Αναλυτικά οι επίσημες ημερομηνίες που θα γίνει το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας μέχρι τις 28 Μαΐου
Ηεπαναλειτουργία δραστηριοτήτων και η μερική επιστροφή σε μια καθημερινότητα είναι πλέον γεγονός έπειτα από τόσους περιορισμούς στο πολύμηνο lockdown λόγω κορονοϊού: Θερινά σινεμά, θέατρα, συναυλίες, αλλά και βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια ανοίγουν σταδιακά αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις καθώς και κατά περίπτωση με self test.
Αναλυτικά, το ημερολόγιο της σταδιακής επιστροφής σε κανονικότητα, έπειτα και από τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά έχει ως εξής:
Από το Σάββατο 8 Μαΐου:
επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες.
μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν:
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
τα Νηπιαγωγεία,
τα Δημοτικά
τα Γυμνάσια.
Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό) καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. Τα self test διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης. Δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν:
τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Από τις 14 Μαΐου:
Τα μουσεία ανοίγουν βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Από Δευτέρα 17 Μαΐου επανεκκινούν
οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια,
επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.
Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1:1
Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επαναλειτουργούν στις 17 Μαΐου προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.
Από 21 Μαΐου:
Τα θερινά σινεμά και οι Κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.
Από 28 Μαΐου:
Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.
Αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε 10 περιοχές
Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, επιτρέπει την σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων, καθώς αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται σε 10 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ σε 3 το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό και σε 61 Περιφερειακές Ενότητες υποχωρεί.
Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στο Δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και στο Δήμο Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 να ταχθεί ομόφωνα υπέρ της ένταξης των περιοχών αυτών στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από αύριο το πρωί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι παρατηρείται δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες μια επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233 όταν στις 27 Απριλίου ήταν 49, δηλαδή τα κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλαστιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.
Η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική, με μεγάλη διασπορά, πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα. Καλούνται τόσο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, όσο και της Καλύμνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Επαναλαμβάνω, η κατάσταση ειδικά στις 2 αυτές περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Οι περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:
η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων),
οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς
η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας
η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
ο Δήμος Καστοριάς
ο Δήμος Ξάνθης
οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και
ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Πού δεν θα ανοίξουν τα σχολεία
Υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 6 το πρωί βρίσκεται σε καθολικό lockdown. Σημειώνεται ότι με δεδομένη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση του Δήμου Καλυμνίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον εν λόγω Δήμο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγεία και περιορισμού της νόσου. Άρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Κάλυμνο από Δευτέρα.
Επίσης, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε καθολικό lockdown -αντίστοιχο της Καλύμνου- μπαίνει και ο Οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Τα αποτελέσματα των τεστ ήταν πραγματικά ανησυχητικά.
Την ίδια στιγμή, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να κατέβουν επίπεδο και από το βαθύ κόκκινο να ενταχθούν στο κόκκινο, οι ακόλουθες περιοχές:
Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 69,44%.
Στο κόκκινο -από το βαθύ κόκκινο- κατεβαίνει και ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 75,28%.
Στο κόκκινο κατεβαίνουν και οι Δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 68,41%, 53,33% και 73,91% αντίστοιχα.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται, επίσης, ο Δήμος Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά στα 79,26%, καθώς και
Ο Δήμος Ορεστίδας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 77,27%.
Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται στο κόκκινο ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, που παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων της τάξεως του 44,44%, καθώς και
οι Δήμοι Αιγιαλίας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 65 %, 81% και 85, % αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνει και ο Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 80% περίπου.
Επίπεδο κατεβαίνουν και εντάσσονται στο κόκκινο οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, όπου παρατηρείται αισθητή μείωση των ενεργών κρουσμάτων.
Στο κόκκινο από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνουν επίσης οι Δήμοι Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται οι Δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.
Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) οι Δήμοι Χανίων και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 36,89% και 44,44% αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.
«Όχι σε χαλάρωση μέτρων με την άρση περιορισμών»
Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μία πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των γνωστών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 20.000 ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες, επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας. Σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. «Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να είχαμε λόγω του Πάσχα. Αναμένουμε τοπικές επιδημίες και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς τόσο οι μετακινήσεις κάποιων από τις μεγάλες πόλεις σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις που όλοι απολαύσαμε αυτές τις μέρες, ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα», επισήμανε.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν σε ανθρώπους 20 με 60 ετών, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν να εμβολιάζονται οι συνάνθρωποί μας που είναι μεταξύ 30 και 60 ετών. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με το μέσο όρο του εφταημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές τη μέρα. Για πρώτη φορά τη Μεγάλη Εβδομάδα, είδαμε τον αριθμό των νέων εισαγωγών να είναι μικρότερος από τον αριθμό των ασθενών που εξέρχονται και πηγαίνουν σπίτι τους. Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός και ανέρχεται ακόμα στους 4.900 ασθενείς.
Καθημερινά επιβεβαιώνεται πως όσοι εμβολιάστηκαν, όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν ακόμα και όταν εκτεθούν στον ιό, αλλά ακόμα και να αρρωστήσουν έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν. «Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης ,82% σε όλη την επικράτεια», όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευγγέλου και πρόσθεσε: «Όμως και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προφανώς λόγω του εμβολιασμού, βλέπουμε τη θέση των υπερηλίκων ανθρώπων άνω των 75 ετών να καταλαμβάνουν νέοι συνάνθρωποί μας 35-55 ετών, που σήμερα αποτελούν το 1/4 περίπου των νοσηλευόμενων στις απλές κλίνες Covid (εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι αποτελούν το 1/4 των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ). Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι».
«Να μη δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης»
Τόνισε δε, ότι ο εμβολιασμός μειώνει αποτελεσματικά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου. «Για δεύτερη εβδομάδα παρατηρούμε τις αποσωληνώσεις να είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και έτσι ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και μια αποκλιμάκωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα. Η σταδιακή αποκλιμάκωση αυτής, λοιπόν, της πανδημίας επέτρεψε και περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων και έτσι σήμερα η χώρα μας έχει αλλάξει πια εικόνα. Ο καλός καιρός, αλλά και το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα της εστίασης, έφερε αισιοδοξία και χαμόγελα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι εδώ φτάσαμε μετά από πολλές θυσίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ακολούθησε τις οδηγίες της Επιτροπής μας και έτσι μετά από μία συλλογική και επώδυνη προσπάθεια πολλών εβδομάδων, παρακολουθούμε σήμερα αυτή την πολύ ευχάριστη μείωση των κρουσμάτων. Όμως όλοι μας στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είμαστε ανήσυχοι. Είμαστε ανήσυχοι καθώς βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσά μας», σημείωσε και προειδοποίησε:
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων, ούτε καν σε αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συνέβη μόλις πριν λίγους μήνες, στις αρχές του χρόνου, όταν η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου. Και, ναι, τώρα έχουμε καλύτερο καιρό, είμαστε στο καλοκαίρι. Ναι, έχουμε ήδη εμβολιάσει 3.000.000 Ελλήνων. Αλλά αυτά σήμερα στην Ελλάδα δεν αρκούν για να ελέγξουμε την πανδημία. Βλέπουμε τοπικές επιδημικές εξάρσεις, ακόμα και σε περιοχές που έχουν εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 25%. Και συνεπώς ο στόχος του καθενός μας πρέπει να είναι επικεντρωμένος στο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας, συμβάλλοντας έτσι δευτερευόντως και στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα. Ο καθένας από εμάς έχει πια μάθει, έχει συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ο κάθε ένας μας σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ασφάλειας και της ευημερίας. Σε ατομικό επίπεδο, ο καθένας από εμάς κατανοεί ότι αν και ήρθε η ώρα να βγούμε έξω, να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν και μας ευχαριστούν, να δούμε τους αγαπημένους μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει ακόμα να φοράμε τις μάσκες μας, να τις φοράμε σωστά, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό και, κυρίως, ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε».
«Γνωρίζουμε ότι όσο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται κάθε μέρα και νέες μεταλλάξεις. Έχουμε λοιπόν έναν αγώνα δρόμου να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων. Όπως βλέπετε, οι εισηγήσεις της Επιτροπής μας είναι πολύ προσεκτικές. Παρόλο που είναι κατανοητό ότι όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε αυτή την κανονικότητα, έτσι όπως έχουμε μάθει να τη λέμε, στην Επιτροπή προσπαθούμε να ζυγίζουμε κάθε απόφασή μας με κύριο μέλημα τη Δημόσια Υγεία, την αποφυγή απώλειας ανθρώπινων ζωών. Αυτό φαίνεται και από τις εισηγήσεις μας για το σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα του αθλητισμού και του πολιτισμού, στις οποίες θα αναφερθεί ο Υπουργός. Στην Επιτροπή μας συζητήθηκε η συμμετοχή σε περισσότερες δραστηριότητες όσων επιλέξουν να εμβολιαστούν. Αναβλήθηκε το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών για μια εβδομάδα και έτσι οι σταθμοί θα ανοίξουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί και έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα», ανέφερε η Βάνα Παπαευγγέλου.
Με ραντεβού στο λιανεμπόριο
«Πιστεύουμε ότι η τήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν είναι σημαντική, καθώς θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει αποτελεσματικά το συγχρωτισμό», τόνισε η Βάνα Παπαευγγέλου και επανέλαβε ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας μειώνεται και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο, αλλά με το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πάντως μέχρι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ικανοποιητικά, «θα χρειαστεί όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα επιδημική έξαρση της πανδημίας».