφία εναπομείναντων τουρανομογγόλων της στέππας!
Κώστας Μπομπότας

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00