Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ & ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ-ΦΛΩΡΙΝΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ & ΓΡΕΒΕΝΑ. Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος

1 comment 5 minutes read

Με απόφαση του υπουργείου γεωργίας στην Δυτική Μακεδονίας συνιστώνται και επιτρέπονται οι παρακάτω ποικιλίες αμπελιών .
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΤΑ Π.Ε.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ & ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Συνιστώμενες: Ξυνόμαυρο Ν (Ξυνόγκαλτσο, Ποπόλκα), Ροδίτης Rs, Cabernet Sauvignon N, Chardonnay B, Merlot N, Riesling B, Traminer B, Μοσχoμαύρο Ν (Μοσχόγκαλτσο), Syrah N.
Επιτρεπόμενες: Βοϊδομάτι Ν, Μπατίκι Β, Λιάτικο Ν, Σταυρωτό Ν (Αμπελακιώτικο μαύρο), Cinsaut N.
Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Συνιστώμενες: Ξυνόμαυρο Ν (Ξυνόγκαλτσο, Ποπόλκα).
Επιτρεπόμενες: Cinsaut N, Merlot N.
Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Συνιστώμενες: Ξυνόμαυρο Ν ( Ξυνόγκαλτσο, Ποπόλκα ), Μοσχομαύρο Ν (Ξυνόγκαλτσο Κοζάνης, Μοσχόγκαλτσο), Νεγκόσκα Ν, Ροδίτης Rs (Aλεπού), Cabernet Sauvignon N, Chardonnay B, Merlot B, Riesling B, Sauvignon blanc B, Traminer B, Cinsaut N, Syrah N, Μπατίκι Β, Σταυρωτό Ν (Αμπελακιώτικο μαύρο).
Επιτρεπόμενες: Κορίθι Ν, Κουκούλι Β, Χονδρόμαυρο Ν, Σαββατιανό Β (Σακέικο, Κουντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη), Μοσχάτο Αμβούργου Ν.
Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΗΣ
Συνιστώμενες: Ξυνόμαυρο Ν (Ξυνόγκαλτσο, Ποπόλκα), Λαγόρθι Β, , Μοσχομαύρο Ν (Μοσχόγκαλτσο), Μοσχοφίλερο Rs, Νεγκόσκα Ν, Ροδίτης Rs (Αλεπού) , Cabernet Sauvignon N, Chardonnay B, Merlot N, Riesling B, Sauvignon B, Sylvaner Β, Traminer B.
Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν (), Αθήρι Β (), Μαυροδάφνη Ν (), Cinsaut N, Barbera N (), Cabernet franc N (), Montepulciano N (), Negro Amaro N (), Pinot noir N (), Syrah N (), Tannat N ().
(ανήκει στην αριθμ. 406493/12-12-2000 Απόφαση Υπουργού Γεωργίας)
Για την καλλιέργεια άνω του 1 στρ. απαιτείται ειδική άδεια
Παραθέτουμε τις πιο ενδιαφέρουσες :
ΟΙ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
— Σενζώ(Βουλγάρικο)
Μέσης ωριμότητας φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό.Είναι ευαίσθητο στο ωίδιο, τα ακάρεα, το βοτρύτη και την ευτυπίωση, καθώς και στην χλώρωση σιδήρου. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και προτιμά εδάφη ξηρά, χαλκώδη, αμμώδη, φτωχά, σε πλαγιές καλής έκθεσης και θερμών περιοχών. Η βλάστησή του ξεκινά, στα μέσα του Απρίλη και ωριμάζει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μεγάλα σταφύλια, 400γρ.Το κρασί είναι πλούσιο σε σάκχαρα, μέτριας οξύτητας, με καλό χρώμα, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
— Ξινόμαυρο(Μαύρο Ναούσσης)
Ζωηρό φυτό, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, το βοτρύτη και πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία. Αρέσκεται σε εδάφη ελαφρά ως μέσης μηχανικής σύστασης και κυρίως σε εδάφη με καλή στράγγιση, ασβεστώδη, ουδέτερα έως αλκαλικά, μέσης γονιμότητας και εδάφη που του εξασφαλίζουν ομαλή τροφοδοσία σε νερό. Ξεκινάει τη βλάστησή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2-3 σταφύλια ,που φθάνουν τα 400γρ.Οι ρώγες έχουν παχύ φλοιό, κυανομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, χυμώδη και υπόξινη. Το ξινόμαυρο, σαν πολυδύναμη ποικιλία που είναι, μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους κρασιών.
– Ξινόμαυρο Σιατίστης
Καλλιεργείται στην Δυτική Μακεδονία και είναι ζωηρό φυτό, εύρωστο, γόνιμο και παραγωγικό. Από αυτή την ποικιλία παράγεται και το ηλιαστό(λιαστό) κρασί Σιατίστης, σε ανάμιξη με μοσχόμαυρο και νηγριώτικο. Ωριμάζει όψιμα (αρχές του Οκτώβρη) και συνήθως, δύσκολα, ιδίως όταν φορτωθεί πολύ ή όταν είναι προσβεβλημένη από ιώσεις. Είναι ποικιλία με υψηλή οξύτητα. Ο βόστρυχος αποσπάται (σπάζει) εύκολα, καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς την ωρίμανση, λόγω της αύξησης του βάρους του σταφυλιού.Είναι η κύρια ποικιλία από την οποία παρασκευάζονται τα κρασιά της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης.Διακρίνονται κλώνοι με ιδιαίτερους αυτούς της Σιάτιστας και του Βελβενδού.
Νιγριώτικο
Πιθανόν από τη Νιγρήτα Σερρών ,όπου πήγαιναν για εποχική εργασία οι κλαδευτές. Παράγει κόκκινα, γλυκά σταφύλια, τα οποία χρησιμοποιούνται μαζί με τα μοσχόμαυρα, για την παραγωγή του ηλιαστού κρασιού.
– Μοσχόμαυρο
Ημερομηνίες Συγκομιδής : 30/08 – 10/09 Μέγεθος Τσαμπιού : Μέτριο Καλλιεργείται σε μικρή έκταση
– Μερλότ
Γαλλικής προέλευσης ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στον περονόσπορο και τα τζιτζικάκια και σχετικά ευαίσθητη στο βοτρύτη.Η πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών της, την καθιστά ευαίσθητη στους παγετούς της άνοιξης. Προτιμά αργιλοαμμώδη, αργιλασβεστώδη, δροσερά και βαθιά εδάφη, ημιορεινών και ορεινών περιοχών. Ξεκινά τη βλάστησή του στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μέτρια σταφύλια,που δεν ξεπερνούν τα 250-300 γρ.Το κρασί που δίνει είναι υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλής οξύτητας, μαλακό με χαρακτηριστικό άρωμα.
– Ροδίτης κόκκινος(Αλεπού)
Ζωηρό φυτό, γόνιμο και πολύ παραγωγικό. Είναι ευαίσθητο στον περονόσπορο, τον μολυσματικό εκφυλισμό, αλλά και τον ίκτερο. Είναι σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Εμφανίζει έντονη ανθόρροια, κάτω από συνθήκες μεγάλης ζωηρότητας. Προτιμά εδάφη ελαφρά ασβεστώδη, μέσης γονιμότητας και περιοχές με υψόμετρο, όπου η ποικιλία δίνει τον καλύτερό της χαρακτήρα. Η βλάστηση ξεκινά στις αρχές Απρίλη και η συγκομιδή γίνεται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα ποικιλία φέρνει 2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 450γρ. Οι ρώγες του έχουν μέτρια λεπτό φλοιό, ροδόλευκου έως ερυθρορόδινου χρώματος και σάρκα μαλακή ως τραγανή, εύχυμη, γλυκιά και μέτρια αρωματική. Στα κατάλληλα εδάφη ορεινών περιοχών και με μέτριες αποδόσεις, ανά πρέμνο, ο ροδίτης μπορεί να δώσει αξιόλογα ξηρά κρασιά, με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα και με καλό άρωμα.
– Μοσχάτο Αμβούργου:
Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο μολυσματικό εκφυλισμό, τον περονόσπορο και το ωίδιο.Για την αποφυγή της ανθόρροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα, πάνω από το τελευταίο τσαμπί στην αρχή της άνθησης.
Προτιμά εδάφη βαθιά, δροσερά,θερμών, ξηρών και μη παγετόπληκτων περιοχών.
Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500γρ.Το κράσί του είναι χωρίς αξιώσεις, αλλά μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτιώσει το άρωμά τους.Κατάλληλο για επιτραπέζια χρήση.Λόγω της πολύ γλυκιάς και γευστικής σάρκας, κάθε ρώγα φέρει 2-3 κουκούτσια.
– Καμπερνέ Σοβινιόν
Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη και μέτρια παραγωγική.Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο, στην ευτυπίωση, την ίσκα, την φόμοψη, την ερίνωση, αλλά και την ξηρασία.
Προτιμά εδάφη βαθειά, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, δροσερά, με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού, μέτριας γονιμότητας.Η βλάστησή του ξεκινά, αρχές με μέσα Απρίλη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.Κάθε κληματίδα φέρνει 2-3 μικρά σταφύλια, που δεν ξεπερνούν τα 150γρ. Οι ρώγες του είναι μικρές και έχουν παχύ φλοιό.Δίνει κρασιά με έντονο χρώμα και υψηλό άρωμα.Όταν αναμειγνύεται με άλλα κρασιά, αρκεί ένα μικρό ποσοστό 10-15%, για να δώσει τον χαρακτήρα της στο τελικό προϊόν.
– Αγιωργίτικο (Μαύρο Νεμέας)
Φυτό μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, γόνιμο, πολύ παραγωγικό. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 400γρ. Ημερομηνίες Συγκομιδής : 10-15/09 Μέγεθος Τσαμπιού : Μέτριο
– Λημνιό
Φυτό μέτρια ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και στις περισσότερες ασθένειες. Δίνει κρασί σχετικά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με ελαφρύ ιδιαίτερο άρωμα. Ημερομηνίες Συγκομιδής : 30/08 – 10/09 Μέγεθος Τσαμπιού : Μέτριο
– Μαυροδάφνη
Μέτριας ζωηρότητας φυτό και ευρωστίας, γόνιμο, παραγωγικό. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-3 σταφύλια περίπου 250γρ. Ημερομηνίες Συγκομιδής : 15/08 -30/08 Μέγεθος Τσαμπιού :Μέτριο
– Syrah (Σιράχ)
Φυτό ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό. Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια που πλησιάζουν τα 250γρ. Ημερομηνίες Συγκομιδής : 30/08 – 05/09 Μέγεθος Τσαμπιού :Μέτριο

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00